PawelW84 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Cześć. Czy ktoś z was próbował zmiany parametrów oleju w amortyzatorze ? W szczególności chodzi mi tu o RS Rebę, która raczej nie słynie z czułości. Pomysł przyszedł mi do głowy po przeczytaniu https://www.[reklama-bez-zgody].pl/blog/oleje-do-amortyzatorow/ Czy taka zamiana oleju np z Rock Shox 5WT w sprężynie powietrznej i w tłumiku na Maxima Plush 3WT lub 0WT oraz w dolnych lagach z RockShox 15WT na Maxima Plush 7WT lub 10WT spowoduje że amortyzator stanie się bardziej czuły ? Z tego co znalazłem w necie Rock Shock 5wt ma 16.10 cSt w 40ºC VI 285, Maxima PLUSH 3WT 14 cSt w 40ºC VI 228, Maxima Shock 0WT 7,2 cSt w 40ºC VI 343 natomiast Rock Shox 15Wt ma 42,8 cSt w 40ºC , Maxima PLUSH 10WT ma 46 cSt w 40ºC VI 219, Maxima PLUSH 7WT ma 30,4 cSt w 40ºC VI 218, Co ciekawe polecany do dolnych lag Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy ma aż 115cSt w 40ºC VI 164, czyli jest dużo bardziej lepka od oleju RS 15WT Cytuj
Dokumosa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Próbowałem Maxima 3wt w tłumiku MC = brak tłumienia. Do dolnych goleni w 35mm RS zalecany jest Maxima Light. Do sprężyny powietrznej RS zaleca smar DynamicSeal zmieszany z Maxima Heavy. Działa to podobnie do.SRAM Butter i jest zauważalna poprawa względem PM600. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowane) @Dokumosa , a to mnie zaskoczyłeś Rock Shock 5wt ma 16.10 cSt w 40ºC VI 285, zamienny Maxima PLUSH 5WT ma18.6 cSt w 40ºC VI 223 a Maxima PLUSH 3WT 14 cSt w 40ºC VI 228, więc te rozbieżności cSt są naprawdę znikome i zawierają się w 2 punktach skali, a ty piszesz o całkowitym zanikiem tłumienia. Nie spodziewałbym się, że to może mieć aż tak drastyczny wpływ. Odnośnie dolnych goleni Rock Shox 15Wt ma 42,8 cSt w 40ºC Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy ma 115cSt w 40ºC VI 164 Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Light ma 49,2cSt w 40ºC VI 161 Wygląda na to że Maxima Light jest dużo bliżej oryginalnego Rock Shox 15Wt niż Maxima Heavy, ale Maxima PLUSH 10WT ma 46 cSt w 40ºC VI 219, jest jeszcze bliżej oryginału i ma dużo lepsze VI wiec teoretycznie powinien nadawać się najlepiej i nie kleić amora. Odnośnie sprężyny powietrznej to specyfikacja w ogóle nie podaje oleju, tylko że to jest jeszcze z Solo Air. Sugerując się SID-em z DebonAir faktycznie wskazują Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy, taki sam jak w dolnej goleni. Może to ze względu na przetokę do wyrównywania ciśnień pomiędzy pozytywna i negatywną, bo ten olej z nad tłoczka i tak w końcu spłynie do dolnej goleni ?. 5WT pewnie mógłby zrobić to za szybko Edytowane 5 godzin temu przez PawelW84 Cytuj
Dokumosa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Widzę, że nie ma sensu szukać logiki w tych zamiennikach podawanych przez RS. Bo np. Do Pike'a do dolnych goleni zalecany jest olej RS 0W30 albo Maxima Light. Do sprężyny DebonAir w tym widelcu ma być smar DynamicSeal zmieszany z 3ml oleju Maxima Heavy (powstaje zawiesina o konsystencji podobnej do podgrzanego SRAM Butter). 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi