Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

To będzie moja pierwsza jesień na rowerze i zastanawiam się jak najlepiej skompletować zestaw do jazdy, głównie w suche dni. 

Mam obecnie cienką czapeczkę pod kask, rękawiczki, termo dół i góra oraz spodenki i koszulkę rowerową na krótko, na szyję buff - w zasadzie to tyle. Myślałem jeszcze żeby do takiego zestawu dołożyć jakąś bluzę lub wiatrówkę, ale nie wiem na co patrzeć - nie chcę wydać za dużo, ale też nie chciałbym kupić dziadostwa. Możecie coś polecić? 

No i jeszcze jedna kwestia - to tej pory jeździłem w butach do biegania, ale zaczęło mnie męczyć ślizganie na pedałach. Za jakiś czas mam plan przejść na spd, ale zanim to nastąpi minie pewnie rok. Czy w takim wypadku opłaca się kupić jakieś buty rowerowe bez spd, ma to sens? Co polecacie? 

Byłby bardzo wdzięczny za uwagi. 

Napisano

Na jesień jeżdżąc na szosie używałem takiej bluzy, zależnie od temperatury zakładalem albo samą potówkę pod spód gdy było cieplej, lub jakieś termo jak robiło się chłodniej https://sklep.bcmnowatex.com.pl/meska-bluza-rowerowa-vezuvio-tarmac-1.html,

Co do butów, ciężko cokolwiek powiedzieć, bo nic nie napisałeś czym i gdzie jeździsz, z doświadczenia podpowiem, na szosie nawet jak było zimno spd były ok, ewentualnie można założyć jakieś ochraniacze, natomiast zdarzyło mi się jeździć mtb po śniegu i gdby ten śnieg zaczał topnieć a potem zamarzać na pedale (buty + pedały platformowe) to była tragedia, nie szło nogi utrzymać w miejscu bo po prostu na pinach zrobił się lód. W ochraniaczach jeździłem tylko chwile, jakoś u mnie lepiej sprawdzały się skarpety z merynosa, swojego czasu były takie w decatlonie, nadspodziewanie dobrze trzymały ciepło stopy.

Napisano

Na początek wiatrówka jest wystarczająca. Możesz pod spód założyć termo na długi rękaw i na to koszulkę kolarską na krótki i na większość jesieni i pogody w czasie niej wystarczy. Ja mam wiatrówkę Rogelli ale nie polecam bo jest trochę za szeroka jak na szosę (szerokie rękawy) ale z drugiej strony jestem trochę atletycznej budowy i wszystko inne było ciasne w barkach/rękawach i zarazem luźne w pasie