123Bartek123 Napisano Sobota o 21:33 Napisano Sobota o 21:33 Witam, 10 letni syn ma rower Rower Górski Romet Rambler 6.0 MTB 26, ostatnio wymieniłem wolnobieg na Shimano, bo w standardzie był jakiś "no name" i się rozpadł po 2 miesiącach. Teraz spojrzałem na amortyzator przedni, który jest sztywny i wcale prawie nie działa. Po wyjęciu zaślepek od góry, okazuje się że one są puste, to jakaś atrapa amortyzatora ? Na co sensownego mógłbym wymieć aby miękko i w pełni działało na wagę ok. 40 kg ? Cytuj
gnomon Napisano Niedziela o 06:28 Napisano Niedziela o 06:28 (edytowane) Rs xc32 solo air - jesli to gdzies jeszcze da sie kupić...to nie było złe ;-)) Mam nawet takiego kupionego dawno temu jako nowy, lekko używanego, od dawna w pudle, ale trzeba mu zrobić serwis...bo leży i leży. 😉 autopromo. Edytowane Niedziela o 06:28 przez gnomon Cytuj
123Bartek123 Napisano Niedziela o 06:41 Autor Napisano Niedziela o 06:41 A jakies propozycje z modeli obecnie w sprzedazy? Na co w ogóle zwrócić uwagę podczas wyboru, aby pasowało to tego roweru ? Widzę że rozmiar koła, rodzaj hamulców czy coś jeszcze ? Cytuj
emski Napisano Niedziela o 06:59 Napisano Niedziela o 06:59 (edytowane) ośka, żeby grało z przednim kołem rura sterowa prosta/taper, offset możesz sobie darować Edytowane Niedziela o 07:04 przez emski Cytuj
123Bartek123 Napisano Niedziela o 07:25 Autor Napisano Niedziela o 07:25 No chyba że obecny pseudo amortyzator da się jakoś nasmarowac aby lepiej pracował... tylko jak, jeśli on w środku jest pusty... Cytuj
StrayRider Napisano Niedziela o 10:48 Napisano Niedziela o 10:48 Cytat No chyba że obecny pseudo amortyzator da się jakoś nasmarowac aby lepiej pracował... tylko jak, jeśli on w środku jest pusty... jeżeli jest typu jak na materiale wideo to można zobaczyć: link wideo I jeżeli jest to widelec amortyzowany - coś się tam ugina - można to przesmarować by uzyskać ruch. Jak "zastał się" na goleniach - psiknąć środkiem smarnym - na chwile pomoże - nic temu amortyzatorowi nie zaszkodzi. Co do samej wymiany to pytanie: 1.Jak długo jeszcze ten rower ma być użytkowany - wiek, wzrost do rozmiaru ramy - i czy warto inwestować? ( w sensie w "dobry" amortyzator, który będzie wart tyle lub więcej co obecna wartość tego roweru) 2. Aby przywrócić jakieś podstawowe funkcjonowanie: (jak nic nie uszkodzone mechanicznie - to samo czyszczenie powinno pomóc) a) nowy "prosty/tani" amortyzator np. Suntour 200-300zł b) jaką działającą używkę do 200zł c) sztywny widelec - rozmiar z zachowaniem geometrii do 200zł Cytuj
123Bartek123 Napisano Niedziela o 11:07 Autor Napisano Niedziela o 11:07 Rower jest prawie nowy i dość przyszłościowy jeśli chodzi o wiek i wymiary dziecka, myślę że na kilka lat. Najlepiej jakiś nowy w dobrym stosunku cena/ jakość np. do 300 pln. Pytanie jaki model i rodzaj aby spełniał swoje zadanie przy 40+ kg wagi...? Cytuj
123Bartek123 Napisano Wtorek o 05:53 Autor Napisano Wtorek o 05:53 Ma ktoś doświadczenie z pracą amortyzatorów przy małej wadze użytkownika ? W jaki rodzaj amortyzatorów celować ? Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 08:21 Napisano Wtorek o 08:21 Są dwie opcje - amor sprężynowy na tyle dobry, by można było kupić różne sprężyny - wymienić sprężynę - zaleta - sprężynowy ma mniejsze tarcie albo powietrzny - ten można regulować w szerokim zakresie. Moja córka miała amortyzator już w rowerze 24" - to był powietrzny RST FIRST AIR i działał. Do koła 26" nie łatwo znaleźć teraz coś sensownego - bo albo to pod dirt albo badziew - ja bym poszukał używki powietrznej z roweru XC z dawnych czasów, bo pewnie masz jeszcze hamulce obręczowe. To wyzwanie, bo mogą być z kolei problemy z częściami serwisowymi. Albo wywalił amortyzator jak jazda jest po podwórku albo ścieżkach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi