Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy tym wzroście wybór roweru jest wyzwaniem. Nie wiem czy nie lepiej spojrzeć w stronę juniorksich rowerów. 

W Pique, mojej dziewczyny, przekrok w rozmiarze XS wynosi 694 mm. Dziewczyna ma 160 cm wzrostu i moim zdaniem jest na granicy.

W Kellysie przekroku nie podają, teoretycznie ze względu na 27,5 calowe koła powinien być niższy, aczkolwiek ciężko powiedzieć, bo pozostałe parametry geometrii są podobne.  

Napisano
22 godziny temu, natalia2577 napisał:

To może inaczej. Szukam roweru który nie jest szalenie drogi, do jeżdżenia po górach, trasy do 60km, duże przewyższenia, więc raczej jakiś górski. Nie ścigam się, nie jeżdżę sportowo, tylko wycieczkowo.

Wypowiadałem się z myślą o zupełnie innym rowerze jaki obecnie posiadasz. Patrząc na ten wynalazek zabytkowy co to go masz obecnie nawet rower crossowy by ci spasował gdyby tylko nie kłopot z rozmiarówkami. Chyba tym po szlakach raczej nie jeździsz bo szło by się za głowę złapać wiec zapewne lekki teren, szutry, asfalt i tak dalej. Dobrze, że choć zdajesz sobie sprawę w kwestii dopasowania do obecnych rowerów bo czeka cię radykalna zmiana. Masz dostępnego na średnim kole w XS-ce Treka Marlina 6 gen 3 i w sumie powinien styknąć. Nawet powietrznego amora nie potrzebujesz i sprężyna da radę do takich wymagań. Tylko jest jedno ale to znaczy to jest taki rower geometrią idący w cięższy teren czyli masz ostre kąty na główce i tylko nieco ostrzejszy kąt podsiodłowy. To są specyficzne rowery do jazdy i różnią się trochę od klasycznych sztywniaków typu oba Kellysy, Superior czy coś w tym stylu. 

Napisano

Tym moim zabytkiem jeżdżę po szlakach, singletrackach, a nawet po ścieżkach których nawet na mapach nie ma, więc daje radę wszędzie

Najważniejsze, że już mniej więcej wiem na jakie rowery zwrócić uwagę, tylko zostało mi coś dopasować w sklepie

Napisano (edytowane)

Każdym rowerem czy to MTB czy cross czy inny da się jeździć po górskich terenach, ja swoim starym 18 letnim krossem 26" z v-kami i uginaczem którego nie można nazwać amortyzatorem, zjeździłem połowę gór polskich w terenowych trasach. Rower się nie złamał ani nic mu się nie stało, jest ze mną do tej pory i rower nigdy mnie nie ograniczał w żaden sposób. To od właściciela zależy czy dasz radę w terenie czy nie, lepszy osprzęt tylko pomaga nie decyduje o tym czy możesz na jakąś ścieżkę wjechać czy nie.

W myśl tej zasady kup co uważasz za słuszne my tutaj możemy doradzić lub podpowiedzieć, jak chcesz gravela przymierz w sklepie i zobacz czy Ci podejdzie, nie ograniczaj się tylko do MTB. Na gravelach się nie znam więc nie podpowiem na co patrzeć. Obstawiam że mnóstwo osób jeździ gravelami po terenie mało wygodnie ale się da.  Znam mnóstwo osób co jeżdżą trekkingiem po górach, ciężkich szlakach i mają gdzieś że to rower nie terenowy.

Możesz też rozważyć rowery crossowe lub trekkingowe jak potrzebujesz bagażnika, to rowery na kołach 28" (chociaż w dzisiejszych czasach to nie jestem pewny czy tylko z takimi kołami) z amortyzatorem.

Edit1: Do twojego stylu jazdy pasuje mi MTB lub cross ale to tylko przypuszczenia 🙂

Edytowane przez Seb