Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Czy ktoś z was próbował zmiany parametrów oleju w amortyzatorze ? W szczególności chodzi mi tu o RS Rebę, która raczej nie słynie z czułości.

Pomysł przyszedł mi do głowy po przeczytaniu https://www.[reklama-bez-zgody].pl/blog/oleje-do-amortyzatorow/

Czy taka zamiana oleju np z Rock Shox 5WT w sprężynie powietrznej i w tłumiku na Maxima Plush 3WT lub 0WT oraz w dolnych lagach z RockShox 15WT na Maxima Plush 7WT lub 10WT spowoduje że amortyzator stanie się bardziej czuły ? 

Z tego co znalazłem w necie 

Rock Shock 5wt  ma 16.10 cSt w 40ºC VI 285,

Maxima PLUSH 3WT 14 cSt w 40ºC VI 228, 

Maxima Shock 0WT 7,2 cSt w 40ºC VI 343

natomiast

Rock Shox 15Wt ma 42,8 cSt w 40ºC , 

Maxima PLUSH 10WT ma 46 cSt w 40ºC VI 219, 

Maxima PLUSH 7WT ma 30,4 cSt w 40ºC VI 218,

Co ciekawe polecany do dolnych lag Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy ma aż 115cSt w 40ºC VI 164, czyli jest dużo bardziej lepka od oleju RS 15WT

• PawelW84 zmienił tytuł na [Reba] Zmiana gęstości oleju
Napisano

Próbowałem Maxima 3wt w tłumiku MC = brak tłumienia.

Do dolnych goleni w 35mm RS zalecany jest Maxima Light.

Do sprężyny powietrznej RS zaleca smar DynamicSeal zmieszany z Maxima Heavy. Działa to podobnie do.SRAM Butter i jest zauważalna poprawa względem PM600.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Dokumosa , a to mnie zaskoczyłeś 

Rock Shock 5wt  ma 16.10 cSt w 40ºC VI 285,

zamienny

Maxima PLUSH 5WT ma18.6 cSt w 40ºC VI 223

Maxima PLUSH 3WT 14 cSt w 40ºC VI 228, 

więc te rozbieżności cSt są naprawdę znikome i zawierają się w 2 punktach skali, a ty piszesz o całkowitym zanikiem tłumienia. Nie spodziewałbym się,  że to może mieć aż tak drastyczny wpływ. 

Odnośnie dolnych goleni  

Rock Shox 15Wt ma 42,8 cSt w 40ºC

Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy ma 115cSt w 40ºC VI 164

Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Light ma 49,2cSt w 40ºC VI 161

Wygląda na to że Maxima Light jest dużo bliżej  oryginalnego Rock Shox 15Wt niż Maxima Heavy, ale

Maxima PLUSH 10WT ma 46 cSt w 40ºC VI 219, 

jest jeszcze bliżej oryginału i ma dużo lepsze VI wiec teoretycznie powinien nadawać się najlepiej i nie kleić amora.

Odnośnie sprężyny powietrznej to specyfikacja w ogóle nie podaje oleju, tylko że to jest jeszcze z Solo Air. Sugerując się SID-em z DebonAir faktycznie wskazują Maxima PLUSH Dynamic Suspension Lube Heavy, taki sam jak w dolnej goleni.

Może to ze względu na przetokę do wyrównywania ciśnień pomiędzy pozytywna i negatywną, bo ten olej z nad tłoczka i tak w końcu spłynie do dolnej goleni ?. 

5WT pewnie mógłby zrobić to za szybko ;) 

image.thumb.png.e5ffcad0aa3d0a2c4ea4e0d1c83b2fef.png

image.thumb.png.92df48bfeac43a0367464d25ee932473.png

Edytowane przez PawelW84
Napisano

Widzę, że nie ma sensu szukać logiki w tych zamiennikach podawanych przez RS. Bo np. Do Pike'a do dolnych goleni zalecany jest olej RS 0W30 albo Maxima Light. Do sprężyny DebonAir w tym widelcu ma być smar DynamicSeal zmieszany z 3ml oleju Maxima Heavy (powstaje zawiesina o konsystencji podobnej do podgrzanego SRAM Butter).

• +1 pomógł 1