Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] SR Suntour SF20-NEX-DS "odbija" przy podrywaniu kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Elo, pierwszy post na tym forum, nie bić. ;)

Nie wierzę, żebym był pierwszy z tym problemem, ale ani tu, ani w szeroko rozumianym necie nie mogę znaleźć za dużo informacji, być może kwestia nieobycia z terminologią.

Nowy rower (Scott Sub Cross 20) i ten amor to w sumie jedyny słaby punkt, jaki w nim widzę po przejechaniu 100 km z hakiem (przegląd zerowy w tym tygodniu planuję).

Do rzeczy: przy podrywaniu kierownicy ("podrzucaniu" przedniego koła przy pokonywaniu przeszkód, głównie wjeżdżaniu na krawężniki) wyraźnie czuję, że mój podryw nie podnosi od razu koła, tylko najpierw jest wysunięcie goleni górnych (0,5-1,5 cm w zależności od tego, jak bardzo "leżę" na kierownicy), potem odbicie, kiedy golenie rozsuwają się maksymalnie i dopiero koło jest podciągane do góry. Największy dyskomfort chyba wynika z tego, że jest to marnacja energii włożonej w podrzut/podryw - jak zwał, tak zwał.

W starym, dwudziestoletnim rowerze mam jakiś RST też z najniższej półki (sprężyna, bez blokady) i takie zjawisko tam nie występuje, więc chciałbym wiedzieć, czy to normalka w tych Suntourach, czy to wada, którą mają mi zlikwidować na przeglądzie? Jak żyć?

Dzięki z góry.

Napisano

A ten stary, to w ogóle się ugina? To normalne, że widelec w czasie jazdy jest lekko ugięty (to się nazywa SAG i mieści się w zakresie 15-30% skoku, zależnie od przeznaczenia widelca) a po nagłym odciążeniu się rozpręża. Jak nie ma jakiegoś twardego stuknięcia, to ok. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Zapewne zjawisko które dla Ciebie jest problemem nazywa się SAG. Wstępne ugięcie amortyzatora w celu poprawy trakcji i przyczepności przedniego koła. Poczytaj o SAGu, prawidłowym jego ustawieniu. Jeśli masz w tym amortyzatorze tłumienie odbicia, to może pokrętło masz skręcone na zbyt powolny powrót i wystarczy pokręcić nim w stronę króliczka?

• +1 pomógł 1
Napisano

To jest model NEX czyli najprostszy Sprężyniak, bez żadnej regulacji tłumienia. Będziesz czuł dość mocno te odbijanie przy podskoku, gdyż tam nie ma spręzyny negatywnej która tłumi odbijanie lecz jest kawałek uformowanej gumy co uderza o dno rury goleniowej przy podskoku

• +1 pomógł 1
Napisano
13 godzin temu, Wojcio napisał:

A ten stary, to w ogóle się ugina? To normalne, że widelec w czasie jazdy jest lekko ugięty (to się nazywa SAG i mieści się w zakresie 15-30% skoku, zależnie od przeznaczenia widelca) a po nagłym odciążeniu się rozpręża. Jak nie ma jakiegoś twardego stuknięcia, to ok. 

Stary się uginał przez 20 lat, nie czułem kopnięcia i nie miałem nawet potrzeby regulować preloadu. Dopiero teraz zainteresowałem się tematem i ustawiłem najtwardsze, bo jeżdzę głównie po równym. Dopuszczam jednak taką możliwość, że coś tam odbijało, ale nie zwracałem uwagi, a przy nowym rowerze jestem wyczulony i zwracam. Obcykam go jeszcze.

13 godzin temu, cervandes napisał:

Zapewne zjawisko które dla Ciebie jest problemem nazywa się SAG. Wstępne ugięcie amortyzatora w celu poprawy trakcji i przyczepności przedniego koła. Poczytaj o SAGu, prawidłowym jego ustawieniu. Jeśli masz w tym amortyzatorze tłumienie odbicia, to może pokrętło masz skręcone na zbyt powolny powrót i wystarczy pokręcić nim w stronę króliczka?

Dzięki Wam obu za podrzucenie terminu "sag", obcykam. "Na logikę" ogarniałem to wstępne ugięcie i z czego wynika to odbicie, zwłaszcza przy braku blokady, ale jakoś tak mało kulturalna ta praca amora się przez to wydaje. Oprócz niewykorzystania energii, o którym pisałem wcześniej, odczuwam to jeszcze w postaci szarpnięcia w nadgarstkach, a na rower z amorem zdecydowałem się m.in. właśnie po to, żeby nadgarstki odciążyć, bo mam z nimi problemy.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Napisano (edytowane)
Cytat

ale jakoś tak mało kulturalna ta praca amora się przez to wydaje.

Bo to najtańsze coś co się ugina albo stara się uginać 🙂.

Wygodne gripy, niskie ciśnienie, a najlepiej zmiana amortyzatora np. na RS Paragon.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1