Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej cześć i czołem

Poszukuję dla siebie w sumie pierwszego kasku. Wiem że nikt mi tu nie poda konkretnego modelu ,ale może chociaż podpowiecie z praktyki które firmy, modele od razu odrzucać. Mam dość duży czerep 59/60 dość szeroki u góry a twarz raczej smukła - czyli taki typ pieczarki 😂

Mierzyłem w weekend w Decu jakiś podstawowy model  w rozmierzę L 59-62 i leżał całkiem spoko, był wygodny.

Tylko wydawał się być taki duży objętościowo, chociaz baniak duży to i kask duży... Niestety nic innego ciekawego nie byłoby wszystko wywiało -jak to przed sezonem.

https://www.decathlon.pl/p/kask-rowerowy-mtb-rockrider-expl-500/_/R-p-301136?mc=8555838&c=Niebieski_Zielony 

Chciałem jednak może poszukać cos innego trochę bardziej zgrabnego i może lepiej chroniącego potylicę?

Jeżeli macie jakieś propozycję kasków na większe czaszki będę wdzięczny.... plan jest zamówić kilka modeli i mierzyć, jednak nie chce bez sensu brać czegoś co wiadomo, że np kaski firmy xxx sa raczej na małe/smukłe/drobne główki.

Napisano (edytowane)

Zainteresuj się Giro lub Bell. Miałem ten sam problem co Ty. Długo szukałem aż wreszcie trafiłem na GIRO FIXTURE II MIPS TITANIUM XL, teraz mam BELL Falcon XR MIPS. Ten drugi ma bardzo praktyczne zapięcie magnetyczne.

Edytowane przez 2marekm
Napisano
14 godzin temu, domwakebiach napisał:

plan jest zamówić kilka modeli i mierzyć

To jest dobry plan, też tak robiłem. Ale ja najpierw pochodziłem po różnych lokalnych sklepach i mierzyłem, żeby zawęzić wybór. Decathlon ma głównie swoje kaski, swoich marek własnych i tylko nieliczne innych marek. Mi najbardziej podpasowały kaski firmy MET, były najbardziej wygodne ale ja mam trochę inny problem bo mimo standardowego rozmiaru 57 mam głowę szeroką na boki, raczej okrągłą a nie owalną, wydłużoną w osi przód-tył jak normalnie być powinno i normalne kaski w moim rozmiarze, które są wyprofilowane do normalnych głów uwierały mnie po bokach głowy, a nawet nie dawały się włożyć bo były za wąskie. Musiałem więc kupić taki w rozmiarze 60-64, żeby był wystarczająco szeroki a zarazem dawał się wyregulować, tzn. ścieśnić do mojego rozmiaru. I tak trafiłem na MET i mam W modele MET Idolo i MET Downtown. Przy okazji są dość zgrabne i nie wyglądaja na głowie jak grzyby mimo dużego rozmiaru

Napisano

Zapomniałem dopisać że poszukuje kasku na MTB - jeżeli to ma jakieś znaczenie przy wyborze. Dzięki za jakiś kierunki poszukiwań. 

Niestety u mnie "na wsi" mało szansy na przymiarki czegokolwiek także pozostaje ciągnięcie z netu i przymiarki. Wezmę pod uwagi wasze wskazówki. Jak coś już upoluję dam znać :)