rocketbwoy Napisano 25 Lipca Napisano 25 Lipca Usmarowanko. Suport w moim około 15-letnim Krossie Hexagonie V2 dokonał żywota. Drugi już z resztą. Oryginalnie był kwadrat. Ambitnie zmieniłem na octalinka V1. Działał długo ale poległ. Niestety korba, pomimo użycia odpowiedniego ściągacza, nie nadaje się do dalszego użytku. Więc wpadłem na diabełki pomysł by znów coś zmienić. Widzi mi się HTII. I zmiana w napędzie z 3x8 (oryginalnie 3x7 na wolnobiegu - piasty też już zmieniane) na 2x9. Rower zakupiony jako MTB ale obecnie przerobiony na crossowy. Zależy mi na dużej ilości zębów na największej tarczy z przodu - lubię jeździć szybko. Chciałbym założyć taki oto zestaw gratów: BB-RS500, FC-R2000, FD-R2000, SL-M3100. Tył zostaje bez zmian. Proszę o opinię znawców tematu mechaniki rowerowej, oraz rowerowych estetów bo ta korba może przy tej ramię wyglądać... Specyficznie. Wiem, że to przypomina reanimowane truchła ale sentyment mam (i bardzo ograniczony budżet-nowy rower odpada). Czekam na Wasze opinie. Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano wczoraj o 09:42 Napisano wczoraj o 09:42 Typowe Forumrowerowe - jak ktoś faktycznie potrzebuje pomocy, to cisza, bo wielcy spece cykliści gówno się znają na podstawach mechaniki. Wiem, że temat z lipca, ale: - czy mufa suportu ma 68mm? - czemu Claris? Zębatki są tam pod napęd 8-rzędowy, nie ma gwarancji, że z węższymi łańcuchami zadziałałby poprawnie - czy manetka MTB do przedniej przerzutki ma to samo stopniowanie co manetka szosowa? 2 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) No i sam sobie odpowiem na 3. pytanie: niezbyt. W każdym razie, to jest najgorsze forum, jakie widziałem, jedyne co tu większość ludzi potrafi, to kupić rower, a i w tym nie są zbyt dobrzy. Edytowane 14 godzin temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
kaido2 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu W dniu 9.12.2025 o 10:42, Brukiew_Niepospolity napisał: jak ktoś faktycznie potrzebuje pomocy To sobie znajdzie w wyszukiwarce W dniu 9.12.2025 o 10:42, Brukiew_Niepospolity napisał: to cisza Tego typu tematów są pierdyliardy więc z góry albo "tatuś się ocknie i sobie znajdzie odp dwa posty niżej" albo ktoś się zmiłuje, bo szczerze ile można w kółko pisać to samo A Ty jakbyś trochę się przyłożył i sobie tutaj co nie co poczytał, a nie jak cała reszta tylko czekał na odpowiedź to wiedział byś , że: W dniu 9.12.2025 o 10:42, Brukiew_Niepospolity napisał: - czy mufa suportu ma 68mm? ma W dniu 9.12.2025 o 10:42, Brukiew_Niepospolity napisał: - czemu Claris? Zębatki są tam pod napęd 8-rzędowy, nie ma gwarancji, że z węższymi łańcuchami zadziałałby poprawnie możesz sobie założyć łańcuch nawet 11s W dniu 9.12.2025 o 10:42, Brukiew_Niepospolity napisał: - czy manetka MTB do przedniej przerzutki ma to samo stopniowanie co manetka szosowa? do 9s są kompatybilne Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu (edytowane) @kaido2 Tylko tylne są kompatybilne, przednie nie są, przerzutka szosowa i MTB są inaczej indeksowane. Pytanie o mufę to coś, co powinno paść, ja nie bedę sprawdzał faktów po pół roku, bo temat jest nieaktualny. Łańcuch 11-rzędowy na zębatkę pod 8 rzędów - brzmi dość radykalnie, ale rozumiem, że wiesz z pewnego źródła, że to działa i dobrze zmienia biegi? Bo po twojej absolutnej pewności przy podawaniu w mojej opinii błędnej informacji o przednich przerzutkach, to mam pewne wątpliwości. Jeśli jednak się mylę co do przedniej przerzutki - to rewelka, bo tak się składa, że mam manetkę MTB, a potrzebuję pokombinować z przerzutką szosową. I dodam, że to forum jest praktycznie martwe. Więc podejście "tematów są pierdyliardy", gdzie jedyny żywe tematy to doradzanie nowego rowerku no i może jakieś kołopałowanie do Stravy, jest trochę nie na miejscu. Edytowane 27 minut temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
kaido2 Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu @Brukiew_Niepospolity napisze Ci potężne XD Mam nadzieję, że foto poniżej rozwieje wiele wątpliwości 1 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu (edytowane) Napisz sobie nawet potężne "mam 70IQ" i wrzuć swoje 10 najlepszych przejazdów ze stravy, w czym to komukolwiek pomoże? Foto poniżej również rozwiewa wszelkie wątpliwości w temacie kompatybilności przerzutek szosowych i MTB: No chyba, że chodziło o kompatybilność 11-rzędowych łańcuchów z napędem 8-rzędowym, ale na tym zdjęciu gówno widać, więc brawo, jeśli sądzisz, że istnieje człowiek, który zidentyfikuje, co tam ci wisi - bo sam przecież nie raczysz napisać. Lepiej przyjrzyj się dobrze strusiowi!!!! Edytowane 10 minut temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
kaido2 Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu @Brukiew_Niepospolity, każdy sądzi w/g siebie Natomiast na zdjeciu nie trudno dostrzec PP MTB i wiele, wiele innych ciekawostek Ale? * Ale to wymaga też od interlekutora pewnego poziomu wiedzy A jak nie ma wiedzy to się nadrabia byle czym. Czym? to widać powyżej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi