Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@ernorator

Ale jak to 'szukałem'??

Chcesz nam powiedzieć że poszukiwania zakończyły się pełnym sukcesem i już ani trochę nie myślisz o zmianie, nie jest chociaż trochę niewygodnie po 100km?

Nie no...tak nie można... ;)

• Haha 2
Napisano

Ja też przerobiłem dobrych "kilka" siodełek:

- Selle Italia (nie pamiętam modelu, miało chyba X w nazwie, X-Land chyba) totalnie mi nie podeszło, ciężko było wytrzymać godzinę w siodle,

- Specialized Bridge Sport 143 mm (chyba, albo Comp - Comp jest niby trochę wygodniejsze) okazało się super, cały czas mam je w grawelu, poprzednim i obecnym,

- WTB Volt - było fabrycznie w grawelu, okazało się zadziwiająco wygodne - obecnego grawela kupiłem na wyjeździe służbowym i te dwa tygodnie jak tam byłem to na nim jeździłem,

- Bontrager Verse Comp - mam w szosie, bardzo wygodne,

- EC90 z Aliexpres, chińska kopia Specialized Power - wielu użytkowników, nawet tu na forum bardzo je zachwalali, że super wygodne - mi nie podeszło, próbowałem w grawelu i wróciłem do Specialized Bridge, próbowałem w szosie i wróciłem do fabrycznego Bontrager Verse.

W mtb mam Fizika z dość mocno zadartym tyłem, nie zsuwam się do przodu, za to zadarty tył pomaga na podjazdach nie zsunąć się do tyłu. 

Mam rozstaw kości 120 kilka mm i siodełka 143-145 ale w fitnessie, gdzie pozycja jest bardziej wyprostowana miałem siodełko żelowe Author 155 mm. Tak więc, jak już pisali wcześniej koledzy, siodełko to bardzo indywidualna sprawa i musisz znaleźć te swoje, idealnie pasujące do Twojej poopy.

W dniu 25.03.2026 o 15:51, Spoconymanek napisał:

Jak ustalić czy potrzebuję siodełko z podniesionym tyłem czy płaskie?

Kiedyś była taka teoria (ale teorie rowerowe dość szybko umierają wypierane przez nowe teorie - np. ta z ustawieniem siodełka przód-tył i pozycją przodu kolana nad osią pedału), że podwinięcie siodełka zależy od Twojej gibkości, tzn. jeżeli stojąc ze złączonymi nogami dotkniesz palcami rąk ziemi to masz używać płaskiego siodełka, jeżeli Ci trochę brakuje i sięgasz gdzieś w połowie między kolanami a podłogą to potrzebujesz lekko podniesione z tyłu siodełko, a jeśli sięgasz tylko do kolan to potrzebujesz mocno podniesione

Napisano (edytowane)

Stojąc na wyprostowanych nogach dotknę całymi dłońmi ziemi na płasko 🙃, regularnie się rozciągam.

Zamówiłem 3 siodełka, będę testował i dam znać :D

Mówicie żeby te pręty czymś okleić, czym najlepiej jak nie mam starej dętki? Jakiś kawałek materiału zrobi robotę, macie coś innego sprawdzonego?

Edytowane przez Spoconymanek