Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry, poszukuje opony w większości na utwardzone nawierzchnie z przewagą asfaltu. Zainteresowały mnie takie trzy:               Schwalbe marathon almotion                 Conti terra hardpack                                 Schwalbe hurricane.                                  Zwróciłem uwagę szczególnie na te schwalbe almotion zwijane. Jeździł może ktoś na nich i może cos powiedzieć? Nie ma zbyt wielu opinii na forum. Z kolei o terra hardpack czytałem, że dosyć wrażliwe na przebicia są. No i jeszcze te drutowe hurricane, które są niby najcięższe ze wszystkich.

Edytowane przez AMERYKA
Napisano

Hardpacki są lekkie, lekko się toczą, mam i lubię. Allmotion nie mam, są cięższe i bardziej pancerne - wg. BRR znacznie bardziej. Moja rada - jak elektryk albo wyprawy to Allmotion, a jak sam kręcisz i dla przyjemnosci to Hardpack. 

Napisano

Na marathonach plusach mam zrobione 10tyś km - muszę kiedyś coś o nich napisać więcej. Opony po założeniu bezopsługowe - miałem tylko raz z nimi kapcia - długi kolec akacji wbił się idealnie pod kątem prostym. Są szybkie - zwłaszcza w porównaniu z resztą budżetowego chłamu gumiarskiego. Wady - to są twarde opony jak nie masz amortyzacji - to trzeba się przyzwyczaić do jazdy - przy 100km czuć je w rękach i tyłku.

Napisano

Almotion  szerokie  2,15 są super, choć nie jeśli na drodze są poligonowe piaski czy błota po osie,   ciśnieniem można je "przyspieszyć" albo uterenowić i dodać komfortu... 

zwykłe green - mogą być lepsze w bardziej ziarnistym przebiegu, albo zimowo- wiosennym, Plusy na plus grubość wkładki, ale toczą się kwadratowo,  nie kupiłbym drugi raz, wolę green.

Napisano

Nie ma  ba BR porównania oporów tej samej szerokości, ale może być tak że Almo toczą się lżej,  od Hardpaków, bo  wąskie 40 ma koło 20 W, to  napompowana szersza wersja może zaskoczyć. Subiektywnie sama jedzie aż do szybkośc, kiedy już robi opór powietrza, czy pod wiatr...  jedzie i ładnie szumi, a miałem jeszcze poprzednią mieszankę.