Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, właśnie wróciłem z szybkiego prostowania koła po tym, jak na kamyczkach na wale w Wawie strzeliły mi 2 szprychy i wyszła ósemka w tylnym kole...

Straciłem zaufanie do sprzętu i choć wiem, że nie jest to downhillowy potwór o wartości mieszkania, chciałbym troszkę więcej trwałości pod tyłkiem. Obecnie mam obręcze i szprychy całkowicie stockowe, zero zmian. Jedynie opony Race King założyłem, ale tu bym nic nie zmieniał bo przetrwały ślicznie i jeżdżą nadal.

Jak zbudować koła (tylne nade wszystko oczywiście, a może tylko tylne?) do mojego Treka x-caliber 8, by wytrzymywało to to większe przeciążenia? Ważę 96kg, więc z sakwą i pićkiem trochę tego jest, ale jak wspominam, mowa o gravelu (dosłownie, szuter, kamyczki, tego typu rzeczy) na wale przy Wiśle. Żadne korzenie, skały, skoki. Walnęło podczas jazdy na stojąco, a potem wracałem jak ten dureń 10 km/h nie wiedząc, co się stanie.

Co i jak wybierać, by się nadało? Kompletnie nie znam się na sprzęcie, ani cenach. 

EDIT: Link dokładnie do mojego modelu, żebyście nie musieli szukać: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/x-caliber/x-caliber-8/p/35069/

Edytowane przez marekdam1
Link do roweru
Napisano

Aloha. Masz dziwaczne piasty 141QR Boost, więc odpuściłbym zmianę piasty. Kupiłbym obręcz M442 DT Swissa bo ma podobną do Twoich obecnych szerokość wewnętrzną, jest pancerna - i dałbym do zaplecenia jakiemuś kołodziejowi na nienajcieńszych szprychach. O ile piasta jest git.

• +1 pomógł 1
Napisano

W czwartek oddaję do przeglądu to dowiem się, czy coś tam poszło poza szprychami.

A szprychy jak dobrać? Tak po prostu w serwisie gdzie będą mi to zaplatać, czy też coś kupić najpierw i dać mu komplet? Wszystkie szprychy pasują do wszystkich obręczy jakoś uniwersalnie, czy wszystko trzeba dopasować indywidualnie? 

Napisano (edytowane)

Jak dla mnie to wymienić szprychy, wycentrować koło cieszyć się dalej jazdą po wałach.

Zobacz co to za piasta tam siedzi. Długość szprych dobiera się do do piasty i obręczy. Najlepiej wyciągnąć jedną i zmierzyć jaka była.

Budowanie nowego koła to zaawansowana technika, ale nie jest to trudne. W sumie wydaje mi się że co byś nie poskładał z dobrych jakościowo rzeczy to będzie dość pancerne. Możesz iść w lekkie koła np. 28 szprych lub ciężkie pancerne koło 32 szprychy na DH obręczach, tylko wyobraźnia i kasa cię ogranicza.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 1
Napisano

Z koła zrobiła się ósemka. Szprychy pękły, więc możliwe że kolejne też są już w kolejce do pęknięcia za chwilę. Wyciąganie jednej szprychy i pomiar to słaby pomysł, bo te mogą a raczej na pewno różnią się długością po obu stronach. Gdybym ja połamał szprychy i zrobił z obręczy ośemkę, to wolałbym kontynuować jazdę na mocniejszym zestawie.

Napisano

Ja nie mówię o tym aby sam szprychę wykręcał i dokupował bo to też trzeba umieć zrobić i mieć możliwość wycentrowania koła. Sam tego nie rób jak nie wiesz jak to naprawić.

Niech serwis oceni co się z kołem i obręczą stało jak się nie znasz. Może tylko wymiana szprych, może obręcz popękała przy nyplach kto wie, może pęknięte szprychy pomieliły trochę w kole i inne szprychy też dostały, gdybam teraz bo tak naprawdę to nie wiadomo jak to rzeczywiście wygląda