mateoJazz Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Hej, Mam zapytanie o licznik z Ali jakiejś popularnej marki IGPS, Magene, Geoid, Xoss. Aktualnie używam telefonu z Komoot do nawigacji chciałbym dedykowane urządzenie na kierownicę. Ciężko wyszukać informacje w poszczególnych wątkach. Wyczytałem, że do niektórych modeli można wgrywać własne mapy co wydaje się dobrą opcją. Jeżdżę rowerem MTB po okolicznych lasach i tutaj pytanie jak one sobie radzą w lesie, poza asfaltem. Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Ja używam iGPS BSC300 oraz ostatnio zaczynam Geoida CC700Pro. Jeśli zdajesz się na nawigację to poważnym ograniczeniem są mapy - obydwa urządzenia bazują na mapach OSM (możesz wejść an openstreetmap.org i zobaczyć dokładność mapy dla interesującego cię obszaru). Do tego aktualizacje map pojawiają się skrajnie rzadko (czyli na OSM już może być dodana droga a na urządzeniu trzeba czekać do następnej aktualizacji). W moich rejonach gdzie z tym jeżdżę nie ma na mapach długich fragmentów nawet niektórych bardzo szerokich i utwardzonych dróg pożarowych istniejąch w rzeczywistości od dziesiątek lat. Znam też przypadki, że droga mapowa urządzenia prowadzi przez bagno (10 lat temu był to brzeg jeziora). Zamiast polegać na routingu aplikacji zwykle lepiej samemu wyznaczać sobie trasy na PC (albo skorzystać z gotowców społeczności) np. z komoocie, stravie itp. (ja często używam też mapy.cz), wyeksportować zbiór punktów trasy do .gpx i wczytać na urządzenie za pomocą apki mobilnej. Wtedy będzie prowadziło po śladzie a pod spodem wyświetlało podkład mapowy z mapy urządzenia (tam gdzie mapa urządzenia nie ma drogi będzie to prowadziło przez nicość do kolejnego punktu w .gpx). Dodam, że nawet wspomniane aplikacje nie mają około 20% dróg leśnych którymi jeżdżę (w tym również numerowanych p.poż.) i wtedy jeśli chce się mieć trasę end-to-end to trzeba sobie trasę dostrugać np. w qGiS bazując na swojej wiedzy o istnieniu danego fragmentu drogi. Poniżej pierwszy z brzegu przykład. Na pierwszym zrzucie mapa rowerowa OSM. Na drugim zrzut ze strawy - na czerwono przejechana trasą (i to nawet całkiem uczęszczanymi drogami leśnymi). Dodatkowo zaznaczyłem na niebesko istniejące w tej okolicy drogi od kiedy pamiętam oraz czerwonymi X drogę która całkiem wrosła w bagno i zarosła chaszczami. Edytowane 17 Marca przez Dokumosa 1 Cytuj
mateoJazz Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca Ok, a jeśli zdecydował bym się na jakiś starszy model Garmina w używce np 530. To tam temat map jest lepiej ogarnięty ? Garmin wszedł we współpracę z Komoot. W takim układzie mapy są tam bardziej dokładne ? Cytuj
keltu Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Jeśli chodzi o Garmina to w temacie map nie masz się o co martwić, jest tego na potęgę. (także darmowych) Chociaż i tym fabrycznym Garminowskim też niczego nie brakuje. Edytowane 17 Marca przez keltu 1 Cytuj
smw44199 Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Mapy OSM w zależności od lokalizacji są dobre, a czasami nawet bardzo dobre. W Igsport BSC300 możena skompilować sobie swoje mapy, w XOSS też, wątek na pepperze. W Geoid chyba się nie da, ale ma najładniejszy interfejs. Nie obawiałbym się map OSM bo większość urządzeń i nawet Google na nich bazuje, systematycznie kradnąc aktualizacje robione przez użytkowników Edytowane 17 Marca przez smw44199 1 Cytuj
pecio Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca @mateoJazz wszyscy jadą na podkładach mapowych OSM. Precyzja sieci drogowo / ścieżkowej zależy od kompilacji mapy" . W Garmine masz ten wielki plus , że możesz mieć mapy jakie duszyczka zapragnie . 1 Cytuj
smw44199 Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Tak samo jak w OSM, można samemu sobie sklecić co nam jest potrzebne i jeżeli tylko urządzenie przyjmuje taką mapę, to nie ma problemu 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Geoid zasysa mapy on-line, nie ma możliwości podstawienia spreparowanego pliku. W iGPS sie da ale sporo z tym zabawy. Cytuj
smw44199 Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca (edytowane) W Igsport, nie ma z tym problemu, można pobrać przygotowane przez osoby 3. Tylko transfer ich do urządzenia trwa wieki Edytowane 18 Marca przez smw44199 Cytuj
mateoJazz Napisano 18 Marca Autor Napisano 18 Marca Mógłbyś napisać kto albo gdzie udostępnia mapy ? Znalazłem tylko wątek na pepper Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi