Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

10 letni syn ma rower Rower Górski Romet Rambler 6.0 MTB 26, ostatnio wymieniłem wolnobieg na Shimano, bo w standardzie był jakiś "no name" i się rozpadł po 2 miesiącach. Teraz spojrzałem na amortyzator przedni, który jest sztywny i wcale prawie nie działa. Po wyjęciu zaślepek od góry, okazuje się że one są puste, to jakaś atrapa amortyzatora ? Na co sensownego mógłbym wymieć aby miękko i w pełni działało na wagę ok. 40  kg ?  

Napisano (edytowane)

Rs xc32 solo air - jesli to gdzies jeszcze da sie kupić...to nie było złe ;-))

Mam nawet takiego kupionego dawno temu jako nowy, lekko używanego,  od dawna w pudle, ale trzeba mu zrobić serwis...bo leży i leży.

😉 autopromo.

Edytowane przez gnomon
Napisano

A jakies propozycje z modeli obecnie w sprzedazy? Na co w ogóle zwrócić uwagę podczas wyboru, aby pasowało to tego roweru ? Widzę że rozmiar koła, rodzaj hamulców czy coś jeszcze ?

Napisano (edytowane)

ośka, żeby grało z przednim kołem

rura sterowa prosta/taper,

offset możesz sobie darować

Edytowane przez emski
Napisano
Cytat

No chyba że obecny pseudo amortyzator da się jakoś nasmarowac aby lepiej pracował... tylko jak, jeśli on w środku jest pusty...

jeżeli jest typu jak na materiale wideo to można zobaczyć: link wideo

I jeżeli jest to widelec amortyzowany - coś się tam ugina - można to przesmarować by uzyskać ruch.
Jak "zastał się" na goleniach - psiknąć środkiem smarnym - na chwile pomoże :) - nic temu amortyzatorowi nie zaszkodzi. 

Co do samej wymiany to pytanie:
1.Jak długo jeszcze ten rower ma być użytkowany - wiek, wzrost do rozmiaru ramy - i czy warto inwestować?
( w sensie w "dobry" amortyzator, który będzie wart tyle lub więcej co obecna wartość tego roweru)

2. Aby przywrócić jakieś podstawowe funkcjonowanie:
(jak nic nie uszkodzone mechanicznie - to samo czyszczenie powinno pomóc)
a) nowy "prosty/tani" amortyzator np. Suntour 200-300zł
b) jaką działającą używkę do 200zł
c) sztywny widelec - rozmiar z zachowaniem geometrii do 200zł

Napisano

Rower jest prawie nowy i dość przyszłościowy jeśli chodzi o wiek i wymiary dziecka, myślę że na kilka lat. 

Najlepiej jakiś nowy w dobrym stosunku cena/ jakość np. do 300 pln. 

Pytanie jaki model i rodzaj aby spełniał swoje zadanie przy 40+ kg wagi...?

Napisano

Są dwie opcje - amor sprężynowy na tyle dobry, by można było kupić różne sprężyny - wymienić sprężynę - zaleta - sprężynowy ma mniejsze tarcie albo powietrzny - ten można regulować w szerokim zakresie. Moja córka miała amortyzator już w rowerze 24" - to był powietrzny RST FIRST AIR i działał. Do koła 26" nie łatwo znaleźć teraz coś sensownego - bo albo to pod dirt albo badziew - ja bym poszukał używki powietrznej z roweru XC  z dawnych czasów, bo pewnie masz jeszcze hamulce obręczowe. To wyzwanie, bo mogą być z kolei problemy z częściami serwisowymi. Albo wywalił amortyzator jak jazda jest po podwórku albo ścieżkach.