Greg1 Napisano Czwartek o 18:23 Napisano Czwartek o 18:23 Już go kupiłeś czy to tylko zdjęcia od sprzedawcy? Ten jest dość mocno podrapany: łapy, korba, przerzutka tylna, trochę odprysków na ramie. Ten, który ja chciałem kupić był w lepszym stanie, było kilka do wyboru w moim rozmiarze, opony też mogłem wybrać z kilku. Ten jest dość mocno podrapany: łapy, korba, przerzutka tylna, trochę odprysków na ramie Cytuj
mk88887 Napisano Czwartek o 18:51 Autor Napisano Czwartek o 18:51 Nie kupiłem, ale jak zobaczyłem jego stan, to biorąc pod uwagę, że jest sporo droższy od tego drugiego, który rozważam, to zaczynam skłaniać się do tego Lapierre... 1 Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 20:04 Napisano Czwartek o 20:04 (edytowane) Zapytaj jeszcze tego sprzedawcę, ja od niego miałem kupić i on miał kilka sztuk w moim rozmiarze i wysyłał mi zdjęcia kilku sztuk do wyboru: https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-vat23-2021-carbon-ultegra-r8000-dt-swiss-350-centurion-szosa-CID767-ID188C1E.html https://www.olx.pl/d/oferta/vat23-2021-carbon-ultegra-r8000-dt-swiss-350-centurion-gigadrive-szosa-CID767-ID185X5Q.html Edytowane Czwartek o 20:05 przez Greg1 Cytuj
nossy Napisano Czwartek o 21:05 Napisano Czwartek o 21:05 (edytowane) Ten z pierwszego linku chyba nowe opony Schwalbe Pro one, do tego przyzwoite koła....jak stan wizualny ramy i kiery dobry to chyba przyzwoita oferta... Lapierre-też trochę rysek ma, koła przyzwoite, gorsze opony- ale spoko, złe też nie są. Już poruszasz się w budżecie ok.3k.Tak na luzie spytam-nie myślałeś żeby nadwyrężyć budżet i dołożyć do czegoś nieco bardziej aktualnego: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-romagna-disc-tiagra-pd36384/ Edytowane Czwartek o 21:15 przez nossy Cytuj
mk88887 Napisano wczoraj o 07:27 Autor Napisano wczoraj o 07:27 @nossy Myślałem i dokładnie ten rower, do którego podałeś link, jest również w moim kręgu zainteresowań. Dlatego dopytuję Was, jako fachowców, co bardziej warto, bo nie mam aż tak rozległej wiedzy rowerowej, żeby zdecydować, czy lepiej kupić używkę z lepszymi podzespołami, czy nowy, bardziej współczesny, ze słabszymi. Stan wizualny ma dla mnie marginalne znaczenie, natomiast świadczy też o tym, jak dany rower był używany, bo jeśli ma rysy na praktycznie każdym elemencie, to znaczy, że nie było delikatnie... Natomiast zaczynam mieć coraz mniej czasu, bo w ostatni weekend kwietnia jadę szosowe ultra 240 km - opcję awaryjną, czyli pożyczenie roweru na ten czas, mam zabezpieczoną, ale wolałbym mieć coś swojego Cytuj
nossy Napisano wczoraj o 15:55 Napisano wczoraj o 15:55 (edytowane) Jestem fanem karbonu i te konstrukcje są dość przyzwoite. Dobre grupy, dobre koła i opony. Kupiłbym taki rower gdybym planował starty w zawodach , a budżet nie pozwalałby na więcej. Z całą pewnością są to rowery dynamiczne, lepiej zbierają się do sprintu, lepiej podjeżdżają. Zatem na podjazdach, zrywach, sprintach będą lepsze.Same ramy pewnie wygodniejsze (ale tutaj kluczowa będzie szerokość opony więc może się okazać, że ale rama na szerszym papciu w tym aspekcie wygra). Pytanie czy te cechy są dla Ciebie aż tak istotne. Z drugiej strony mimo dwóch karbonowych sprzętów na tarczach mam też road+ na alu ramie i mechanicznych hamulcach tarczowych i s.sorze. I też jest fajny....może wolałbym tam mieć tiagre na hydro. Do tej Sensy chyba włożysz opony 30 i 32c co dla ultra może mieć kluczowe znaczenie. Hamulce hydro dadzą przewagę na zjazdach i w mokrych warunkach. 60/40 dla Sensy ode mnie....z opcją wymiany opon na coś lżejszego i szybszego. Nie dam Tobie odpowiedzi co będzie lepsze ponieważ nie znam Ciebie, Twojej techniki, pojmowania komfortu, dynamiki i szybkości. Mogę Tobie tylko powiedzieć, że gdybym pozbył się swoich karbonowych (dość szybkich) rumaków to spokojnie odnalazłbym się na wspomnianym aluminiowym road+ w codziennym użytkowaniu. Edytowane wczoraj o 16:04 przez nossy Cytuj
can Napisano wczoraj o 18:47 Napisano wczoraj o 18:47 czesc, troche na gape (przepraszam autora) ale nie chce dublowac tematu, bo w zasadzie od autora roznie sie chyba tylko wymiarami i dystansami: 180cm i pewnie ok 100km weekendowo, za to w podobnym budzecie. i tez juz sie zgubilem, czy jest sens sie bawic w starsze uzywki na dobrych grupach (105+) i karbon, czy tez alu i prostsze grupy. potrzebuje pierwszej szosy zeby trzaskac treningi z synami, ktorzy jezdza w klubie. na trailowym mtb i oponach 2.6 nie mam z nimi zadnych szans. na pewno chce jezdzic duzo km, niemniej a na razie mam budzet ok 2500 i raczej mniej niz wiecej. co mi wpadlo w oko: van rysel edr af na 105 boardman carbon alu felt na clarisie giant contend 1 wyczytalem ze van rysel jest rozsadny, boardman mi sie mega podoba, contend optymalny ale przekracza budzet, felt najswiezszy. z gory dzieki za troche swiatla Cytuj
nossy Napisano wczoraj o 20:12 Napisano wczoraj o 20:12 (edytowane) Wszystkie podpowiedzi masz powyżej. Z podanych Boardman napędowo to już dziadek, rama może być bardzo sztywna-szczególnie jak na debiutanta na szosie. Tego bym odpuścił. Van rysel rozsądny wybór, dość prosta ciosana rama. Giant-bardzo fajna , lekka alu rama. Wygodny i szybki, z tego co widzę to ma karbonową sztycę (warto sprawdzić u sprzedawcy). Koła trochę lepsze w v.ryselu. Mi geometria Gianta leży więc gdyby cena zeszła na 2500 to bym dopłacił, a jak traktujesz to jako entry levelowanie i chęć sprawdzenia się na szosie mniejszym kosztem to v.rysel. W kwocie 2500-3000 znajdziesz już jakieś karbony jak te wymienione wyżej. I teraz dość istotne-rozumiem, że chcesz robić treningi z synami, którzy trenują....no więc to nie będzie nudna jazda w "tlenie", pewnie będą chcieli sprawdzić "starego" więc możesz potrzebować roweru nieco bardziej responsywnego, szybszego....z alu ten content choć to niby endurance, albo szukaj jakiegoś karbona jak te wyżej wymienione. No i warto pomyśleć o szybkich oponach bo to najtańszy tuning roweru..... Jeśli szukasz roweru bardziej sportowego z zachowaniem jakiegoś komfortu to warto pomyśleć o Giant tcr, Trek emonda....tcr'y z lat 2016-2019 na zwykłych hamulcach obręczowych na tigrze lub s.105 chodzą od 2500-3500 a to już bardzo fajny sprzęcik. https://www.olx.pl/d/oferta/giant-tcr-advanced-2-rozm-m-CID767-ID17dMSu.html?isPreviewActive=0&search_reason=search|organic&sliderIndex=0 ....coś jak ten tylko z siodłem😀. Dla Ciebie rozmiar raczej m/l. Rozkminy w stylu co lepsze na góry, płaskie, gorszą pogodę znajdziesz u góry.... Edytowane wczoraj o 20:22 przez nossy Cytuj
mk88887 Napisano wczoraj o 20:14 Autor Napisano wczoraj o 20:14 4 godziny temu, nossy napisał: Jestem fanem karbonu i te konstrukcje są dość przyzwoite. Dobre grupy, dobre koła i opony. Kupiłbym taki rower gdybym planował starty w zawodach , a budżet nie pozwalałby na więcej. Z całą pewnością są to rowery dynamiczne, lepiej zbierają się do sprintu, lepiej podjeżdżają. Zatem na podjazdach, zrywach, sprintach będą lepsze.Same ramy pewnie wygodniejsze (ale tutaj kluczowa będzie szerokość opony więc może się okazać, że ale rama na szerszym papciu w tym aspekcie wygra). Pytanie czy te cechy są dla Ciebie aż tak istotne. Z drugiej strony mimo dwóch karbonowych sprzętów na tarczach mam też road+ na alu ramie i mechanicznych hamulcach tarczowych i s.sorze. I też jest fajny....może wolałbym tam mieć tiagre na hydro. Do tej Sensy chyba włożysz opony 30 i 32c co dla ultra może mieć kluczowe znaczenie. Hamulce hydro dadzą przewagę na zjazdach i w mokrych warunkach. 60/40 dla Sensy ode mnie....z opcją wymiany opon na coś lżejszego i szybszego. Nie dam Tobie odpowiedzi co będzie lepsze ponieważ nie znam Ciebie, Twojej techniki, pojmowania komfortu, dynamiki i szybkości. Mogę Tobie tylko powiedzieć, że gdybym pozbył się swoich karbonowych (dość szybkich) rumaków to spokojnie odnalazłbym się na wspomnianym aluminiowym road+ w codziennym użytkowaniu. Na jazdę po górach się nie szykuję, więc zachowanie na podjazdach i zjazdach ma raczej marginalne znaczenie - myślę, że Góry Świętokrzyskie to maks To bardzo cenna odpowiedź i dużo mi wyjaśnia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi