eliminat Napisano Niedziela o 19:56 Napisano Niedziela o 19:56 Witam , mam problem z Radonem model z roku 2024 . Nie mogę zdiagnozować usterki a mianowicie strasznie trzeszczy podczas jazdy i pedałowania, dziwne naprężenia, trzeszczenie. Rower smarowany regularnie po każdej dłuższej jeździe, łańcuch w idealnym stanie. Już nie mam pomysłów, myślałem że rama gdzieś peknieta ale oglądałem wielokrotnie i nic nie widzę. Siodełka też zmieniałem, ustawiałem rozne wysokości, dokręcalem też z różnymi siłami i problem pizostal. Może ktoś miał podobnie badz podrzuci jeszcze pomysł co mógłbym sprawdzić bo wstyd tym jeździć w takim stanie. Cytuj
chester_jds Napisano Niedziela o 20:45 Napisano Niedziela o 20:45 (edytowane) Nagraj jakiś film z odgłosami, bo tak ogólnie to można sobie pogadać o d. Maryni. Czy trzeszczy pod obciążeniem, czy bez. Czy częstotliwość ma związek z obrotami korby, czy koła, czy może tyłka na siodełku (nie żart), czy może hamulcami. I jeszcze drugie tyle kwestii do rozważenia. Każdy element stykający się, dokręcony, ocierający, może być źródłem dźwięków. Pedał, korba, suport, sztyca, siodełko, mostek, stery, piasty, nawet koszyk na bidon. Edytowane Niedziela o 20:46 przez chester_jds Cytuj
emski Napisano wczoraj o 02:56 Napisano wczoraj o 02:56 prawdopodobnie suport do wymiany -> na token ninja. zobaczy czy na pedałach nie ma luzu osiowego, ale jak mocno trzeszczy stawiam na suport. Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 06:11 Napisano wczoraj o 06:11 Wlej w suport wd40, jak na chwilę przestanie, to masz winowajcę Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 08:41 Napisano wczoraj o 08:41 Trzaski podczas pedałowania: - jeśli tylko na siedząco, to sztyca/siodełko - jeśli również na stojąco to korba, zębatka do korby, słabo dokręcona kaseta, oś tylna, haki w ramie, endcapy tylnej osi, może główka ramy - diagnozować po kolei, od najprostszych - wkład suportu na koniec, bo grzebanie przy nim jest najbardziej inwazyjne, męczące, czasochłonne I tak, jakbym był zdesperowany to bym wziął na przejażdżce choćby i z bidonu wodę i lał po kolei w wymienione miejsca, można tak wtedy namierzyć precyzyjniej lokalizację. 1 Cytuj
eliminat Napisano wczoraj o 08:52 Autor Napisano wczoraj o 08:52 Dzięki za wszystkie podpowiedzi , zaczynam sprawdzanie Cytuj
chester_jds Napisano wczoraj o 13:29 Napisano wczoraj o 13:29 Nie zapominajmy o samej ramie - pęknięcia ram metalowych też powodują trzaski przy pracy ramy. I suche gwinty w pedałach potrafią narobić problemu przy pedałowaniu.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi