Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić nowy smartwatch na jazdę na MTB. Do tej pory miałem XIAOMI Redmi Watch 5 Lite, który nie nadaje się do tego celu (program kolarstwo nie jest przystosowany do MTB). Myślę o zakupie GARMIN Instinct 2, czy ktoś z Was go używa na MTB i może podzielić się wrażeniami.

W smartwatchu zależy mi na:
- funkcja automatycznego start/stop dostosowana do MTB czyli gdy jedzie się wolno pod górę to aby nie włączał pauzy, a włączał pauzę dopiero jak się stanie, 
- dokładny pomiar pulsu (oczywiście jak na pomiar z ręki),
- dobry GPS,
- niezależność od smartfona, chcę aby smartwatch sam zbierał wszystkie dane bez konieczności łączenia z telefonem podczas trasy,
- wysokościomierz (aktualna wysokość, przewyższenia pokonywanej trasy, potem z wykresami), 
- temperatura, 
- dobra bateria
- koszt do 1000 zł.

Zbędna dla mnie jest nawigacja z mapami.

Napisano

Posiadam Instinct 2 Solar.

W moim przypadku pomiar pulsu z ręki jest losowy - są dni kiedy pokazuje zgodnie z pasem piersiowym, są dni kiedy przy tętnie 170 bpm zegarek pokazuje 90 bpm.
To cecha mocno osobniczna, zależna od grubości i koloru naskórka, przekroju żył oraz tętnic i tym podobnych, więc nie da się tego obiektywnie ocenić. 

Warto zwrócić uwagę że na długich zjazdach łapa puchnie. Zegarek wyregulowany dobrze w spoczynku po 3 kilometrach zjazdu w wymagającym terenie powoduje drętwienie dłoni i utratę czucia w palcach. Trzeba go więc przed jazdą poluzować, a wtedy już w ogóle nie ma mowy o pomiarze tętna z łapy. Zatem zostaje i tak konieczność używania tętna z klaty.

GPS jest wystarczająco dokładny, pomiar przewyższenia też.

Tutaj dla przykładu jazda rejestrowana z Instinct: https://connect.garmin.com/modern/activity/20044144669
Tutaj dla przykładu jazda rejestrowana z Edge w tej samej okolicy co powyższa, w odstępnie jednego dnia: https://connect.garmin.com/modern/activity/20055118543

Żaden zegarek nie będzie mierzył dobrze temperatury, bo jest zbyt blisko ciała. Żeby zmierzyć instinctem temperaturę trzeba go zdjąć i zostawić na pół godziny. Można też podłączyć zewnętrzny czujnik tempe.

W trakcie użytkowania smartfon nie jest potrzebny. Przydaje się dopiero w momencie synchronizacji.

O ładowaniu przypominam sobie średnio co dwa tygodnie.

Co do zasady, to do "normalnych" jazd używam Edge, a gdy wypada ubrać full face i ochraniacze to używam Instinct - jednego edge już połamałem przy wyglebieniu. Instinct najwięcej się przydaje do pływania, biegania, siłowni. Do użytku na rowerze do czegoś więcej niż po prostu rejestracji aktywności moim zdaniem ma za mały ekran.

Napisano

Dzięki za opis wrażeń, wykresy fajnie wyglądają. Pomiar pulsu z ręki nie wygląda zbyt optymistycznie, ale rozumiem, że ogólnie ten sposób pomiaru nie jest doskonały. Podobnie z temperaturą. No i ten siermiężny ekran, w XIAOMI piękne kolorki, intuicyjny interface, a na tym Garminie wygląda jak zegarek z lat 90-tych. Nawigacja po nim jest znośna?

Napisano

Jeśli masz na myśli nawigację po menu to ja nie mam z nią problemu. Niemniej nie jestem osobą interesującą się pięknymi kolorkami.
Jeśli masz na myśli nawigację po śladzie to da się, ale użyteczne jest raczej przy bieganiu i w marszu, gdy prędkości są niskie. Na rowerze należy tę nawigację traktować jako rozwiązanie awaryjne, nie domyślne.

Napisano

Na Forku 955 raz jechałem po wrzuceniu gpx. Nie chciało mi się brać 1040 jak jechałem z młodym. Nawigacja bez problemu. Żadnych opóźnień itd. Wibracja na zegarku i wystarczyło spojrzeć. Ale traktował bym to jako awaryjne nawigowanie. Bo zerkanie cały czas na rękę nie jest wygodne. Jeszcze jadąc z dzieckiem lub wycieczka powolna to ok. Ale cisnąć szybko i jeszcze trzymając na dole baranek to wolałbym nie odrywać wzroku od drogi i rąk od kierownicy 😜

• +1 pomógł 1