Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , mam problem z Radonem model z roku 2024 . Nie mogę zdiagnozować usterki a mianowicie strasznie trzeszczy podczas jazdy i pedałowania,  dziwne naprężenia,  trzeszczenie. Rower smarowany regularnie po każdej dłuższej jeździe,  łańcuch w idealnym stanie. Już nie mam pomysłów,  myślałem że rama gdzieś peknieta ale oglądałem wielokrotnie i nic nie widzę. Siodełka też zmieniałem,  ustawiałem rozne wysokości,  dokręcalem też z różnymi siłami  i problem pizostal. Może ktoś miał podobnie badz  podrzuci jeszcze pomysł co mógłbym sprawdzić bo wstyd tym jeździć w takim stanie.

Napisano (edytowane)

Nagraj jakiś film z odgłosami, bo tak ogólnie to można sobie pogadać o d. Maryni.

Czy trzeszczy pod obciążeniem, czy bez. Czy częstotliwość ma związek z obrotami korby, czy koła, czy może tyłka na siodełku (nie żart), czy może hamulcami. I jeszcze drugie tyle kwestii do rozważenia. Każdy element stykający się, dokręcony, ocierający, może być źródłem dźwięków. Pedał, korba, suport, sztyca, siodełko, mostek, stery, piasty, nawet koszyk na bidon.

Edytowane przez chester_jds
Napisano

prawdopodobnie suport do wymiany -> na token ninja.

zobaczy czy na pedałach nie ma luzu osiowego, ale jak mocno trzeszczy stawiam na suport.

Napisano

Trzaski podczas pedałowania:

- jeśli tylko na siedząco, to sztyca/siodełko

- jeśli również na stojąco to korba, zębatka do korby, słabo dokręcona kaseta, oś tylna, haki w ramie, endcapy tylnej osi, może główka ramy - diagnozować po kolei, od najprostszych

- wkład suportu na koniec, bo grzebanie przy nim jest najbardziej inwazyjne, męczące, czasochłonne

I tak, jakbym był zdesperowany to bym wziął na przejażdżce choćby i z bidonu wodę i lał po kolei w wymienione miejsca, można tak wtedy namierzyć precyzyjniej lokalizację.

• +1 pomógł 1