Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, po przymiarce siedmiu kasków z systemem Mips na placu boju zostały dwa, MET Allroad oraz BELL Falcon. Oba pasują na moją głowę idealnie i chciałbym zostawiać jeden z nich.

MET Allroad - super leży, dość lekki (300 g), wizualnie sprawia wrażenie mniejszego, bateryjna tylna lampeczka w zestawie. Na głowie czuję, że jest nieco lżejszy.

BELL Falcon XRV - super leży, głębszy i w środku odrobinę większy od Allroad oraz chyba lepiej od niego wykonany, grubsza wyściółka, świetny zatrzask magnetyczny, niestety najcięższy ze wszystkich testowanych (360 g bez lampki), tylna lampka akumulatorowa zdejmowalna.

Oba mogłem ponosić w domu, bez możliwości sprawdzenia w terenie, więc nie wiem, który sprawdzi się lepiej, szczególnie pod względem komfortu użytkowania, bez nadmiernego pocenia głowy czy uczucia ciężkości po kilku godzinach. 

Jeździmy z żoną (wybrała kask Abus Urban 3 i jest bardzo zadowolona) na rowerach elektrycznych MTB, trasy przeciętnie 40-60 km, teren zróżnicowany na Mazowszu, w czerwcu wybieramy się w okolice Żywca. 

Spytałem o opinię ChataGPT, który dla mojej jazdy wyraźnie preferuje MET, tylko nie jestem pewien, czy mu wierzyć;) Oto co powiedział:

Wniosek dla Twojego przypadku (e-bike, rekreacja)

👉 Wyraźny zwycięzca: MET Allroad MIPS

Dlaczego:
• lepiej radzi sobie przy niskiej prędkości
• mniej się pocisz
• szybciej schnie
• mniej „gotuje głowę” w lesie i latem

Kiedy mimo wszystko Bell ma sens?

Wziąłbym BELL Falcon XRV, jeśli:
• jeździsz więcej po asfalcie i szybciej
• cenisz „otulające”, stabilne dopasowanie
• zależy Ci na magnetycznym zapięciu

Krótko i konkretnie

• komfort cieplny → MET wyraźnie lepszy
• komfort dopasowania → remis (u Ciebie)
• do e-bike i spokojnej jazdy → MET zdecydowanie trafniejszy wybór

Dobrze gada?

IMG_0699-compressed.jpeg

Edytowane przez burz
Napisano

Ja pitolę...tak serio z tym czatem. Ty miałeś go na głowie i w rękach, a czat nie. Jeden szosowy, drugi bardziej design pod jazdę poza asfaltem. Każdy widać, że dobrze wentylowany. To nie Aero. Przede wszystkim kask bierze się taki , który dobrze leży i bardziej pasuje do głowy. Bell wygląda na taki, który będzie lepiej wentylował przy większych prędkościach i na zjazdach.

Napisano

Przecież napisałem, że oba pasują idealnie. I żadnego nie mogę sprawdzić w terenie.
Jeśli uważasz, że przy większych prędkościach lepsza wentylacja w Bellu - to pokrywa się z opinią GPT ;)

Napisano (edytowane)

Obydwa są tak dziurawe, że nie wyobrażam sobie że można mieć w nich jakikolwiek problem z gorącem, zwłaszcza na E-Bike i trasie 60km.

Dla porównania, ja na szosie gdzie w mojej okolicy cienia nie uświadczysz używam Abus Gamechanger. Nie przypominam sobie, żebym nawet w najgorętsze dni miał jakiś problem. Ruch powietrza robi swoje.

Problem zaczyna się wtedy gdy słońce grzeje, a Ty kręcisz jak chomik próbując wjechać na ściankę, a wszystko z wysokim tętnem. Wtedy ta wentylacja robi różnicę, bo głowa musi się schłodzić bez pędu powietrza. Tylko tutaj mowa o prędkościach 5-10 km/h.

Ja bym brał na MTB ten, który lepiej osłania głowę. Szosowe kaski są na ogół nieco mniej zabudowane.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja bym brał lżejszy, szczególnie jeśli masz trochę pochyloną pozycję i musisz zadzierać głowę. A który Ci się wizualnie bardziej podoba? Może tak dokonasz wyboru 😁

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1