Michaelchivano Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Amortyzator w moim rowerze już niedomaga i pora go wymienić - obecny model to Suntour SR SF14-NEX-P-700C-63. Z tego co widzę nie ma go już w ofercie, dlatego szukam nowych opcji, niska-średnia półka cenowa (jeżdżę głównie po mieście), nie muszę mieć blokady amortyzatora. Rower Romet Orkan 2 M 21 z kołami 28 cali i hamulcami Vbrake (model na zdjęciu). proszę o polecenia dotyczące amortyzatorów i informację, czy wchodziłaby w tym modelu w grę wymiana na sztywny widelec, aby odciążyć rower? Cytuj
smw44199 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Wymień na sztywny widelec. Karbonowy na ali ok 340zł, aluminiowy tańszy Cytuj
Michaelchivano Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Czy jest możliwość podesłania linków do widelców pod mój konkretny model? Raczej opcja aluminiowa mi wystarczy, jednak nie chcę przestrzelić z wymiarami Cytuj
smw44199 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Nie wiem co masz tam za rurę sterową, niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Cytuj
Michaelchivano Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Dopowiem tylko że myślałem o podstawowym widelcu z serii riverside (model 120), natomiast pewności nie mam czy będzie pasować. Jestem gotowy na ewentualne niewielkie obniżenie kierownicy po tym zabiegu https://www.decathlon.pl/p/widelec-do-roweru-trekkingowego-28-sztywny-1-1-8-ahead/_/R-p-199782 Cytuj
chudzinki Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Będzie pasował. Taki też https://www.centrumrowerowe.pl/widelec-accent-treking-pd25222/ Edytowane 13 godzin temu przez chudzinki Cytuj
Seb Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Wszystko zależy ile możesz przeznaczyć kasy. Masz kilka opcji: Rozebrać go i spróbować zreanimować, przesmarować itp te amortyzatory mają bardzo prostą konstrukcję ale jak ma luzy itp to niestety jest szansa że nic to nie zmieni. Ja mam w swoim jednym MTB z 2009r suntour XCM i do tej pory działa ale ma już luzy duże i powoli kończy się jego żywot, rower przejechał tysiące km pomimo tych luzów i nadal służy. Jest to fabrycznie zamontowany amorek. Możesz wymienić go na coś w tej samej klasie typu jakiś podstawowy RST czy Suntour itp ale to słabo działające amorki tak samo jak ten co masz. Możesz wydać więcej i kupić coś typu Rockshox Paragon czy droższe wyżej wymienione wersje RST lub Suntour. Wymienić go na sztywny widelec jak nie potrzebujesz amortyzacji. Edytowane 12 godzin temu przez Seb Cytuj
clavdivs Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Godzinę temu, Michaelchivano napisał: Dopowiem tylko że myślałem o podstawowym widelcu z serii riverside (model 120), natomiast pewności nie mam czy będzie pasować. Jestem gotowy na ewentualne niewielkie obniżenie kierownicy po tym zabiegu https://www.decathlon.pl/p/widelec-do-roweru-trekkingowego-28-sztywny-1-1-8-ahead/_/R-p-199782 Nie. Widelec sztywny musi mieć odpowiednią wysokość, taka samą jak amortyzator, inaczej zmienisz geometrie. Rower będzie się prowadził dziwnie, a w niektórych przypadkach na zakręcie będziesz zawadzał pedałami Cytuj
Seb Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Jak wyżej kolega mówi nie każdy widelec będzie pasował bo zmieni Ci wysokość przodu roweru czyli geometria Pozwolę sobie zacytować kolegę z innego tematu: Jak będziesz wymieniał na sztywny widelec to zmierz widelec od środka osi do zwieńczenia korony, odejmij półtora centymetra ugięcia wstępnego i szukaj widelca o tej wysokości (chyba, że to atrapa amortyzatora, wtedy szukaj o takiej samej wysokości). Jest to wysokość - oś koła do bieżni sterów. Edytowane 12 godzin temu przez Seb Cytuj
chudzinki Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 9 minut temu, clavdivs napisał: Widelec sztywny musi mieć odpowiednią wysokość, taka samą jak amortyzator, inaczej zmienisz geometrie. Rower będzie się prowadził dziwnie, a w niektórych przypadkach na zakręcie będziesz zawadzał pedałami Czy to nie przesada? Rower crossowy do jazdy głównie po mieście, gdzie autor liczy się z obniżeniem kierownicy, a tu takie rozkminy? Dlaczego ma zawadzać pedałami? Nie zakłada widelca 26 cali, a poza tym to chyba żadnym rowerem nie powinno się skręcać ostro z pedałem w dolnym położeniu. Cytuj
clavdivs Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Wysokość widelca ma wpływ na inne wymiary w geometrii, zwłaszcza na katy, a tu nawet niewielkie zmiany są odczuwalne. Wymiana na sztywny widelec tak, ale o podobnej wysokość, inaczej będzie to inny rower, niekoniecznie przyjemny w prowadzeniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi