ponie94 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cześć wszystkim, Na wstępie chciałbym się przywitać – to mój pierwszy post. Przechodząc do meritum: szukam MTB typu hardtail. Bardzo moją uwagę przykuła marka Radon. Zastanawiam się nad modelem Jealous AL, tylko nie wiem, którą wersję wybrać – 8, 9 czy 10. Każda różni się osprzętem i tu potrzebuję pomocy: czy warto dopłacać do wyższych modeli? Na start rozważam wersję Jealous AL 8.0: https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-80-2024 Co z amortyzatorem? Widzę, że w jednych montują FOX, a w innych RockShox. Który jest lepszy? Jak wygląda kwestia serwisu i awaryjności? No i SRAM czy Shimano? Totalnie się nie znam – do tej pory jeździłem na Shimano Deore. Podejrzewam, że są dwie grupy „wyznawców”, ale proszę o obiektywną opinię: awaryjność, serwis, koszty eksploatacji. Oczywiście biorę też pod uwagę inne marki, a nawet rower używany. Ogólnie mi się nie spieszy – chciałbym kupić go najpóźniej do startu przyszłego sezonu. Jeśli warto poczekać na obniżki czy okazje, to czemu nie? Na koniec pytanie o ramę: 175 cm, 70 kg. Na czuja wydaje mi się, że 18" będzie optymalne, ale jestem na granicy między 18" a 20". Może ktoś o podobnych parametrach używa tego modelu? Pozdro! Mati Cytuj
RabbitHood Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mam 8.0 - fajny zrelaksowany ścieżkowiec. Nie napisałeś gdzie chcesz jeździć - ale da się na 100mm skoku jeździć po jakiś tam wertepach. Czy bym dopłacał? Osobiście nie - ale ja już od dawna z "prawdziwym" mtb nie mam styczności. RS czy FOX - gdybym miał kasę pewnie brałbym foxa - ale z tego co się orientuję, kiedyś był bardziej problematyczny/droższy w serwisie. Jak nie masz spiny to poczekaj do końca raku - powinni coś zjechać z cenami. Co do rozmiaru jesteś między 16'' a 18'' - i tu niestety musisz sam wybrać. Ja przy 180cm od zawsze wybieram mtb mniejsze - po prostu lubię ten "zwrotny" filling i teraz mam właśnie 18'' i powiem, że jest OK - nawet trochę z zapasem. Cytuj
ponie94 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Dzięki za odpowiedź! Faktycznie jestem między 16 a 18, wcześniej miałem zwidy, jak patrzyłem... Jednak dylemat ten sam... Teren bardzo zróżnicowany – warmińskie lasy, ale też sporo jazdy po mieście. Dlatego nie chcę turbo szerokiej opony ani „bóg wie jakiego” amora – ma być po prostu relatywny komfort w każdych warunkach. Aktualnie mam 100 mm i to mi wystarcza, nigdy nie myślałem o większym skoku. Zmieniam, bo mój Giant ma już 16 lat i czas wejść w nowożytność XD. Cytuj
RabbitHood Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jeżeli do mieszanej jazdy to więcej niż ten radon 8.0 nie jest ci potrzebne i bierz 16''. 1 Cytuj
lelek2 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Pytanie czy bedziesz planowal szybsze jazdy w terenie. Jak tak to idz w 9 lub 10sl W 10sl masz juz bardzo fajne obrecze i opony. Ale do rekreacyjnej jazdy to 8 spokojnie wystarczy Ja tak kupilem swoj pierwszy rower mtb i musialem go ulepszac i wyszlo sporo drzej niz zakup juz gotowego. Jest frajda z poprawy czasow na segmentach, wyprzedzanie innych. A moze i wskoczysz do top10 na segmencie to Cie zmotywuje jeszcze bardziej do zabawy. Mam porownanie judy vs fox 34 kashima. Roznica ogromna. Na pewno bralbym sid lub fox32 Cytuj
ponie94 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Znając siebie pewnie dopłacę do 10sl, po prostu wole mieć lepiej niż gorzej Jest może ktoś jeszcze na forum kto ma ten model? Jestem ciekaw opinii na temat rozmiaru, zmierzyłem jeszcze przekrok - 79cm. Z tego co widzę 16' póki co w ogóle nie dostępna... Cytuj
leotdipl Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tak więc kalkulator na bike-discount.de dla hardtaila i twojego przekroku 79 cm wyliczył dokładnie rozmiar 18". Kalkulator bierze pod uwagę dla danego typu roweru wyłącznie PRZEKROK. Również poniższa tabela dla zakresu wzrostu 170-180 cm podaje 18"/46 cm. Zastanów się dobrze nad 16". O ile jest w ogóle dostępna. Cytuj
Czikol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Spokojnie możesz brać 18”. Tym bardziej że planujesz jeździć sporo po mieście. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi