marcin10m Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) Dzień dobry, Jako że kupiłem pierwszy swój rower z klamkomanetkami (mechanicznymi) Claris RD2000 mam pytanie jak wyregulować naciąg linek. W przerzutce Deore w moim rowerze mtb jest baryłka do regulacji na manetce, natomiast w klamkomanetce Claris nie widzę. Ogólne zasady regulacji znam. 1. Czy naciąg linki hamulcowej reguluje tylko na zacisku a na klamkomanetce nie ma regulacji? 2. Czy naciąg linki od przerzutki reguluje się tylko baryłką na przerzutce? Jedyne porady jakie znalazłem co do klamkomanetki to tylko regulacja zasięgu. Edytowane 15 godzin temu przez marcin10m Cytuj
marcesco Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu W napędach szosowych baryłka jest na przerzutce. Skorzystaj z instrukcji Shimano, są bardzo przejrzyste: si.shimano.com Cytuj
Greg1 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Tylna może być tylko na przerzutce ale przednia na pewno a często też obie są na przewodach gdzieś w okolicy rury sterowej, w przestrzeni pomiędzy owijką a wejściem do ramy lub do mocowania do ramy w przypadku zewnętrznego prowadzenia przewodów Cytuj
raven82 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) baryłki nie każdy daje (szczególnie jak masz wewnętrzne prowadzenie), u mnie też nie było zawsze sam możesz zamontować, nie jest to skomplikowane, no ale z 50plnów w plecy ... Edytowane 9 godzin temu przez raven82 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć, Baryłka w tylnej przerzutca powinna być zupełnie wystarczająca. Nie ma potrzeby mieć kolejnej. Jeżeli zaczyna brakować Ci naciągu, to wkręć baryłkę i naciągnij linkę. Jeżeli chodzi o przód, to nowe modele mają wbudowany naciąg w przerzutkę. Claris tego nie ma, więc musisz sobie baryłkę/regulator zamontować sam. Ja zawsze staram się zamontować w mało widocznym miejscu, chociażby pod ramą czy mufą suportu. Ja polecam SM-CA70. Z tanimi regulatorami miałem problem, ponieważ od wibracji same się skręcały. Co kilka jazd miałem rozregulowaną przerzutkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi