Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Po ostatnich przygodach z dętkami i średnią wymiany jednej dętki na tydzień, chciałbym sobie potestować tubeless.

Mam jednak dość nietypową, jak się okazuje, konfigurację. Potrzebuję:

- 28"

- 36h (i najlepiej 32h w ramach jednego modelu. Z tyłu mam piastę Shimano Nexus, więc te 36h jest nie do przeskoczenia)

- pod hamulce szczękowe

- i oczywiście tubeless ready

Ktoś takie cuda w ogóle produkuje? Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Rozważ sens zmiany obręczy,. Może zrób sobie ghetto tubeless na dętkach superlight. Ryzykujesz wtedy tylko kasę na dwie dętki a w razie niepowodzenia zdjęcie tego i powrót do klasycznego zestawu będzie wymagał jedynie zdjęcia opon.

Napisano

@Talrand No to nie słuchałeś albo nie czytałeś uważnie, bo ghetto właśnie o dętkę się opiera. Zakładasz dętkę na obręcz, rozcinasz wzdłuż i wywijasz aby wystawała poza obręcz. Zakładasz na to oponę, uszczelniasz a sterczącą gumę odcinasz nożykiem. Ghetto tubeless polega na zastąpieniu taśmy - dętką właśnie a dokładnie opaską z dętki i pozwala na zrobienie tubelessa z teoretycznie obręczy i opon - non tubeless.

• +1 pomógł 1
Napisano

No to uszczegóławiając, opony mam teraz 32, ale na tublessie może skusiłbym się na nieco szersze.

Dla spokoju ducha, zamiast ghetto, wolałbym jednak prawilny tubeless.

A, no i w DT Swiss niestety trochę zamotali pisząc, że wszystkie ich koła są TLR. Są bo są złożone tylko z obręczy TLR, ale mają też obręcze nie TLR, m. in. właśnie 535

Rozważam sens wymiany obręczy, i jeśli takich nie znajdę, prędzej pewnie wymienię cały rower zamiast się bawić w patenty lub na przykład wymianę układu hamulcowego ;)

Napisano

@nctrns A bo ja wiem? Pewnie pech :P I to właśnie nie snejki czy jakieś bardziej dramatyczne okoliczności, bo najczęściej orientuję się dopiero rano. Zresztą to nie jest najważniejszy powód, to tylko jakiś tam jeden z elemencików, katalizator może. Szukam tych obręczy żeby sobie sprawdzić, potestować i może zostać przy tym, może nie.

Więc jeśli ktoś się natknął na takie obręcze, będę megawdzięczny za pomoc w namierzeniu.

Napisano
2 godziny temu, oppppo napisał:

Po ostatnich przygodach z dętkami i średnią wymiany jednej dętki na tydzień, chciałbym sobie potestować tubeless.

zalej sobie do tej dętki po prostu mleko (rozkręcana Presta)  i  nie będziesz łapał kapci - ja tak zrobiłem (miałem kapcia  na tylnej 2x tygodniowo). Wolałem to niż zabawę z mlekiem przy takich oponach, prawilne tubeless mam w  'mtb'  , na takich cienkich mi się nie chciało ,  a  obręcze nie TLR dodatkowo pchnęły mnie w kierunku tego rozwiązania ;) 

• +1 pomógł 1