Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono!

Czy ktoś z was ma doświadczenie z tym systemem? Chodzi mi dokładnie o średnicę/grubość linki do tej manetki, w nowym rowerze robiłem serwis zerowy i rozpiąłem manetkę blokady dampera sidluxe, po serwisie chciałem to wszystko złożyć do Kupy i ku mojemu zdziwieniu manetka nie chciała wracać do pozycji „open”, okazało się że linka ma grubość 1mm i jest bardzo podatna na wszelkiego rodzaju zagięcia, rzeczywiście  takowe powstało przy samej manetce, próbowałem z linką 1,1mm ale to już generuje duży opór, i manetka nie wraca prawie wogóle. 

Mam dwa pytania:

1. Czy ktoś wie gdzie mogę dokupić tą linkę 1mm średnicy? Albo chociaż jak tego szukać….

2. Czy ktoś ma z tym systemem doświadczenie? Czy małe zagięcie linii może na tyle upośledzić cały system ? 

IMG_6786.png

Napisano

Z tego co wiem, to nie ma żadnych specjalnych linek do blokad, tylko stosuje się standardowe od przerzutek, a te mają 1,1-1,2mm średnicy.
Na pewno dobrze mierzysz?

Na początek sprawdziłbym czy linki poprawnie napięte, bo jak luźno założone, to po prostu nie ma ich co pociągnąć, żeby manetka wróciła.
Jak to nie to, to wtedy pełna diagnoza ze sprawdzeniem, czy linki swobodnie się poruszają w pancerzach i manetce. Czy sama manetka swobodnie się obraca w obie strony (może za ciasno coś założone i np. ociera o obejmę).

Napisano

@zekker tam jest jakiś specjalny bardzo cienki pancerz sygnowany przez srama , jego średnica jest mniejsza niż 4mm jak w standardowym przerzutkowym, linka na 100% ma 1 mm jest zauważalnie chudsza od standardowej 1,1, czuć to poprostu pod palcem.  Ja widzę też jeden problem na każdej pozycji blokady open>firm>close  „dźwignia ”mocno staje i zatrzymuje się tzn czuć punkt w którym wchodzi jeden z dwóch trybów (pierwszy jest startowy więc ten bez tego uczucia ) i ma wrażenie że sprężyna nie ma siły zrzucić na kolejny tryb. 

• Mod Team
Napisano

Są specjalne linki do sztyc regulowanych. Jagwire takie coś produkuje, szalenie drobie, ale może rozwiąże problem, choć nie sądzę by to było to. RS zawsze w swoich manetkach stosował linki przerzutkowe bez udziwnień.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No to chyba tym razem udziwnił … potrzebuje chyba całego zestawu 00.7118.012.000 , znalazłem w katalogu części. Tam jest pancerz 3mm i pewnie w zestawie jest ta linka, koszt … z przesyłką 150 zł !!! Masakra… a potrzebuje tylko linki….
@bogus możesz podać link do takiej linki jagwire? 

edyta: znalazłem zestaw jagwire do stoperów, będzie idealny! Dziękuję Panowie za pomoc 

Edytowane przez jahoo84
Napisano (edytowane)

Pancerz:

https://allegro.pl/oferta/pancerz-sztycy-regulowanej-do-dropper-a-jagwire-lex-sl-3-mm-czarny-180-cm-12521343359

https://allegro.pl/oferta/jagwire-pancerz-lex-sl-do-sztycy-droppera-dropper-3-mm-x-1m-smarowany-17188599230

Co do linki to w komentarzach:

image.png.7aeddb4595b8f5be3cc78e4d37b2e80a.png

P.S. u mnie w Twistlocu  - "nie Ultimate"  -Fullsprint  - pancerz 4mm a linka 1.08 wg suwmiarki (czyli 1.1m standardowa myślę..)

Edytowane przez wr81
Napisano

@wr81 dziękuję! Zamówiłem w końcu cały zestaw bo najbardziej mi chodzi o tą linke, 1.1mm ewidentnie chodzi ciężko w manetce twistloc więc myślę że ta 0,8mm z Jagwire będzie najlepsza.