Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w wyborze roweru „na lata”. Coś tam czytałem, ale nie znam się w szczegółach. Krótkie trasy 20-30km. Może z czasem więcej. 

Dla kogo: Rower męski, cross z opcją montażu błotników itp. Wzrost 177 cm, waga 74 kg. 

- z jednym lub dwoma blatami z przodu

- z dobrym osprzętem 

- komfortowy

- wpisałem duży limit cenowy, ale jak da się kupić coś lepszego, a mniej rozpoznawalna marka producenta to nie mam nic przeciw.

Moje typy: Giant Roam 2,3 - jedynka za droga, Unibike Crossfire lub Viper, Jakiś  RWR Heist, któryś Crayon lub Marin albo Orkan. 

Są teraz jakieś promki w kraju, ale jak znacie jakieś namiary na sklepy u sąsiada to poproszę. Mogę się przymierzyć w Lublinie lub Warszawie. 

Napisano

Cytat

(...)z opcją montażu błotników(...)

-błotniki można dopasować praktycznie do każdego typu roweru, nawet jeśli rama nie ma przewidzianych dedykowanych mocować;

Do proponowanych rowerów:
Unibike Crossfire
Unibike Viper(tutaj napęd 3x);

-na obu rowerach pozycja na pewno będzie komfortowa, a trzeba wziąć pod uwagę, że są to rowery dosyć ciężka ~15,4kg jak na "crossy"(przy świadomym wyborze np. trekking to i 18kg nie jest problemem).

Polygon Heist X7
-napęd 1x można fajnie użytkować na co dzień, ale nie można być leniwym przy użyciu manetki tylnej przerzutki;

Giant Roam 3
-osprzęt będzie już trochę odstawał;
Giant Roam 2
-osprzętowo jest już trochę lepiej;

Cube Nature Pro

lub z osprzętem
-do sprawdzenia jako alternatywa; 

Riverside 920
-kupuje się też "oczami", musi się spodobać to już osobiste preferencje;

I jeszcze jakieś alternatywy:

Merida crossway 300
Tabou Flow 6.0
KELLYS PHANATIC 90

Warto też pomyśleć, żeby na "start" po zakupie roweru zainwestować w jakieś porządne chwyty.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za rekomendacje. Pytanie co jest nie tak z Orkanem 9 M, a także czy jakiś Crayon z aktualnie dostępnej oferty też daję radę?  

Napisano

Ja od siebie dodam jeszcze Treka Dual Sport 3 gen 5. Teraz są na niego dobre promki. Przy Twoim wzroście odpowiednią będzie rama L. Sam takiego ostatnio kupiłem, też mam 177 cm wzrostu i z roweru jestem bardzo zadowolony. 

Napisano
Cytat

Ja od siebie dodam jeszcze Treka Dual Sport 3 gen 5. Teraz są na niego dobre promki. Przy Twoim wzroście odpowiednią będzie rama L. Sam takiego ostatnio kupiłem, też mam 177 cm wzrostu i z roweru jestem bardzo zadowolony. 

Jeździłem na DS 2 i rzeczywiście wygodny tylko czy zastosowane rozwiązania nie sa już archaiczne? Zapoznam się, dzięki 

Napisano

Chodzi Ci o rozmiar kół czy czegoś innego? Trek wprowadził te koła do tego modelu w 2023 r wiec stosunkowo niedawno. Ds 2 ma różnice w konfiguracji względem Ds 3, np. aluminiowy a nie karbonowy widelec, gorsze chwyty. Niemniej jednak przy obecnych promkach obydwa są dobrze wycenione. 

Napisano
1 godzinę temu, Irrrvv napisał:

Pytanie co jest nie tak z Orkanem 9 M,

Obiektywnie to tylko masa większa niż np. giant. Jest też temat napędu 3x ale to już osobiste preferencje - ja bym takiego nie chciał jeśli nie planowałbym kilkudniowych wypadów z sakwami po górach

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, StrayRider napisał:

-
Giant Roam 3
-osprzęt będzie już trochę odstawał;
Giant Roam 2
-osprzętowo jest już trochę lepiej;

One się różnią tylko napędem 2x10 i 2x9. 
a przez to różnica to 600 zł. Czy wg Was jest to aż tyle warte? Dodatkowo czytam, że suport jest marnej jakości. 

Edytowane przez Irrrvv
dobra zmiana