Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem, w zasadzie chyba mam. Założyłem koła, pojeździłem 300 kilometrów, złapałem kapcia. Podczas zmiany zauważyłem, że górna część widełek tylnego trójkąta jest zadrapana przez łańcuch.

Po złożeniu zauważyłem, że ostatnia zębatka znajduje się bardzo blisko ramy, nie ociera, natomiast jest niepokojąco blisko. Zadrapania moga być spowodowane tym, że raz mi spadł łańcuch, ale mogą być też tym, że to jest blisko.

Czy uważacie, że tam jest za mało miejsca? Zastanawiam się, czy może dać jakąś podkładkę 0.5-1.5 mm.

Kaseta jest osadzona poprawnie na bębenku. Złożenie - Bębenek - zaślepka bębenka - kaseta - koło. Tam nie ma żadnej podkładki koła założyłem tak jak przyjechały.

Rower - Focus Izalco Max 8.7 (Może w tych Focusach tak jest?)

Koła - EliteWcheels SLR DISC 2.0

Napęd - Shimano 105/12s mechaniczna

Koła dokręcone 9Nm

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

IMG_20260529_103938(1).thumb.jpg.7c7897539acdd717ee47d6f3eb179cad.jpg

IMG_20260529_082716(1).thumb.jpg.282aeb08d3518730191122672ecdf34e.jpg

IMG_20260529_082635(2).thumb.jpg.cfaedd40063ea24a6e69b5e7065951eb.jpg

Napisano

Nic z tym nie zrobisz. Projektant ramy najwyraźniej średnio się przyłożył do roboty.

Ja w takiej sytuacji bym napisał do producenta i zobaczył co odpiszą. Jak Ci łańcuch spadł, to nie dziwne że jest podrapana. Natomiast sama odległość łańcucha od ramy jest conajmniej niepokojąca.

• +1 pomógł 1
  • Mieciu zmienił tytuł na [napęd] Focus Izalco Max 8.7 - kaseta zbyt blisko ramy.
Napisano (edytowane)

Dzięki Panowie. Tak, macie racje, to kwestia ramy, włożyłem drugie koła, sprawdziłem wszystko, problem sie powtarza. Tam jest troche miejsca włożę podkładkę ok. 1mm grubości i powinno być git. 

Edytowane przez Kuba323