Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Zamierzam kupić w miarę porządny rower trekkingowy. Rower przeznaczony do dłuższych jednodniowych wypadów oraz kilkudniowych wypraw z sakwami. Bardzo zależy mi na zrelaksowanej pozycji ze względu na przepuklinę w odcinku piersiowym kręgosłupa oraz niską mobilność tego odcinka kręgosłupa, co uniemożliwia mi dłuższą jazdę w rowerach z bardziej wyciągniętą lub pochyloną pozycją. Do tej pory użytkowałem w celach turystycznych Cube Attention SL rocznik 2021 w rozmiarze XL. To bardzo dobry rower, ale w zasadzie od początku jego użytkowania walczyłem ze zbyt pochyloną lub wyciągniętą pozycją. 

Po researchu dot. roweru trekkingowego wybór raczej padnie na Unibike Globetrotter 2026 i mam ogromny dylemat dotyczący rozmiaru ramy. Sklepy sugerują 21", ale moje wymiary wydają się ciągnąć mnie bardziej w stronę 23". Ogólnie mam wrażenie, że jestem na granicy rozmiarów. Mam 187 cm wzrostu i 91 cm przekroku. 

W załączeniu geometria roweru Unibike Globetrotter 2026.

Z góry dzięki!

Zrzut ekranu 2026-04-13 150657.png

Napisano (edytowane)

Przymierzałeś sie do któregoś? Musisz sam określić, czy wolisz nieco dłuższy i wyciągniętą pozycję, czy krótszy?

Notabene dobrze wyposażony rower 👍

Edytowane przez smw44199
Napisano (edytowane)

Chcesz mieć wyprostowaną pozycję, a ciągnie cię do większego rozmiaru.... Większy znaczy dłuższy czyli pozycja bardziej pochylona.

Przymiarka, i jeszcze x przymiarka. 

Moim zdaniem 23" dla 187 wzrostu to za dużo. 

Edytowane przez WaGiant
  • +1 pomógł 2
Napisano

Ja przy tym wzroście i tej geometrii bezdyskusyjnie wziąłbym L i ewentualnie podniósł przód mostkiem i/lub kierą z większym wzniosem dla wyprostowanej pozycji.