rmk83 Napisano 11 Października 2025 Napisano 11 Października 2025 Cześć. Szukam nowego roweru dla syna. 154cm wzrostu, 72cm przekroku więc rama pewnie S. Widelec sztywny (karbon wskazany) lub amor powietrzny. Koła 27.5", napęd 1x9, 1x10 lub 2x9, 2x10, rama musi przyjąć opony min. 2.0". Hamulce tarczowe, mile widziane otwory na tylny bagażnik i sztywne osie. Szukam czegoś możliwie jak najlżejszego. Dzięki za porady i opinie. Cytuj
wr81 Napisano 11 Października 2025 Napisano 11 Października 2025 (edytowane) Z rowerow "juniorskich" to mamy np. coś takiego https://sportamg.pl/pl/p/Rower-PROMOCJA-Lato-gorski-mtb-dzieciecy-27%2C5-AMULET-Tomcat-1.9-HYDR-Alivio-rama-15-lekki-11kg-2024/1680?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=12988 Przy czym w tego typu rowerach sztywne osie raczej rzadko występują, Musiałby to być jakiś najmniejszy rozmiar roweru "dla dorosłych".. A obecnie oferta hardtaili xc 27.5 w trochę lepszej specyfikcji (sztywne osie, lekki amor ) jest dość ograniczona Edytowane 11 Października 2025 przez wr81 Cytuj
rmk83 Napisano 11 Października 2025 Autor Napisano 11 Października 2025 Sztywne osie mile widziane ale niekonieczne. Rama nie musi być juniorska, jak najbardziej "dorosła" w najmniejszym rozmiarze wchodzi w grę. Cytuj
wr81 Napisano 11 Października 2025 Napisano 11 Października 2025 (edytowane) Ciężka sprawa z tymi XC 27.5 trochę lepszej klasy obecnie.. Widzę takie coś: https://www.mount7.com/giant-talon-0-27-5.html - jest napęd 1x, powietrzny amortyzator (Giantowski)... U mnie syn jezdzi wynikowo na czymś w miarę podobnym tyle że przebudowanym z niższego modelu.. Obecnie zdarzają się prawdziwe okazje na części: przykładowo kilka dni temu była dostępna Reba 27.5 za 120EUR.. EDIT: Teraz zobaczyłem że przy tym Talonie podają masę 14kg,,, jeżeli to nie pomyłka czy np. wartość dla roweu o większym rozmiarze np.M 29cali to niezbyt fajnie (i u mnie lepiej wyszło bez high-endowych komponentów..) Edytowane 11 Października 2025 przez wr81 Cytuj
chudzinki Napisano 11 Października 2025 Napisano 11 Października 2025 A może coś jeszcze typowo młodzieżowego? Kubikes? Woom? Cytuj
rmk83 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Wracam do tematu, z różnych powodów przespałem zimę na zakup i to ostatni dzwonek na zakup czegoś sensownego. W międzyczasie młody podrósł do 158cm, rama na pewno S. Pytanie za 100pkt, może ktoś przerabiał to samo, czy koła 27,5 czy 29"? Osobiście stawiam na mniejsze ale może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu? Coś się pojawiło w dobrej cenie czym powinienem się zainteresować? Jak tak przeglądam to albo napęd 1x12 czego unikam jak ognia bo nie ma sensu w tym rowerze ze względu na koszt i przeznaczenie, albo waga w okolicach 14,5-15kg co również jest raczej ostatecznością. Pomóżcie Cytuj
StrayRider Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Cytat Pytanie za 100pkt, może ktoś przerabiał to samo, czy koła 27,5 czy 29"? Jaki rower na kołach 29" (konkretny model) wybrałbyś na 158cm? Cytuj
rmk83 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Przykładowo Superior 6.1 (rama 15.5", 11s, 13kg) ok. 3600zł https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xp-6-1-pd46557/?v_Id=257293&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=19529637099&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKy5XPxkLBSRISNzTvRy1ubqqZXZiEO9xOfdmYAszLmpZulLBknTAPCxoCU9EQAvD_BwE Cytuj
wr81 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Dwa miesiące temu z synkami odwidziłem krakowski oddział CentrumRowerowego. Jednym z z elementów wizyty była przymiarka starszego (156cm wzrostu obecnie) do roweru 29 z małą ramą - czysto hipotetyczna , na razie obency 27.5 jest ok a młodszy syn przesiada się dopiero z 24 na 26 cali w tym senionie. . Na stanie był tylko jeden 29er mtb z małą ramą - Kross Esprit (odmianna Levela budowana dla CR) w najmniejszym rozmiarze. Powiem tak - w sumie mógłby być, rowerzysta zadowolony, nie narzekał na zwrotność ( na sklepowych pętelkach), z przekrokiem też nie ma problemu. Obecnie jeżdzi na Talonie 27.5 rozmiar S. Co do tego Esprita to tylko jedna uwaga - ma sztywne osie ale w starym standardzie 15x100 i 12x142. Widzę że jesteś z Poznania - czy byliście w lokalnym CR? najlepiej jednak przymierzyć się samemu.... Poza tym warto sobie powiedzieć że czy 27.5 czy 29 to i tak będzie rower przejściowy tyle że przy 29erze ew. upgrady można potem przenosić na kolejny rower (koła, amor). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi