Maciek_Z Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Cześć! Zamierzam kupić w miarę porządny rower trekkingowy. Rower przeznaczony do dłuższych jednodniowych wypadów oraz kilkudniowych wypraw z sakwami. Bardzo zależy mi na zrelaksowanej pozycji ze względu na przepuklinę w odcinku piersiowym kręgosłupa oraz niską mobilność tego odcinka kręgosłupa, co uniemożliwia mi dłuższą jazdę w rowerach z bardziej wyciągniętą lub pochyloną pozycją. Do tej pory użytkowałem w celach turystycznych Cube Attention SL rocznik 2021 w rozmiarze XL. To bardzo dobry rower, ale w zasadzie od początku jego użytkowania walczyłem ze zbyt pochyloną lub wyciągniętą pozycją. Po researchu dot. roweru trekkingowego wybór raczej padnie na Unibike Globetrotter 2026 i mam ogromny dylemat dotyczący rozmiaru ramy. Sklepy sugerują 21", ale moje wymiary wydają się ciągnąć mnie bardziej w stronę 23". Ogólnie mam wrażenie, że jestem na granicy rozmiarów. Mam 187 cm wzrostu i 91 cm przekroku. W załączeniu geometria roweru Unibike Globetrotter 2026. Z góry dzięki! Cytuj
smw44199 Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia (edytowane) Przymierzałeś sie do któregoś? Musisz sam określić, czy wolisz nieco dłuższy i wyciągniętą pozycję, czy krótszy? Notabene dobrze wyposażony rower 👍 Edytowane 14 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
WaGiant Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Chcesz mieć wyprostowaną pozycję, a ciągnie cię do większego rozmiaru.... Większy znaczy dłuższy czyli pozycja bardziej pochylona. Przymiarka, i jeszcze x przymiarka. Moim zdaniem 23" dla 187 wzrostu to za dużo. Edytowane 15 Kwietnia przez WaGiant 2 Cytuj
Miro1970 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia Ja przy tym wzroście i tej geometrii bezdyskusyjnie wziąłbym L i ewentualnie podniósł przód mostkiem i/lub kierą z większym wzniosem dla wyprostowanej pozycji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi