Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, sezon startuje, chciałbym podejść do tematu poważniej i zacząć pilnować kadencji, aby utrzymywać te zalecane dla początkujących 90 obr/min i poprawić wydolność czy kondycje. Możecie polecić jakiś prosty pakiet licznika bezprzewodowego i czujnika kadencji? Dobrze jakby licznik mógł się łączyć z telefonem czy stravą, aby z niej brać podstawowe dane jak prędkość, dystans czy spalone kcal no i aby to nie gryzło się z czujnikiem kadencji. Dobrze jakby licznik był kompatybilny z podstawką do garmina, wahoo czy brytona, bo mam uchwyt rockbrosa na licznik i lampkę i wolałbym przy tym zostać, aby nie montować drugiego uchwytu.

Pewnie to pytanie padło milion razy, ale warto dopłacić do jakiegoś licznika z prostymi mapami, coś jak BSC300 czy nie warto iść w półśrodki i na razie kupić coś prostego a jeśli wszystko będzie się dobrze rozwijać to wtedy zainwestować w jakiegoś garmina? Raczej składam się do tej drugiej opcji.

Edytowane przez astapaa
Napisano

Budżet, to przede wszystkim.

Cytat

Dobrze jakby licznik mógł się łączyć z telefonem czy stravą, aby z niej brać podstawowe dane jak prędkość, dystans 

Nawet najtańsze liczniki z GPS jak BSC 100 czy XOSS G2 łączą się ze Stravą, ale nie potrzebują stałego połączenia z telefonem do wskazywania danych.

Teraz za niecałe 300 zł jest Geoid CC700 Pro z mapami.

Napisano (edytowane)

a mapy skąd można pobierać do tego licznika i jak wygląda ich wiarygodność? Okolice Wrocławia mnie interesują.  BSC300 ma podobno problem z aktualizacjami tych map. Raczej bym się obecnie skłaniał do czegoś w stylu BCS100 czyli prosty wyświetlacz parametrów z opcją łączenia się ze stravą/tel i czujnikiem kadencji, bo pozostałe parametry będzie mi łapać przez bluetooth z telefonu (który jest połączony z garminem fenix 7x pro), więc dla amatorskiej jazdy mi to wystarczy na razie.

Testowałem kiedyś jazdę po wgranej mapie przez kamoot, stravę czy mapy.cz na telefonie i średnio mi to odpowiadało, dodatkowo raczej wolę jakąś nawigację w stylu google maps, więc chyba bardziej kupiłbym taniego androida lub używał obecnego telefonu do tego.

Budżet to raczej z 500 zł za komplet licznik + czujnik

Na razie raczej chodzi mi o prosty wyświetlacz danych, abym nie musiał co jakiś czas sprawdzać tego na zegarku.

Edytowane przez astapaa
Napisano

CC700(pro) żre szybko baterie (bo backlight musi świecić non stop kiedy używasz). To co potrzebujesz ogarniesz np. CYCPLUS M1 (okolice 60-70zł) I czujnikiem np. CYCPLUS C3 (kilka dni temu za 2 szt zapłaciłem 35zl). Wspomnianych liczników mam 3szt od.kilku sezonów. Czujników (tych konkretnie) 12szt. Zero problemów, bateria starcza na długo, zapis ścieżkipo GPS z dokładnością jak w droższych sprzętach, współpracuje z czujnikami w standardzie ant+ kadencji, tętna, mocy i prędkości (osobiście testowałem z magene, garminem, xossem, geoidem i cycpkusem rzecz jasna). Duży i bardzo czytelny wyświetlacz mono, więc nie musi świecić w dzień. Jesli nie potrzebujesz navi to IMO jest to bezkonkurencyjne.

Napisano
18 godzin temu, astapaa napisał:

prosty wyświetlacz parametrów z opcją łączenia się ze stravą/tel i czujnikiem kadencji, bo pozostałe parametry będzie mi łapać przez bluetooth z telefonu

Nie kojarzę żadnego współczesnego urządzenia które by tak działało. Wszystkie liczniki biorą sobie prędkość z własnego chipa GPS i nie mają opcji brania tego z zewnątrz. Możesz sobie z fenixa przesyłać do licznia tętno funkcją hr broadcasting i to by było na tyle.

Napisano

Do tematu można podejść jeszcze w jeden sposób. Jak kolega ma Feniksa i nie potrzebuje licznika z mapami itp, ale tylko czegoś w rodzaju większego wyświetlacza na kierownicy, który by pokazywał jedynie rejestrowane przez tego Feniksa parametry takie jak prędkość, kadencja, puls, wskazówki nawigacyjne, czy co tam jeszcze do teko Feniksa się podepnie, to należy się przyjrzeć urządzeniom z onsługą profilu ant+ EXD - czyli extended display. 

Działa to w ten sposób, że do Feniksa podpina się licznik, który jest widziany jako dodatkowy sensor. Po sparowaniu cała aktywność jest obsługiwana na Feniksie, ale dane z tego Feniksa są prezentowane na podpiętym komputerku... To zostało wymyślone dla triatlonistów, którzy co do zasady wszystkie trzy dyscyplinychcieliby poonywać z jednym urządzeniem rejestrującym ich postęp. Najlepiej z zegarkiem, bo przecież z licznikiem się nie pływa ani biega, ale ten zegarek jest niewygodny w trakcie jazdy na rowerze, nawet jak go przypniemy do kierownicy (po prostu za mały i trzeba się z nim barować - zdejmować z ręki do jazdy rowerem, zakładać na rękę po jej zakończeniu... A tak cała aktywność jest rejestrowana przez zegarek na ręce, a w trakcie jazdy rowerem licznik działa jak głupi wyświetlacz i pokazuje tylko dane z tego zegarka.

Tylko chyba jedynymi licznikami z tym profilem są Garminy - począwszy od 520 Plus / 530, a z współczesnych 130 no i te droższe... I właśnie cena licznika rozwala cały pomysł w drobny mak... Jakby znaleźć gdzieś używanego 530 albo 130 w rozsądnych pieniądzach, to miałoby to jeszcze sens.

Napisano

Wybór padł na bsc200, udało mi się wyrwać na promce na alie z czujnikiem kadencji, czujnikiem tętna i jakimś etui, szybką🙂. Na start w zupełności mi wystarczy a dodatkowo ma jakąś prostą nawigacje po wygraniu mapy, na którą ludzie jakoś nie narzekają. Dzięki za wszystkie propozycje

Napisano

Tak informacyjnie tylko - BSC200 nie ma żadnej mapy. Pokazuje tylko ślad którego musisz się trzymać, żadnych innych dróg.

Ale jeżeli nie zależy Ci na nawigacji to ogólnie fajny licznik.

Napisano

Wiem, wiem i raczej jeżdżę w koło te same trasy, więc nie potrzebuje nawigacji a od biedy ta strzałka i trasa na pustym polu wystarczy😅. A na powiadomieniach mi nie zależy, od biedy zerknę na zegarek🙂. Dzięki za szczegóły