Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od 5 lat mam rower Merida eSpresso City 700 EQ z baterią Shimano BT-E8036. Od pół roku łańcuch zmieniłem na pasek Gates Carbon Drive CDX.

W ciągu 5 lat przejechałem niewiele, bo 8000 km. Bateria zmniejszyła swoją pojemność do około 75%. Zastanawiam się czy jest możliwe takie eksploatowanie baterii,

aby zapewnić jej dłuższą żywotność.

Czy ładować do 100% ?  Do jakiego poziomu rozładowywać baterię? (chyba nie do zera!!!) Czy ładować po każdorazowej jeździe, nawet po przejechaniu np. 20km?

Chętnie poczytam refleksje innych uczestników forum (jestem tu początkującym i nie znalazłem poprzez wyszukiwarkę analogicznego tematu)

na temat ekonomicznego sposobu używania baterii...

Napisano

Teoria mówi: nie trzymać nabitej na 100%, nie wypróżniać poniżej 20%, nie przegrzewać. Ale przy takiej eksploatacji, to niby masz 100% pojemności dłużej, ale używasz 60%. Więc poza przechowywaniem z 60-80% ładunku w temperaturze pokojowej, ja więcej nie kombinuję, przed wycieczką dobijam do 100, a wypróżniam ile mi wyjdzie. Nie mam jednak jeszcze dużego przebiegu. 

Napisano

Dziękuję. Wiem, że baterie BOSCHa mają wskażniki wbudowane w baterię. Schimano tego nie ma więc ilość % naładowania jest trochę intuicyjna, ewentualnie na podstawie rowerowego wyświetlacza...

Napisano

Ja baterię Simplo 720 Wh Yamahy ładuję do 100% dopiero przed samą jazdą, zimą przechowywałem z naładowaniem ok 55%. Po zimie pojemność nic nie spadła, wręcz przeciwnie, w tym sezonie z baterii wyciskam więcej km niż w zeszłym sezonie w sumie nie wiem czemu... Na razie mam tylko przejechane 2100 km. Do zera spokojnie można rozładować przecież bateria jest do tego przystosowana, byle po jeździe podładować i nie zostawiać rozładowanej na zero...

Napisano

Ważne jest też by nie ładować tymi mocnymi ładowarkami jak nie potrzeba szybko aku nabić. Ja mam dwie, jak muszę szybko to idzie mocniejsza 6A, jak mam czas ładuję tą najsłabszą 2A. Auta elektryczne też mocno dostają w dupę na tych fast chargerach. Oczywiście producenci wciskają, że to nie szkodliwe, ale to bzdura, fizyki się nie zmieni, mocniejszy prąd ładowania szybciej degraduje baterię - zawsze !