Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy ktoś ma doświadczenie jak długo wytrzyma powietrzny widelec ( konkretnie RS Recon Silver) bez serwisu. Kupiłem rower trekkingowy z tym widelcem że skokiem ograniczonym do 63 km. Nie rozumiem jaka była idea pakowania Recona 2,8 kg zamiast Paragona Gold 1,8 kg. Wiem że Recon ma grubsze lagi ale czy do jazdy trekkingiem to coś da? Wymyśliłem sobie że pojeżdżę jak jest aż do zajeżdżenia bez serwisu i wtedy założę Paragona . No chyba że ktoś mi potrafi wytłumaczyć po co wozić ten dodatkowy kilogram - dlaczego do trekkinga którym będę jeździł po asfalcie i względnie równych drogach polnych lepszy jest Recon niż Paragon.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

Recon silver wart jest czapkę śliwek natomiast paragon gold w okolicy 1-1,2kPLN. Ideą była więc oszczędność.

Recon silver ma górne golenie stalowe - póki rdza ich nie nadgryzie (poniżej uszczelek kurzowych - więc tego z zewnątrz nie widać) będzie działać. Wszystko zależy od warunków eksploatacji - jesli jazda bez deszczu i rower nie myty to lata. Pomijam zużycie ślizgow i wytarcie powłoki ozdobnej goleni gdyż jak wspomniałem to widelec niewiele wart więc nie ma się czym przejmować. Na "pocieszenie" dodam, że regularny serwis wcale znacząco nie poprawi trwałości ów widelca.

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Gravele mają 50mm 😀 Do moich potrzeb wystarczy, rozpatruję też karbonowego sztywniaka - wtedy 2 kg lżejszy. Był nawet do wyboru - ale to przy cenie 5 tyś euro a nie 2,8.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano
Godzinę temu, PiotrWie napisał:

Nie rozumiem jaka była idea pakowania Recona 2,8 kg zamiast Paragona Gold 1,8 kg. Wiem że Recon ma grubsze lagi ale czy do jazdy trekkingiem to coś da?

To jest trekking czy e-trekking, te recony o małym skoku (i wersje sprężynowe) to wynalazki do e-bików...

Napisano

Dokładnie tak, paragon jest do trekkingów i crossów a recon zasadniczo do mtb ( a w takiej ociętej wersji do e-bików różnej maści). Jakto jest konkretnie rower, rzeczywiście kombinacja karbonowej ramy i recona o skoku 63mm jest dość ciekawa?