Kalafiorowa Napisano wczoraj o 07:33 Autor Napisano wczoraj o 07:33 Myślę, że robię coś w granicy 70-80 Ładne te canyony 7/8 W tych bardziej budżetowych oczywiście wieje trochę nudą w malowaniu Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:45 Napisano wczoraj o 07:45 (edytowane) Wg mnie te Canyony to zdecydowanie za ciężkie rowery do Twoich zastosowań. Jak już to: 23 godziny temu, RabbitHood napisał: wciągnąłem od Niemców Radona JEALOUS AL 8.0 https://www.gear-calculator.com/ - wrzucasz sobie to na czym jeździsz teraz i to co będzie w przyszłym rowerze i masz idealny obraz czy się nadaje czy nie. Edytowane wczoraj o 07:45 przez chudzinki Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 08:25 Napisano wczoraj o 08:25 Nah od tego mam 3 rowery, żeby nie potrzebować idealnego. To co mam w radonie odpowiada mi na okoliczne wertepy Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 10:06 Napisano wczoraj o 10:06 (edytowane) 3 godziny temu, Kalafiorowa napisał: Sprawdzę sobie Reactiony bo w sumie mi się podobają Niestety Cube Reaction Pro i Cube Reaction SLX nie mają sztywnych osi. We współczesnym rowerze mtb już powinny być. Jak kupowałem swojego mtb pod koniec 2021 roku to też byłem napalony na Cube, już nie pamiętam jaki to był model ale odrzuciłem go właśnie ze względu na brak sztywnych osi i kupiłem Kellysa Gate 30 jeszcze z napędem 2x10 bo nowy model już wchodził na napędzie 1xx Edytowane wczoraj o 10:06 przez Greg1 Cytuj
Kalafiorowa Napisano wczoraj o 14:13 Autor Napisano wczoraj o 14:13 Wracam do „terenowego crossa” siedziałem dzisiaj na Roam 1 - bardzo fajny rower, który potrzebuje trochę modyfikacji, ale wydaje się fajną bazą. Siedziałem też na Marlinie 6 i to nie moja bajka, więc big nine pewnie też odpadnie. Czy dla roama 1 jakaś konkurencja poza haistem 7? Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 18:59 Napisano wczoraj o 18:59 A co Ci nie pasuje w Roam 1, że chcesz modyfikować? Którego Roama oglądałeś z Deore 1x11 czy nowego z Cuesem 1x11? Jeśli na Cuesie, to napęd jest taki sam w obu rowerach ale Giant ma większą korbę więc będzie twardziej ale szybciej. Generalnie Roam 1 ma lepszy amor niż Heist x7 bo RockShox Paragon Gold jest uznawany za jedyny działający crossowy amor powietrzny. Ten od Suntoura, który jest w Heistcie wymięka w niskich temperaturach i generalnie jest gorszy od Paragona. Paragon ma też blokadę z kierownicy a Suntour chyba nie. Hamulce za to są lepsze w Heistcie. No Heist ma też sztywne osie o ile się nie mylę, w Giancie są osie qr. Jakby Heist miał amor od Roama to byłby to rower idealny 1 Cytuj
Kalafiorowa Napisano wczoraj o 19:25 Autor Napisano wczoraj o 19:25 W sumie poza szerszymi oponami to na start bym nic nie ruszał - z czasem mam kilka pomysłów ale to za 3-4 sezony ale baza sama w sobie niezła Cytuj
WojtasTaba Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) 8 godzin temu, Kalafiorowa napisał: Siedziałem też na Marlinie 6 i to nie moja bajka, więc big nine pewnie też odpadnie. Źle zapamiętałeś. To Cube ma geometrię jak Big.Nine, nie Marlin. Marlin ma bardziej sportową. Edytowane 23 godziny temu przez WojtasTaba Cytuj
michallo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu W dniu 31.07.2025 o 08:49, Kalafiorowa napisał: Dobra, nie będę odrzucał 1x… trzeba mieć otwartą głowę. Miałem wcześniej unibike crossfire z 2x, obecnie mam canyona pathlite 7 z 1x i w tym canyonie mam większą rozpiętość przełożeń (wg gear calculatora jedna dodatkowa przerzutka na podjazdy). Więc to nie jest takie oczywiste, że na 2x będzie bardziej uniwersalny. Wiadomo, że każdy ma swoje preferencje i swoje racje. Osobiście po przesiadce na 1x nigdy już nie wrócę do 2x, wygoda użytkowania jest nie do pobicia, dodatkowo bez przedniej przerzutki rower może być lżejszy, mniej kabli. Cytuj
chudzinki Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 12 godzin temu, Kalafiorowa napisał: W sumie poza szerszymi oponami to na start bym nic nie ruszał Wiedz jedno - z crossa górala nie zrobisz, odwrotnie duża szansa. Kwestia czy wystarczą Ci opony, które wejdą do Roama na tył, bo z przodem nie ma obawy. Cytuj
Kalafiorowa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Trochę nie pasowała mi geometria marlina, przymierzę się jeszcze do cube i meridy jeżeli się uda. Ale ograniczenie w zwrotności mtb i uczucie, że koło jedzie przede mną trochę mnie odrzuciło. Żyję trochę wspomnieniem starych mtb, jako rowerów do wszystkiego Cytuj
Greg1 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Stare mtb 26" miały zupełnie inną geometrię, inną/lepszą zwrotność dzięki mniejszym kołom. Nie możesz tego porównywać. Zresztą współczesne, bardziej rekreacyjne mtb 29" też mogą i często są rowerami do wszystkiego 1 Cytuj
Kalafiorowa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Ok, rozumiem że Marlin ma bardziej sportową geometrię niż Merida/ Cube i zakładam, że to one są według Was tymi rekreacyjnymi mtb 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi