Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Od kilkunastu miesięcy używam w/w lampki którą miałem zamocowaną za pomocą tej obejmy https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/akcesoria-do-rowerów/lampki-rowerowe/akcesoria-oświetleniowe-do-rowerów/uchwyty-i-mocowania-lampek-rowerowych/okrągły-zestaw-do-mocowania-światła-bontrager-flare/p/21488/ Problem polega na tym, że ułamał mi się języczek w mocowaniu lampki przez co teraz nie mogę jej zamocować na skutek czego mam duży problem. Czy macie jakiś pomysł jak mógłbym zamocować teraz lampkę? Może istnieje jakiś zamiennik tej obejmy której używałem, a która jest już nie do kupienia?

PS. Obejma była zamocowana na rurze poprzecznej za oparciem w wózku inwalidzkim, a nie przy rowerze stąd używanie tej obejmy. 

Napisano (edytowane)

@wskers trochę mało podałeś informacji, jak to "wisi" na ramie, lampa przód /tył ???  Fotografie ???

To co piszesz powyżej to nie pasuje, bo oś śruby jest inaczej obrócona względem języczka - o 90 stopni

Screenshot_2026-01-16-20-05-35-091_com.brave.browser.thumb.jpg.6df110b2157c3d5611056a2509947a83.jpg

Screenshot_2026-01-16-20-04-04-239_com.brave.browser.thumb.jpg.1d854230ee97bd059ece2d7585f58f43.jpg

Nie wiadomo czy to ma kluczowe znaczenie.

Tu już lepiej, bo jest podobnie:

Screenshot_2026-01-16-19-57-44-612_com.brave.browser.thumb.jpg.10ae90bb1b0b02273b1b3daa2bfabfd4.jpg

A już @Mihau_ napisał, że proponuje gumową obejmę,  ja też myślę że za 30zł można kupić mniej awaryjną lampkę na gumowym mocowaniu, bo takie mam, 3-4 godz. świeci. 

Edytowane przez Turysta05
Napisano (edytowane)

@Turysta05 obejma którą podlinkowałeś jest zamocowana w pionowej ( języczek jest, tzn był bo się ułamał na górze, a lampkę mocuje się od dołu )

@Mihau_ nie mogę zamontować lampki na standardowej gumowej obejmie ponieważ obejmę muszę zamontować na rurze poziomo, a wtedy lampka świeci w bok a nie pod kontem prostym.

@Eathan jedynie chyba to by podeszło. Jednak podobna gumowa obejma była w standardzie i po montażu w pionie lampka świeciła w bok ponieważ część do której się mocowało lampkę była pod kątem co po zamocowaniu poziomo dawało taki efekt.

Edytowane przez wskers
Napisano

zobacz to https://allegro.pl/oferta/uchwyt-rowerowy-na-sztyce-do-mocowania-radaru-lampki-tylnej-bontrager-flare-17994054305?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting tutaj masz regulację kąta. 

Albo te z Ali bo są tańsze niż na Allegro.

Sprawdź na fotkach, powinno załatwić temat. Poza tym to alu więc będzie solidniej niż w tym plastiku. Daj znać, czy będzie ok. Jak nie to pomyślimy jak to ogarnąc. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@EathanTo by nawet i pasowało, jednak mam właśnie obawy o tą regulację kąta. Lampka musi świecić bezpośrednio do tyłu, a nie wiem czy tutaj regulacja na to pozwala. Po montażu w poziomie może być z tym problem.

Z Ali prawdopodobnie te by było dobre https://pl.aliexpress.com/item/1005010610149734.html ale czy nie da się kupić tego w PL ? Czas realizacji jest bardzo długi. 

Edytowane przez wskers
Napisano

obejma na rure poziomą, więc zawias działa prawo lewo. Możesz ustawić taki kąt jak Ci potrzeba. Jedyne co to lampka będzie z boku obejmy. Poza tym obejmą też kręcisz góra/dół więc realnie masz regulację w kazdą stronę. 

Jest jeszcze ten zaczep od ION RT. Taka sama lampką tylko na przód. Mocowanie jest na kierownicę. NIe wiem jaką masz średnicę ruki.

https://e-velomania.pl/Mocowanie-Bontrager-Ion-Hard-Mount-35mm

aha w tych gumkach można odkręcić ten zaczep. sprawdź bo może da się go zakręcić po obróceniu o 90 stopni. Wtedy zniwelujesz problem świecenia w bok. 

• +1 pomógł 1
Napisano

@Eathan średnica rurki do której zamocowana jest obejma to 22 mm. Jednak w obecnej obejmie mam zamontowane " gumowe podkładki " jakie były w zestawie więc myślę że tutaj też mógłbym ich użyć, albo po prostu kawałek dętki czy czegokolwiek innego. Jeśli te mocowanie https://e-velomania.pl/Mocowanie-Bontrager-Ion-Hard-Mount-35mm pasowałoby też do Trek Flare RT to chyba byłoby najlepsze wyjście :) 

Napisano

@wskers ciekawostka. Dzisiaj odkryłem, że w tym pasku gumowym (ten co dostałeś z lampką) można obrócić mocowanie lampki. W ten sposób masz rozwiązany problem krzywego świecenia. U mnie po prostu wystarczyła odrobina siły.