Alfiszcze Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Witam, Ma ktoś pomysł co to może być i gdzie kupić do tego rozetki lub całość? Każda z ośmiu tarcz jest osobno nasuwana na bębenek i oddzielana plastikowym separatorem... Rower to summit mongoose annapurna pro Zebatki są mocno wyrobione i chciałem je wymienić ale ani kaseta ani wolnobieg nie pasuje... Pomocy 😭 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Google -> suntour powerflo 8 cassette Nie wiem czy nie lepiej nowe koło z jakąś normalną kasetą Edytowane 11 godzin temu przez marcin_ostrów Cytuj
Alfiszcze Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Google używałem... Serio na tyle się domyśliłem Ty zapewne też... Wiec wiesz ze niczego pomocnego nie pokazują wyniki.. Inne wyszukiwarki też sprawdzałem. Obręcz jest całkiem fajna dlatego myślałem żeby najpierw spróbować naprawić nim zmienię decyzję i kupię nowe kolo.. Cytuj
uzurpator Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) A nie jest to aby tak, że rozebrałeś nakręcany wolnobieg, zamiast odkręcić go razem z mechanizmem? EDIT: O taki: Edytowane 10 godzin temu przez uzurpator 1 Cytuj
Alfiszcze Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Czyli jak to "zdemoluje" bo nie mam narzędzi zeby to "elegancko" sciagnac to zobaczę gwint do montowania wolnobiegu? Cytuj
uzurpator Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Przy osi, za nakrętką, widać dwa nacięcia do klucza do wolnobiegu. Ale tak - jak to umiejętnie rozwalisz, to gwint na wolnobieg powinien się pokazać. Cytuj
chester_jds Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu https://pl.aliexpress.com/item/33037115253.html https://allegro.pl/oferta/klucz-park-tool-fr-2-do-wolnobiegow-suntour-z-2-wypustkami-14686590957 tym powinieneś to zrobić. Ponoć łatwiej to zrobić z osią w piaście. Cytuj
itr Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Szkoda zachodu .Ten kaseto-wolnobieg to jest kuriozum. siła potrzebna do zdjęcia może zdemolować piastę, nowy wolnobieg będzie pulsował na boki. spokojnie lepiej wykorzystać obręcz i zapleść nowe koło z dobrą piastą pod kasetę. Dostępne w sklepach wolnobiegi są odpychające. Edytowane 10 godzin temu przez itr Cytuj
Alfiszcze Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Ok.. Dziękuję... Zamelduje czy się udało Cytuj
Alfiszcze Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu A moze można gdzieś kupić same zebatki? Cytuj
uzurpator Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Większość wolnobiegów jest rozbieralna, więc kwestia kupna tego samego modelu, ale to jest kwestia "powodzenia w szukaniu". Cytuj
chester_jds Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Obawiam się, że tylko na targu staroci, względnie u producenta oferującego customowe części do rowerów vintage. Będzie rzadko i cholernie drogo. Jeśli to nie ma być stylówka na oryginalnych częściach to taniej wyjdzie kupić nowe koło z bębenkiem HG i kasetą i nie zawracać sobie tym dupy. Jeśli ma to być stylówka vintage, to musi kosztować, części musisz szukać u takich hipsterskich producentów, pewnie zagranicznych i amerykańskich A możesz zrobić fotkę samych zębatek? One mają różne średnice wewnętrzne, tak jak ten bębenek? Bo generalnie powerflo suntoura mają jednakową i to jest dziwne. Na archeologii rowerowej kompletnie się nie znam, więc raczej to z ciekawości. Doszukałem się, że spec w latach 90. korzystał z takich bębenków (np. w modelu hardrock). Ale o dziwo nigdzie nie widzę takiego zestawu, który by miał różną średnicę wewnętrzną zębatek (duża na dużych i mniejsza na mniejszych), więc albo to inaczej się osadza, albo to jest jakaś unikalna podgrupa tego powerflo. Bo "normalnie" to takie coś pokazują: Cytuj
uzurpator Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @chester_jds To jest kaseta pod system Suntoura z końca lat 80, to coś innego od tego co ma OP. Cytuj
chester_jds Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu No wiem, podawałem przykład tego, co jest dostępne pod starego suntoura i zaznaczyłem, że nie wygląda mi to na to, co jest przedmiotem dyskusji. Chciałbym zobaczyć, jak te zębatki wyglądają w środku. Cytuj
uzurpator Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ok. Nie doczytałem. Sheldon zdaje się pisał, że był okres, kiedy można było wolnobiegi sobie kustomizować. Ale tak czy inaczej, to jest po prostu wolnobieg - sam rozkładałem takie na zębatki lata temu. Też były na wielowpust - przynajmniej w wolnobiegach SH. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Moje google jednak cos znalazlo .Czyli tak jak Uzu pisze , wolnobieg rozbebeszony https://www.ebay.com/itm/146246784661 Cytuj
chester_jds Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) delete, to nie to... Edytowane 8 godzin temu przez chester_jds Cytuj
Alfiszcze Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, chester_jds napisał: No wiem, podawałem przykład tego, co jest dostępne pod starego suntoura i zaznaczyłem, że nie wygląda mi to na to, co jest przedmiotem dyskusji. Chciałbym zobaczyć, jak te zębatki wyglądają w środku. Wyglądają tak jak wstawić lin do google photo bo zdjęcie jest za duże 😕 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi