Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Założyłem najpierw wątek w dziale "Napęd", ale zaraz się jakiś zawodnik zjawił i zamiast dyskusji "jak problem rozwiązać", zaczął mi pisać o zaletach napędzu X12. Tu z kolei mam nadzieję faktycznie uskutecznia się druciarstwo. 
Problem jest dość prosty w założeniach - chcę sobie rower przerobić z 1x na  2x z zębatkami 42-28 albo 38-24 lub coś w pobliżu (38-26 też ujdzie). Mam tylną przerzutkę, która to obsługuje, mam manetkę lewą do przerzutki 2-rzędowej od Microshift (ale jej wykorzystanie jest opcjonalne), mam korbę hollowtech 2 szosową z "direct mount" na 3 śruby. Na czym problem polega - by takie zębatki obsłużyć, potrzebuję przerzutki MTB, ale linię łańcucha mam koło 43-44mm dla układu 2X (mierzyłem z założonym pająkiem 104/64BCD) bo korba też jest szosowa, a przerzutki MTB wymagają 48,8mm. Zrobiłbym 2X na szerszej linii łańcucha, ale się uparłem, że będę miał 2 zębatki i osłonę na zewnątrz, by mi nie mieliło spodni (proszę, nie dyskutujmy o tym, tak lubię i już :D). 
Ma być tanio i ma działać. Nie dlatego, że nie mam funduszy, tylko cała idea poprawiania tego roweru to "budżetowo ale dobrze", czyli zakupy na OLX i aliku gdy to ma sens. 

Pomysły mam następujący:  użyć przerzutki przedniej X3. Taka przerzutka powinna rzeczy sięgać dalej do wewnątrz, bo 1. zębatka jest teoretycznie bliżej osi roweru, niż w układzie 2X - dla linii łańcucha 49mm przy założeniu odległości między środkami zębatek 8mm, to wychodzi dla X2 układ 45-53mm, dla linii łańcucha 47,5mm i tej samej odległości, zakres wychodzi od 39,5 do 55,5mm, a przerzutka X3 linię łańcucha 47,5mm obsługuje.
Pytania są takie: czy to obsłuży skok np. 38-26 (bo że obsłuży 38-24 to się nie łudzę)? Czy to w ogóle będzie działać z 2-rzędową manetką?

Jeszcze zastanawiam się, czy dałoby się może zmajstrować mocowanie dla przedniej przerzutki, które jakimś cudem dosunie ją o parę mm albo w inny sposób uzyskać możliwość zejścia wózka dalej do wewnątrz. Ale nie mam pod ręką żadnej przedniej przerzutki i nie mam z czym eksperymentować.

Jest jeszcze opcja: kupić korbę MTB za 130zł + suport Shimano i za 200zł mieć problem z głowy. Hmmm... 
A szosową korbę sobie do przyszłego roweru zachowam, jakbym się chciał jednak w 1X12 kiedyś bawić. 

Edytowane przez Brukiew_Niepospolity
Napisano

jeśli bedziesz chciał montować przerzutke przednią mtb do korb z linią 47 i/lub 43,5mm to może pojawić sie problem z ocieraniem przedniej przerzutki i prawego ramienia korby. Da się znaleźć odpowiednią przerzutkę i bedzie działać ale jeśli nie masz zapasów i masz kupować strzelając to bezpieczniej wybrać:

Cytat

Jest jeszcze opcja: kupić korbę MTB za 130zł + suport Shimano i za 200zł mieć problem z głowy.

• +1 pomógł 1
Napisano
23 godziny temu, Przecietny napisał:
Cytat

Jest jeszcze opcja: kupić korbę MTB za 130zł + suport Shimano i za 200zł mieć problem z głowy.

dla niego kaseta 160 zł jest za droga, więc no nie wiem :) zaraz zjedzie poradę.

Napisano (edytowane)
W dniu 9.12.2025 o 13:26, kaido2 napisał:

Ale rzeźba :D 

A wystarczy "Durnej szimano", albo jakiś temu podobny Sram,  który ogarnie wszystko :) 

image.thumb.png.d697ed843fa10a6e7a3dc4b7b1649658.png

Tourney wymaga 47,5-50mm, zależnie od wersji (2x wymagają 48,8-50mm) więc skąd pomysł, że  to będzie działać?  

https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components.disciplineLv1_lifestyle.series_tourneya070&tourneytx&tourneytz&tourney.categoryMidPLP_cg2MidDriveTrain.category3rdPLP_cg3SHICFrontDerailleur.html

Napisano (edytowane)

@kaido2
Chyba kręcimy się w kółko... problem jest taki, ze chcę użyć zębatek 42-28 albo nawet 38-24, a tu jest "trochę" więcej wymagane, choć oczywiście po zamontowaniu niżej powinno działać...
image.thumb.png.129ce4cf962912bda0cc437608a15672.png

To równie dobrze mogę tam wrzucić przerzutkę przednią claris albo sora i wyjdzie na to samo. Tyle, że wtedy wkracza problem, o którym pisałem gdzie indziej, jak coś nie będzie działać, to:

- czy to wina nie do końca kompatybilnej manetki

- czy może to wina nie do końca kompatybilnej przerzutki. 

Pająka mam 104/64 BCD, więc siłą rzeczy wyżej, niż 42 na blacie i 28T na małej zębatce raczej się nie da + i tak bym nie chciał. Różnica średnicy (ruch w pionie) z 42 na 28T i tak jest raczej podobny, co w szosie między 46 a a 30, więc chyba nie będę ryzykował układu 42-26, nawet jeśli pójdę w szosowy przód. 

Napisano

A teraz do sedna. Pod klamki szosowe 7,8,9s pchałem dosłownie wszystko, od jakichkolwiek Tourneyi, Acer, Alltusów, Alivio, po adekwatne Sramy i to bez problemu działało bo: 

Budżetowe Trekking/MTB musiało działać z wąskim suportem trekkingowym BSA68, czyli taki sam rozstaw jak w szosie. Problem mógł pojawić się od Deore

I teraz na przykładzie jakiegokolwiek Tourneya czy Sram x3:

Po wykręceniu śrub regulacyjnych  był taki zakres, że objął by i 4-y blaty zaczynając od poziomu rury podsiodłowej. Na zdjęciu, które przyrównałeś do strusia jest MTB-owe X3 obsługujące Ultegrę 50/34 z łańcuchem 11s, na kasecie 7s, bo klamki Tourneya i przerzutką tylną Altusa. I działało to cacuś, dopóty nie złamałem tej szosowej ramy z lat 50-tych, a spawać to 3-ci raz w innym miejscu? Rama zmęczona i za chwilę było by to samo w innym miejscu.

12 minut temu, Brukiew_Niepospolity napisał:

- czy może to wina nie do końca kompatybilnej przerzutki.

ograniczeń przerzutki pod konkretną grupę, do 9s ciąg jest ten sam.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, kaido2 napisał:

do 9s ciąg jest ten sam.

Nadal mam problem z faktem, że nigdzie w necie nikt tego nie potwierdza. Ale powiedzmy, że w to wierzę, choć jak się zirytuję, to specjalnie kupię manetkę do Clarisa na prostą kierownicę, tylko po to, by to zweryfikować. 
Masz tu przykład:
https://www.microshift.com/models/fd-r352/
SHimano Road.

https://www.microshift.com/models/fd-m462/

Shimano Mountain.

W Microshift nie wiedzą, co czynią? 
Czy może z X2 jest problem, a z X3 już nie?
Jest jeszcze opcja, że różnica jest bardzo mała i da się ją obejść napięciem linki i regulacją. 

Bo w X3 nie będę się pchał na pewno. 

>Budżetowe Trekking/MTB musiało działać z wąskim suportem trekkingowym BSA68

Tylko czy to również ma zastosowanie do 2x. Korby 2x trekkingowe mają szeroką linię łańcucha nawet jeśli są pod suport szosowy, więc możemy mówić o delikatnie różnym środowisku.  Byłoby zarąbiście, jakbym mógł po prostu kupić X2 z Alivio i mieć problem z głowy.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kaido2 napisał:

MTB-owe X3 obsługujące Ultegrę 50/34 z łańcuchem

Czekaj, czekaj, czyli X3 jako X2?

To był mój 1. pomysł - bo X3 musi sięgać bliżej ramy, niż X2 z uwagi na układ zębatek. No to chyba w to właśnie pójdę. A jak nie zadziała, to co najwyżej się sprzeda na OLX. 

Zastanawiam się, czy przerzutka 3x ma taki sam uciąg linki per przełożenie, co 2x. Byłoby śmiesznie, jakby się okazało, że nie, bo 2x ma np. normalnie większe, ale 2x szosowa manetka akurat działa z 3x górskim, ale już 2x manetka MTB nie działa z 3x szosową przerzutką. Jest to niewielka szansa, ale w sumie, co to byłoby za druciarstwo bez porażek i odkryć?

Napisano (edytowane)

2 godziny temu, Brukiew_Niepospolity napisał:

@kaido2
Chyba kręcimy się w kółko..

Cytat

Zabawne, w innym temacie jakiś przygłup twierdzi, że szosowa i MTB działają OK na tej samej manetce, bo on tak "kiedyś zrobił", ale żeby w tym wątku o tym napisać?

Nie na forumrowerowe, tu co najwyżej pomogą wybrać nowy rower. A potem się typ dziwi, że mu nie ufam, bo gdy miał okazję zabłysnąć, to się nie odzywał. 

Nikt nie ma obowiązku siedzieć i odpisywać po forach :) To jest sprawa indywidualna, co kto, kiedy i z kim :) 

Edit: Wykasowałem wszystko :) Szkoda mojego czasu ,bo jednak ktoś tu jest przygłupem ;) Radź sobie sam człowieku

Edytowane przez kaido2
Edit: Wykasowałem wszystko :) Szkoda mojego czasu ,bo jednak ktoś tu jest przygłupem ;) Radź sobie sam człowieku
Napisano
Cytat

Nadal mam problem z faktem, że nigdzie w necie nikt tego nie potwierdza. Ale powiedzmy, że w to wierzę, choć jak się zirytuję, to specjalnie kupię manetkę do Clarisa na prostą kierownicę, tylko po to, by to zweryfikować. 

ja potwierdzam😆

Kto ma Ci potwierdzić jak większość tak nie kombinuje tylko idą za tabelą kompatybilności producenta. Druga sprawa to takie miksty są raczej kwestią indywdualną czyli robisz dla siebie, ludzie nieczęsto wydają kase by coś sprawdzić czy  bedzie działało. Wolą mieć pewność,że będzie i nie będą zmuszeni znów płacić. Sam nawet piszesz,ze sie sprzeda na olx w razie czego czyli żal Ci kasy na testy. Zatem zrozum innych i nie dziw się, że nikt nie potwierdza. Kaido dobrze Ci powiedział sram x3 bedzie działał, sam go używłem w sumie przez przypadek z korbami 3 rzędowymi do których został stworzony ale także z dwurzędowymi jak grx. Od siebie dodam jeszcze slx fd 661 też obsługuje wszystko jak leci😆.3 rzędowa deorka z napędu 3x10 prawdopodobnie  fd 610 ( nie spojrzałem na symbol) też działa idealnie z napędami 2x9 a przecież to już dyna sys. W 7,8,9 mieszasz wszystko bez obaw jeśli chodzi o szose i mtb, w mtb mieszasz 10,11,12 bez obaw, w szosie 10,11 i te szosowe 10 oraz 11 mieszasz z grxami, 12 szosowe juz inaczej ciągnie😆. Łańcuchy z góry na dół działają ale do góry już nie czyli możesz jeździć na twardym biegu ale miekkie odpadają-żart-😆

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kaido2 napisał:

...

Za tamten komentarz, w szczególności za wyzwiska, przepraszam. Wówczas byliśmy na etapie "patrz, to mój rower, a jak nie wiesz, o co chodzi, to nie masz wiedzy" i dałem się ponieść frustracji, a gratis zapomniałem, że ten złośliwy komentarz ostatecznie wysłałem (czasem coś piszę dla odreagowania, potem usuwam) i nie zauważyłem, że w temacie, który spisałem na straty, ktoś (Ty i drugi kolega) mi jednak odpisał, wiec tym bardziej byly to słowa niezasłużone i niepotrzebne. 

Potem przemyślałem sprawę, wywaliłem Cię z listy ignorowanych i postanowiłem zacząć od nowa, ale jak widać, zapomniałem o pewnej istotnej kwestii. Więc za ten, niezasłużony i oparty na błędnych przesłankach, komentarz zdecydowanie przepraszam. Nie oczekuję wznowienia dyskusji, po prostu chciałbym naprawić jakąś część szkód, jakie wyrządziłem. 

@Przecietny

Nie ukrywam, trochę źle się z czasem wstrzeliłem i za wcześnie mnie tu szlag trafił. 

Bardzo dziękuję za pomoc.

Ja wiem, że to raczej niszowy temat, że mało kto się tak bawi, ale jak się okazuje, parę osób jednak cośtam grzebie. Ja grzebię, bo lubię. Ale nie lubię zabierać się za rzeczy z góry skazane na porażkę.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

każdy się czasem zdenerwuje, nie każdy umie przeprosić😉 Porażkę? zawsze da sie coś zrobić ale oczywiście trzeba mieć z czego rzeźbić, jak to lubisz to z czasem Ci się towaru uzbiera i bedzie łatwiej. Jest kanał lovemtb na którym koleś czasem testuje kompatybilności, tu jest temat" kompatybilność napędów", na innych forach też sie pojawiają takie informacje. Kiedys gosc od rowerowe porady wstawił artykuł na ten temat, chyba na szosa org tez się coś znajdzie. Trochę ludzi jest zainteresowanych tematem. Ja sobie robie tabelke co z czym już łączyłem i jak działało aby nie zapomnieć na przyszłość:D Tyle,że ostatnio gdzieś wsiąkła:D

Edytowane przez Przecietny