asgraf Napisano Środa o 19:52 Napisano Środa o 19:52 Witam. Jak w tytule poszukuje gravela do ok.5 tysiecy. Obecnie posiadam mtb krossa level b3 xl z 2012r. Rower stary ale zadbany. Od zawsze chciałem rower z barankiem ale na szosę jestem chyba za ciezki (110kg) spodobał mi sie kross esker 5.0 i znalazłem takowego za 5k turkusowy z taką łamana górna rura ramy, ale w internecie nie jest z precyzowane czy to gen 1 czy 2. Chciałem sie poradzić czy to w ogóle ma sens ewentualnie co byście polecili do tej kwoty. Mam 192cm 110kg i chciałbym możliwie wygodnego gravela. Nie jestem juz zbyt mlody i pracuje fizycznie. Wiadomo plecki pobolewają, na moim teraźniejszym rowerze bola mnie nawet nadgarstki podczas jazdy. Chciałbym rower z barankiem, na którym bede jeździł duzo więcej po asfalcie bo mtb juz mam Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 20:01 Napisano Środa o 20:01 Kross Esker z "garbatą" ramą to gen.1 i uważam, że 5k zł za gen.1 to dużo bo gen.2 trafiają się poniżej 5k zł. Był tu temat o grawelu dla wysokiego - poszukaj i poczytaj, które firmy w ogóle robią takie duże ramy Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 03:45 Napisano Czwartek o 03:45 Dla mnie Kellys soot ma wygodną geometrię - bliżej mu do starych "górali" niż do szosy. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 16:29 Napisano Czwartek o 16:29 Mam Kellysa Soot 50 i dla mnie jest wygodny, oczywiście to kwestia indywidualna i dla innego może wygodnie nie być. Poza tym nie pamiętam czy Kellysy mają ramy na 192 cm wzrostu Cytuj
asgraf Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu Przeszukałem forum dość obszernie w temacie gravela, teraz wnioski: Najbardziej podoba mi sie z wyglądu merida silex ale koszt to 1tys więcej od konkurencyjnych firm na podobnym osprzęcie. Kellys soot 50 - nie znalazłem ramy xl do kupna chociaż nie którzy podają ze taka istnieje, a rama L jest do 190 więc odpada. Esker 5.0- faktycznie ze w cenie 5k mozna mieć 2gen tego modelu, lecz w napędzie 1x12 co mnie nie przekonuje bo wolał bym nawet 2x10. Ciekawe jest to ze producent podaje xl do 194cm a w sprzedaży w różnych sklepach jest podawana rama xl do 187cm Niestety dostępność jest tragiczna bo xl znalazłem jeden w kolorze pomarańczowym ktory mi nie siedzi a reszta to tylko L-ki. Esker 6.0 gen1 - wydaje mi sie być najrozsądniejszym wyborem, ale znalazłem w cenie 5200 z korba ProWheel. Czy ta korba jest bardzo słaba i obrazu trzeba ja wymieniac, czy obleci z dwa sezony? https://www.greenbike.pl/rower-gravel-kross-esker-60-grx-rx810-gratis-pedaly-p-5477.html?utm_source=chatgpt.com Nie przeglądam na codzień promocji z rowerami więc nie jestem pewien czy to jest dobra cena Cytuj
lelek2 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Bierz esker 6.0 2gen naped 2x12 to must have na allegro jest za 5.5k w tej kwocie nie znajdziesz nic lepszego identyczny wybralem dla dziewczyny Cytuj
asgraf Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu No nie wezmę sobie 6.0 2gen z allegro bo tam nie ma ramy xl. Właściwie to mało gdzie jest rama xl dostępna chyba ze 5.0 za 7k to ja dziekuje. Na promkach te ramy s,m,,l to mozna wychaczyc za pół ceny względem katalogu, gorzej xl. Chyba trzeba będzie czekać na lepsze zniżki może w zimę. 5.0 2gen xl dzisiaj mi ktoś zwinął z greenbike ostatnia sztukę 🤣 Znalazłem jeszcze polygon tambora g4.( ktos mial z tym styczność? ) No i kellys soot 70 ale mnie on nie bardzo przekonuje. Cytuj
Greg1 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mi się akurat ten zielony kolor Soota 70 podoba - mam w podobnym kolorze mtb Kellysa Gate 30. Gorzej chyba z tym napędem 1x11, trochę może być ciężko na podjazdach przy korbie 40T i kasecie 11-42T Cytuj
lelek2 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Xl na allegro jest za 5.5k nie bierz 1x12, mam taki i teraz na 100% bralbym 2x12 1 Cytuj
asgraf Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Faktycznie że istnieje taki za około 5500😅 pewnie chodzi o tego. https://allegro.pl/oferta/kross-esker-6-0-gen2-gravel-grx-2x12-rama-xl-21-kolekcja-2025-brazowy-ziel-17479024929 Trochę to nadwyręża mój budżet, ale przemyśle temat bo może nie ma na co czekać 🤣 Dzięki za info. Cytuj
Greg1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Są też dwa kilka złotych tańsze jak wejdziesz w: "Inne oferty produktu" 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi