szuwar_1978 Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Wpadł nowy rower ze stajni KTM i do niego od razu nowy napęd. Cały komplet Shimano M8100 12s .. korba 32T M8100-1 do piast 142 i 148 - 52mm czyli do boost. Kaseta 11-45 i do tego przerzutka z wózkiem GS. Oczywiście łańcuch i manetka m8100... łancuch długość odpowiednia... przerzutka wyregulowana włącznie z B według wskaźnika na wózku... a jednak... ostatnia koronka 10T pod obciążeniem czasem strzeli łańcuch.. i tu jest irytacja. Moze strzeli to za mocne słowo ale zaterkocze... To mój pierwszy napęd 1x... ale nie pierwszy rower w stajni obecnie 3 sztuki ... Sam serwisuje więc wiedzą jakas jest ale tu jej zabrakło... Co jeszcze sprawdzić i poprawić? Hak sprawdzony prosty bo przyrząd mam a nawet 2 Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Cytuj
Dokumosa Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Strzelać, w sensie przeskakiwać, bedzie ale to za kilkaset km dopiero Jesli to tylko chrobotanie przy mocniejszym depnięciu to kwestia ułożenia się łańcucha i zębów. Po jakimś czasie powinno być lepiej aż do wymiany łańcucha na nawy. Cytuj
cervandes Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Jedyne co mi przychodzi do głowy to możesz źle kasetę poskładać. 12s da się wkręcić pierścień z krzywo nałożonymi koronkami, tj źle ustawionymi. Do prawidłowego ustawienia można użyć kropek. O tych: 1 Cytuj
szuwar_1978 Napisano 14 Lutego Autor Napisano 14 Lutego Kaseta sprawdzona... złożona od nowa na kropki.... ale nie była krzywo złożona. Cytuj
cervandes Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego No to teraz należy zadać pytanie czy korba nie jest dobrana ze złą LŁ. Może 52mm to niewłaściwy wybór i powinieneś pójść w 55mm czyli FC-M8120? Jaką linię łańcucha miał oryginalny napęd? Co to za model roweru i jakie były fabryczne elementy na nim? No i może jakieś fotki wrzucisz? Może się czegoś wspólnie dopatrzymy... 1 Cytuj
szuwar_1978 Napisano 14 Lutego Autor Napisano 14 Lutego (edytowane) Rower to KTM Myroon Elite... fabrycznie była deorka M6100 z kaseta 10-51. Korba też była M6100 z linią 52 Także zmieniłem 1:1 na XT z mniejszą kaseta 10-45 i wózek przerzutki na GS wpadł. To nie strzela cały czas jak pedałuje... tylko od czasu do czasu... Jeżdżę na woskach... teraz mam zimowy czyli nie taki gęsty ale to nadal wosk... w dwóch kolejnych rowerach mam napęd 2x11 z najmniejsza koronka 11T ... może temperatura i wosk bo łańcuch jest jednak sztywniejszy niż na oleju i do tego koronka 10T i jest taki efekt... no rower przyjechał w piątek w zeszłym tygodniu więc nowka sztuka... Koła też juz wymienione na razie na DT Swiss X1900 docel XR 1700 ale to raczej nie bedzie miało znaczenia... Edytowane 14 Lutego przez szuwar_1978 1 Cytuj
Rafał87 Napisano 14 Lutego Napisano 14 Lutego Może śruba "H" w przerzutce za mocno wkręcona i łańcuch zahacza o przedostatnią zębatkę, zobacz czy jak wykręcisz śrubę H (ćwierć-pół obrotu) czy nie będzie lepiej. Cytuj
cervandes Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Ja obstawiam combo wosk i przekos. Przecież świeżo po wosku łańcuch jest sztywny a tutaj dodajemy mu na skrajnym przełożeniu utrudnienie w postaci zębatki przesuniętej o 3mm bliżej ramy. Cytuj
szuwar_1978 Napisano 15 Lutego Autor Napisano 15 Lutego Wrzucam jeszcze kilka zdjęć. Śruba H sprawdzone rózne ustawienia i to nie to... Skrócenie łańcucha tak jak na foto jest znaczna poprawa ale czasem pstryknie. Na stojaku wszystko chodzi super ... może faktycznie trzeba poczekać na lepsza aurę i zobaczę jak to działa na dłuższym dystansie.... Cytuj
leejoonidas Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego (edytowane) Jak z tyłu rama ma rozstaw 148mm to lepiej żeby korba była z linią łańcucha 55mm, bo gdy korba ma 52mm linię łańcucha to koronka 12T będzię zabierać łańcuch z koronki 10T i efekt będzie taki że będzie słychać strzelanie, przeskakiwanie. Po kilku tysiącach kilometrów to ustanie bo się koronka 12T dotrze, a w zasadzie zetrze z boku od strony koronki 10T. Przerobiłem już ten temat w napędzie 1x11. Ten efekt można zniwelować stosując gęste smary teflonowe, włączenie sprzęgła również pomaga. Edytowane 15 Lutego przez leejoonidas 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Z drugiej strony, jesli koronka 10T ma być używana ponad-okazjonalnie to źle dobrany napęd. Żywotność koronki 10T jest symboliczna. Cytuj
wr81 Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Użytkuję napęd w konfiguracji: - kaseta 10-45 (M7100) - przerzutka tył RD-M8120 - korba M7120-B2 (czyli 2x linia 55mm) - przerzutka przód FD-M7100 Cały napęd działa b. dobrze, żadne ocieranie nie ma miejsca. Z przedniej tarczy 36 jestem w stanie przerzucać po całej kasecie - oczywiście nie o to chodzi - powiedziałbym że działa to płynniej niż w drugim rowerze z napędem 1x12 (FC-M7120 32t, kaseta M7100 10-51, RD-M7100). Npaewno różnicą w stosunku do prentowanej konfiguracji jest linia łańcucha (55mm i dodatkowo z racji napędu 2x tarcza 36 jeszcze bardziej wysunięta na zewnątrz). Drugą różnicą jest przerzutka M8120 vs M8100. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi