Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 

Planuję przesiąść się z rozklekotanego już Kelly's oxygen na nowy rower, który da radę na leśnych, wyboistych ścieżkach, jak również asfalcie i szutrze, w granicach 3000 zł 

Mam 158 cm wzrostu, więc raczej rower z obniżoną ramą (bardziej rozmiar S niż M) i koła 27.5.

Planuję bardziej sportową niż rekreacyjną jazdę, ale też bez szaleństw. Moje oko przykuła seria Kelly's Vanity 80/x90, patrzyłam też na Superiory i Unibike Fusion Lady. Jednocześnie jestem zielona w temacie, więc może są jakieś rowery godne uwagi marek, o których istnieniu nie mam pojęcia. Plus nie wiem, czy parametry jak w Vanity 90 to nie będzie zbytek łaski przy moich potrzebach rowerowych. 😅

Bardzo, bardzo docenię porady, co mogłabym wybrać w takim budżecie. 

Napisano

Jak wcześniej - jak najbardziej możesz rozpatrywać też rowery na kołach 29", nie musisz się ograniczać tylko do 27,5". Kellys Vanity 80 ma napęd 2x10 - nie wiem czy ogarniasz przednie przerzutki, ludzie często ich nie używają jeżdżą tylko na jednej i narzekają, że albo za ciężko (jak mają akurat na dużym blacie) albo, że kręcą jak chomiku (jak mają akurat na małym blacie korby). Szczególnie było to widoczne w napędach 3xx, gdzie jeździli cały czas na środkowym blacie z przodu. Moja żona tak robi 😁. Jeżeli nie ogarniasz przednich przerzutek to lepszy wydaje się Kellys Vanity x90 z napędem jednorzędowym ale on ma napęd 1x12, który ma bardzo duży zakres, jak ten Vanity 80 z napędem 2x10, ale jest trochę bardziej czuły na niedokładną regulację ponieważ odstępy między zębatkami kasety są mniejsze, więc napęd musi być wyregulowany bardziej precyzyjnie i czasem jak ktoś nie dba za bardzo o rower to może mieć problemy z działaniem przerzutek. Lepszy wydawał by się w takim przypadku napęd 1x11

Napisano

Dzięki za rady @NerfMe@NerfMe i @Greg1! Raczej Właśnie kieruję się bardziej w stronę napędu 1x. Pooglądałam trochę forum i na tapetę wskoczyły też rowery Treka. Czy macie jakieś przemyślenia co do nich? Zastanawia mnie brak amortyzatora przedniego, ale właśnie - czy przy takiej jedźie po wybojach  nierównościach, ale bez skakania po górach to czy ten amortyzator to jest must have, czy da radę się obejść bez niego 🤔

Dzięki @bryczkarz, zwrócę Na niego uwagę 

• Mod Team
Napisano

Trek się zawsze cenił, czyli za te same pieniądze u mniejszej marki, można było dostać lepszy osprzęt.

Co do potrzeby posiadania amora, to zależy kto, jak i gdzie jeździ. Dynamicznie po korzeniach - wskazany, spokojnie po pożarówkach - może go nie być. Dochodzą jeszcze kwestie osobnicze - np. problemy z nadgarstkami.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jazda po wybojach, korzeniach, itp. to raczej z amortyzatorem. Ja generalnie lubię rowery typu "cross ze sztywnym widelcem" czy "grawel z prostą kierownicą" typu Marin DSX czy Cube Nulane (sam miałem Cube SL Road, czyli poprzednika Nulane) ale to nie są rowery, "który da radę na leśnych, wyboistych ścieżkach", to są rowery na asfalty, szutry i w miarę gładkie leśne czy polne drogi

Napisano
39 minut temu, KrissDeValnor napisał:

Trek się zawsze cenił, czyli za te same pieniądze u mniejszej marki, można było dostać lepszy osprzęt.

Masz może na myśli jakieś konkretne marki? 

Z innej beczki, to bardzo dużo rowerów, które mi się przewinęły są dziwnie jaskrawe. A Trek jest przy tym bardzo przyjemny dla oka. Stąd też trochę moje rozterki. Znaleźć coś odpowiedniego do wzrostu, dostępnego do zakupu, nie za miliony ale też nie szkaradnego. Nie spodziewałam się, że to będzie aż tak skomplikowany zakup 😂

Napisano

Przy tym wzroście naprawdę wybór jest średni. Trzeba się naszukac. Trek zawsze "umiał w kolory". 

Co do modeli przez Ciebie wymienionych to niestety straszna bieda. W Kellys Twój wzrost jest na początku zakresu, na stronie pokazują najmniejszy rozmiar M. Podobnie jak Unibike, nie ma też nawet taperowanej główki ramy. 

Możesz popatrzeć na ofertę Liv, aczkolwiek w tej cenie nie będzie fajerwerków:

https://www.liv-cycling.com/pl/tempt-2-2025

Będzie natomiast: taperowana główka ramy, sztywna oś z przodu i z tyłu ( co prawda bez boost). Jak planujesz bardziej sportowa jazdę to wcześniej czy później, może będziesz chciała wymienić widelec, albo koła, wtedy warto kupić ramę, do której włożysz graty w obecnych standartach.

• +1 pomógł 1