hiolka Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Mam nowy stary (>40-letni) rower, który ma niestety niewygodne klamki hamulców. Czy da się zdjąć stare i zamontować nowe (retro lub pasujące stylem do klasycznych rowerów) klamki hamulców bez zdejmowania gripów z kierownicy? Czy ktoś się orientuje, czy są w ogóle klamki w ten sposób montowane? Nie chciałabym ruszać oryginalnych gripów, ani tym bardziej ich wymieniać - są wygodnie wyprofilowane i mają odblaski na końcach (unikat). Z góry dziękuję za odzew. Cytuj
Maciorra Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Są klamki, które mają obejmy z zawiasem, lub dwuczęściowe z dwoma śrubami i można je zainstalować bez zdejmowania gripów, ale to współczesne klamki do hamulców hydraulicznych. Czy są klamki retro z takim rodzajem mocowania? Nie wiem:) Cytuj
wr81 Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Współczesne klamki z tą opcją to nie tylko do hydraulicznych - mechaniczne Shimano BL-T610/611 również mają otwierany zawiasowo uchwyt (i dodatkowo kompatybilność z i-spec B). Czy byłyby one przydatne do danego roweru to zależy jakie hamulce są w nim zastosowane. Czy aktualne klamki da się zdjąć bez zdejmowania chwytów - to również nie sposób ocenić nie oglądając klamek. Oczywiście mam na myśli zdjąć bez destrukcji tychże. 1 Cytuj
kazafaza Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia @hiolka: daj fotę albo trzy tego kokpitu bo w ciemno to sobie możemy... Generalnie da radę ściągnąć obecne gripy i ponownie je założyć po wymianie klamek. Można użyć strzykawki z wodą - lekko jej napuścić pod gripa celem łatwiejszego ześlizgnięcia się tegoż, albo można poluzować śruby / śrubę klamki i użycie jej jako dźwigni do zsunięcia gripów. Na powrocie używamy lakieru do włosów (u mnie Wella 5 Fulness for Thin Hair ) do środka gripa, wjeżdżamy na kierownika i zostawiamy kil chwilka aby lakier zasychając przykleił gripy. Voila! Koleś na filmie poniżej (ok. 2:00) używa klucza ale można to samo ogarnąć klamką hamulcową... Cytuj
chudzinki Napisano 2 Stycznia Napisano 2 Stycznia Cytat Koleś na filmie poniżej (ok. 2:00) używa klucza ale można to samo ogarnąć klamką hamulcową... Musiałby być wyjątkowo twardy grip żeby przeżyć taką operację 🙂. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi