kaido2 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 48 minut temu, Przecietny napisał: chciałbym to przejechać a nie przejść. Czy to bedzie możliwe jeśli inne mocnejsze wygi nie dały rady Problem jest innej natury Na pewnym zmęczeniu ciężko jest rowerem seryjnym wyjechać nachylenia rzędu 20% nie mówiąc o maksymalnych pod 30 i więcej 51 minut temu, Przecietny napisał: Byłem w tym roku w opawskich na OP i bardzo mi się podobała ta impreza, choć niekonieczne te single na gravelu.😄 Z wielu źródeł doszła mnie wiadomość, że wreszcie do Łukaszka pewne rzeczy dotarły i jest gravelowo Mam zamiar go w następnym roku odwiedzić, o ile Pętelek się na mnie nie obrazi Co do Rychlebów, to pomimo, że pod samym domem, to zawsze tamtędy na szosie, aczkolwiek zapewne lepsze jak Złote Ścieżki już pod moim samiuskim domem, a te gravelem jak najbardziej można 58 minut temu, Przecietny napisał: No własnie mam problem z tą szosą i myślałem,ze już odpuszcze i zostane przy gravelu. Szosa na szosie to jest właśnie szosa. Żaden gravel nie będzie tu szosą 59 minut temu, Przecietny napisał: Zauważyłem pewną prawidłowość,że jak jezdze więcej mtb to gorzej mi na dłuższych dystansach, Bo inaczej się jeździ i trenuje pod UM, a inaczej pod gonki To są dwa różne światy Godzinę temu, Przecietny napisał: Potrzebna jest chyba jakies przygotowanie do tak długiej jazdy bez snu? Po dobrym wyspaniu walczysz nastepnej. Jak wygrasz z zamulaniem i ścinaniem ,- wygrałeś. Kilka takich powtórzeń i jedziesz 48. Cytuj
michalr75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Gravelowcy często narzekają że trasy są za trudne technicznie, ale właśnie wydaje mi się taka jest trochę idea gravela - żeby wjechać tam gdzie nie wjedziesz szosą. A że czasem jest piach i korzenie - no nie da się tylko po szutrach premium jeździć No i jak masz blacik 50T+ w gravelu czy szosie to siłą rzeczy jest na podjazdach ciężej a jak jeszcze masz podjazd w trudniejszym terenie to ponoć noga się sama robi Dłuższe trasy jeżdżę jakieś 4 lata, ale to nie jest tak ze jeżdżę je co chwila, jakieś 5 imprez na sezon, niektóre takie bardziej 'pro', niektóre zwykłe lokalne ogórki, tylko staram się tak dobierać żeby to jednak była jazda terenowa a nie rypanka po asfalcie, z wiadomych względów. Cytuj
kaido2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Trzeba zacząć od tego, że ludzie chcą komfortowo i bezstresowo pokonywać po najniższej lini oporu daną imprezę. Jak dodać do tego wygodnictwa fakt, iż gravela kupuje dziś praktycznie każdy kto poczytał o Wiśle i wstał sprzed kompa, to okazuje się, że aby impreza nie umarła to organizator na dystansie "ultra" 400, musi zrobić poziom kids, zapewnić 50 pit stopów z całym serwisem , żarciem i noclegami i dobrze jakby jeszcze czekał 5 dni po limicie i z uśmiechem wręczył medal, a ze ścianki mają być lepsze ujęcia i foty jakie miała czołówka A więc czego oczekiwać od ludzi? Zamiast jeździć to rowery wiszą, bo pada, bo na idealne szutry pojadę na następne wakacje, a u mnie się nie da , bo do najbliższego asfaltu mam 100 metrów piachu i 2 korzenie. Ileś imprez gravelowych w tym Watah jechałem na szosie, bo stwierdziłem, ze na gravela to za łatwe , a i będzie zdecydowanie szybciej A fajna noga to się robi pod stałym obciążeniem w interwale. Lekiem na to jest 52/36 11-21 przy skosie 20% Edytowane 1 godzinę temu przez kaido2 1 Cytuj
Przecietny Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cytat Z wielu źródeł doszła mnie wiadomość, że wreszcie do Łukaszka pewne rzeczy dotarły i jest gravelowo ogólnie trasa była świetna i w większści gravelowa oprócz własnie tych singli zwłaszcza tych pierwszych, bo już w Głuchołazach przy wjeżdzie i zjeżdzie na górę parkową było lepiej. Jak się dobrze dobrało ścieżkę😁 Cytat Co do Rychlebów, to pomimo, że pod samym domem, to to właśnie one były? Nawet nie wiedziałem😁 Cytat Szosa na szosie to jest właśnie szosa. Żaden gravel nie będzie tu szosą nawet jak geometrią przypomina gravela? Troche porównywałem i takie szosy endurance czasem są bardzo zbliżone do mojego. porównuje tth, stack, rich i kąty. Cytat Gravelowcy często narzekają że trasy są za trudne technicznie, ale właśnie wydaje mi się taka jest trochę idea gravela - żeby wjechać tam gdzie nie wjedziesz szosą. A że czasem jest piach i korzenie - no nie da się tylko po szutrach premium jeździć Ja sobie to wyobrażam inaczej, sciganie jak na szosie tyle,że w terenie bez krzaków, powalonych drzew i kamieni jak w górach. I wiem,że takie są, bo dwie podobne zaliczyłem ale nigdy nie wiem czy dobrze wyceluje.😁 Cytat Dłuższe trasy jeżdżę jakieś 4 lata, To troche dłużej ode mnie, ja pierwsze dłuższe jazdy i zawody 3 lata temu potem rok przerwy i powrót tylko do maratonów i w 2024 zacząłem coraz bardziej zwiększać i więcej startować ale podobnie do Ciebie, raz na jakiś czas. Cytuj
michalr75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @kaido2 Ciekawe czy tekst 'wstał sprzed kompa' do czegoś nawiązuje, widzę tu pewne analogie @Przecietny Ja maratony odpuściłem bo u nas na Mazowszu to są zasadniczo sprinty, gdzie masz tempa na zapalenie płuc. A ja na to nie ma wydolności, pojechałem trzy takie imprezy na początku sezonu startowego i dałem sobie spokój. Wolę jednak jazdę długodystansową na wytrzymałkę Cytuj
Przecietny Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Cytat Jak dodać do tego wygodnictwa fakt, iż gravela kupuje dziś praktycznie każdy kto poczytał o Wiśle i wstał sprzed kompa 🤣🤣🤣 Cytat na dystansie "ultra" 400, musi zrobić poziom kids, zapewnić 50 pit stopów z całym serwisem , żarciem i noclegami może wyjdę na takiego co broni pozniomu "kids" ale moim zdaniem powinno to być dopasowane do roweru, są różne zawody pod różne typu sprzętu nie ma potrzeby tego mieszać, oczywiście rozumiem,że jak mi się nie podoba to nie musze brać udziału 😁 Ostatecznie liczy się wynik(jeśli ktoś bierze pod uwagę aspekt sportowy) a nie wygoda czy komfort wycieczki z piknikiem i w sumie sam po to startuje. Cytat Ileś imprez gravelowych w tym Watah jechałem na szosie, bo stwierdziłem, ze na gravela to za łatwe , a i będzie zdecydowanie szybciej A fajna noga to się robi pod stałym obciążeniem w interwale. Lekiem na to jest 52/36 11-21 przy skosie 20% dobra, dorba ale pamiętajmy, że : "to piszę ja, kaido2, który łoi więcej kilometrów rocznie na dwóch kołach niż ty, twój brat, wuj, szwagier, szwagierka i reszta rodziny samochodami, łącznie... który leci po wertepach na tych cieniutkich oponach i zastanawia się, jak to możliwe, że ludzie narzekają na jakieś wyboje..." 🤣 Cytat Ja maratony odpuściłem bo u nas na Mazowszu to są zasadniczo sprinty, gdzie masz tempa na zapalenie płuc. A ja na to nie ma wydolności, pojechałem trzy takie imprezy na początku sezonu startowego i dałem sobie spokój. Aż tak "źle" ?organizator zawsze stara się wyłuskać to co najlepsze na takich maratonach, u mnie też nie jest najlepiej w Wielkopolsce a są takie gdzie płasko prawie nie będzie. Cytat Wolę jednak jazdę długodystansową na wytrzymałkę No ja niby ostatnio też ale jakoś sobie startów chociaż w kilku w maratonach nie umiem odmówić, no nie wiem czemu czuje,że muszę. Zawsze to lubiłem i chyba lubić będe. Planuje to wszystko łączyć, maratony plus długie gravelowe i jak bede miał szose to i szosowe😁. Byle zamknąć się w limicie startów na sezon. Edytowane 1 godzinę temu przez Przecietny Cytuj
michalr75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu U mnie jeszcze duże znaczenie ma aspekt finansowy - nie to że mnie nie stać, tylko po prostu jakoś mi się nie spina że muszę wypakować 4 stówy żeby mieć gpx, tracker, medal i jakieś nie zawsze sensowne jedzenie na mecie. Na jednym z kanałów FB ostatnio organizator pewnej imprezy zachwalał ją ze względu na świetne bufety, tony jedzenia no limit, zapominając chyba że nie po to się jedzie na taką imprezę, żeby obżerać się na before/after i pit stopach, tylko czerpać radość z jazdy na fajnej trasie w pięknych okolicznościach przyrody i to jest najważniejsze. Przy tak dużej ilości imprez tego typu, koszty robią się niestety zaporowe, więc ja przynajmniej staram się to ograniczać do minimum. Cytuj
kaido2 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 21 minut temu, Przecietny napisał: nawet jak geometrią przypomina gravela? Na takie MPP mam starego Trybsona enduransiaka modyfikowanego, który jest bardziej sportowy od obecnych, jest sztywny tam gdzie ma być, są prędkości jakie mają być. Jedyny kompromis to ta geometria, bo na zjeździe jest taczka, ale po 8-miu stówach dalej łapię dolny chwyt. Na zjęździe przy ultra nie ma potrzeby łamania sekund, bo końcówa rozbija się o zupełnie co innego, więc ok . Gravel ma dłuższą baze kół, więc podjazdy już nie tak, dynamika( rozkręcanie) już nie tak, no i jest miękki w porównaniu do szosy. Druga sprawa ogumienie. Między 700x23c, a 700x28 jest już różnica. Konkretne 23, klei i jest komfortowo, i będzie szybciej o czym się wielu przekonuje. Jak chcesz jechać komfortowa wycieczkę to zmieniasz tylko koła, ale jak chcesz sobie pojechać szosowo w pełnym tego słowa znaczeniu i na prędkościach bierzesz odpowiednio przygotowaną do tematu szosę. 29 minut temu, michalr75 napisał: 'wstał sprzed kompa Tak, do tych wszystkich misiów co " w niedziele kupiłem rower, a nie wiedziałem, że tu będzie takie błoto" w sumie na suchej łące Cytuj
Przecietny Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu Dlatego pisałem o limicie na sezon, w końcu rowery też chcą "jeść"😁 akurat na aspekty żywieniowe nie patrze,bo się raczej nie zatrzymuje a przynajmniej staram się nie zatrzymywać, a bomba i tak jak się trafia to gdzieś w plenerze. Cytat Na jednym z kanałów FB ostatnio organizator pewnej imprezy zachwalał ją ze względu na świetne bufety, tony jedzenia no limit, Organizatorzy wyczuli,że to przyciąga i muszę przyznać, że tak jest, bo z kim nie gadam to zawsze o tym wspomina, kolega którego wkręciłem pierwsze o co pyta to: "a co będzie na bufetach?" 😄 Cytuj
michalr75 Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu 2 minuty temu, kaido2 napisał: Tak, do tych wszystkich misiów co " w niedziele kupiłem rower, a nie wiedziałem, że tu będzie takie błoto" w sumie na suchej łące Jest taki kanał na YT, gdzie kolega poleca zakładanie baranka do rowerów XC bo się naoglądał Atlas Mountain Race czy innych Across Andes Myślałem że do tego nawiązujesz Cytuj
kaido2 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu (edytowane) 46 minut temu, Przecietny napisał: może wyjdę na takiego co broni pozniomu "kids" Ja niczego nie neguję, bo wszystko jest dla ludzi, tylko po prostu pewne rzeczy zaczynają wybiegać poniżej ramy dobrego smaku I tylko tyle, ktoś chce niech sobie robi tam nawet striptiz 46 minut temu, Przecietny napisał: dobra, dorba ale pamiętajmy, że Bez przesady , w mojej okolicy po górach spotykam wielu delikwentów z takimi setami i na szosach, gdzie wielu szosiarzy już nie pamięta że jeszcze niedawno były takie standardy 31 minut temu, michalr75 napisał: Na jednym z kanałów FB ostatnio organizator pewnej imprezy zachwalał ją ze względu na świetne bufety, tony jedzenia no limit Bo najwięcej się słyszy, że żarcie jak dla świń i mało, a oni płacą tyle kasiory i jaki to w ogóle jest skok na kasę XD . Dlatego już nawet takie akcje. Edytowane 40 minut temu przez kaido2 Cytuj
Przecietny Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu @kaido2 czyli wg Ciebie dostosowanie gravela do warunków szosowych czyli wymiana kół i opon na szosowe oraz zmiana korby na 50/34 przy kasecie 11-32 lub 11-34 nie bedzie nadal bliskie szosy tylko jej nieudaną podróbą? Jak przegladam to właśnie często takie napędy są: korba 50/34 kaseta 11/34 w tych endurance. Z resztą na twardszy bym się nie rzucił. I takie pytanie jeszcze w szosie warto mieć węższą kierownicę niż w gravelu? Cytuj
kaido2 Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu To będzie uszosowiony gravel, który nadal nie będzie szosą. Dla mnie szosa ma być odpowiednio zwarta, sztywna i aerodynamiczna, a to jest odpowiednia rama o odpowiedniej geometrii, koła, kiera i siodło.Gravel taki nie będzie pomimo że będzie na pierwszy rzut przypominał nawet endurance, bo założenie tego roweru jest zupełnie inne, ale na zasadzie przejechać to tylko może być, tylko to nie jest to co nadal da MPP na szosie. Napęd dostosowujesz do imprezy i profilu, MPP 50/34 11-40. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi