Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Robiłem trochę porządków w narzędziach i uznałem że potrzebuję trzy nowe, bo te aktualne nie do końca spełniają moje wymagania.

1. Przymiar do łańcucha - polecacie coś konkretnego? Nie mam obsesji sprawdzania łańcucha co 50km, natomiast dobrze mieć coś żeby od czasu do czasu zerknąć. Aktualnie mam Bitul kupiony z 10 lat temu i moje zaufanie do tego narzędzia jest zerowe.

2. Narzędzie do prostowania tarcz - kiedyś kupiłem BikeHand ale to jest taka krowa, że chyba służy do prostowania tarcz wygiętych o 90 stopni. Szukam czegoś relatywnie małego, do precyzyjnej roboty i korekcji drobnych odchyleń. Ze zdjęć ciężko wywnioskować wielkość narzędzia.

3. Zaciskarka do końcówki linki - jest dostępny Park Tool EP-1, natomiast cena jest wysoka. Ktoś zna jakieś alternatywy dedykowane do tego zadania?

Uprzedzając odpowiedzi. Wiem że lańcuch można zmierzyć suwmiarką lub porównać do nowego, tarcze wyprostować palcami a końcówki zacisnąć kombinerkami. Ja jednak lubię mieć fajne narzędzia, bo dla mnie to część tego hobby :)

Napisano

Zaciskarkę do końcówek, to kupujesz typowo "elektryczną"

Coś w ten deseń:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006134467031.html

Co do tarcz, to osobiście robię sobie na poczekaniu narzędzie z kawałka blachy 3-4mm i kątówki nacinając ją na odpowiednią głębokość

Na temat przymiaru sie nie wypowiem, bo te co miałem były "takie se", nie używam, czuję pod nogami, że już na niego czas 😉

Napisano

1. Łańcuch, zużycie - temat rzeka ... :)

2.Klucz taki jak marki Park Tool, Unior, PRO - lub podobne podróbki  z wyglądu ;)
Z natury te klucze służą do prostowania do przegięcia tarczy wygiętej/odchylone w jedną, dwie stronę, a nie przypadków gdzie tarcza jest "pofalowana" na małym odcinku obwodu. 

3. Końcówki można skutecznie zagnieść (w taki sposób aby nie odpadłą) dowolnymi szczypcami kombinerkami bez dedykowanego narzędzia czy rowerowego czy szczypiec do tulejek elektrycznych - ale to mimo to będzie rozwiązanie o wiele tańsze niż "dedykowane rowerowe" o tej samej funkcjonalności i trwałości. 

• +1 pomógł 1
Napisano

@StrayRider

1. Wiem, dlatego pytam ;)

2. Tak jak pisałem, miałem dedykowany BikeHand i był potwornie duży, więc wolałbym coś małego. Znalazłem Unior i PRO, ale czekam na sugestie.

3. Wiem, mam nawet szczypce które zrobiłem sobie sam i używam ich od lat, natomiast bardzo podoba mi się jak działa wspomniany Park Tool. Spójrz, to nie są kombinerki jak każde inne.