oppppo Napisano Środa o 11:37 Napisano Środa o 11:37 Cześć Po ostatnich przygodach z dętkami i średnią wymiany jednej dętki na tydzień, chciałbym sobie potestować tubeless. Mam jednak dość nietypową, jak się okazuje, konfigurację. Potrzebuję: - 28" - 36h (i najlepiej 32h w ramach jednego modelu. Z tyłu mam piastę Shimano Nexus, więc te 36h jest nie do przeskoczenia) - pod hamulce szczękowe - i oczywiście tubeless ready Ktoś takie cuda w ogóle produkuje? Z góry dzięki za pomoc Cytuj
cervandes Napisano Środa o 11:56 Napisano Środa o 11:56 Rozważ sens zmiany obręczy,. Może zrób sobie ghetto tubeless na dętkach superlight. Ryzykujesz wtedy tylko kasę na dwie dętki a w razie niepowodzenia zdjęcie tego i powrót do klasycznego zestawu będzie wymagał jedynie zdjęcia opon. Cytuj
Talrand Napisano Środa o 12:09 Napisano Środa o 12:09 (edytowane) nvm. @cervandesSłyszałem o ghetto tubeless and nie było w nim dętek, tak z definicji Edytowane Środa o 12:34 przez Talrand Cytuj
cervandes Napisano Środa o 12:24 Napisano Środa o 12:24 @Talrand No to nie słuchałeś albo nie czytałeś uważnie, bo ghetto właśnie o dętkę się opiera. Zakładasz dętkę na obręcz, rozcinasz wzdłuż i wywijasz aby wystawała poza obręcz. Zakładasz na to oponę, uszczelniasz a sterczącą gumę odcinasz nożykiem. Ghetto tubeless polega na zastąpieniu taśmy - dętką właśnie a dokładnie opaską z dętki i pozwala na zrobienie tubelessa z teoretycznie obręczy i opon - non tubeless. 1 Cytuj
oppppo Napisano Środa o 13:07 Autor Napisano Środa o 13:07 No to uszczegóławiając, opony mam teraz 32, ale na tublessie może skusiłbym się na nieco szersze. Dla spokoju ducha, zamiast ghetto, wolałbym jednak prawilny tubeless. A, no i w DT Swiss niestety trochę zamotali pisząc, że wszystkie ich koła są TLR. Są bo są złożone tylko z obręczy TLR, ale mają też obręcze nie TLR, m. in. właśnie 535 Rozważam sens wymiany obręczy, i jeśli takich nie znajdę, prędzej pewnie wymienię cały rower zamiast się bawić w patenty lub na przykład wymianę układu hamulcowego Cytuj
nctrns Napisano Środa o 13:11 Napisano Środa o 13:11 A dlaczego wymieniasz jedną dętkę tygodniowo? Snejki? Szkło? Zużyte opony? Cytuj
oppppo Napisano Środa o 14:03 Autor Napisano Środa o 14:03 @nctrns A bo ja wiem? Pewnie pech I to właśnie nie snejki czy jakieś bardziej dramatyczne okoliczności, bo najczęściej orientuję się dopiero rano. Zresztą to nie jest najważniejszy powód, to tylko jakiś tam jeden z elemencików, katalizator może. Szukam tych obręczy żeby sobie sprawdzić, potestować i może zostać przy tym, może nie. Więc jeśli ktoś się natknął na takie obręcze, będę megawdzięczny za pomoc w namierzeniu. Cytuj
RafalxM Napisano Środa o 14:04 Napisano Środa o 14:04 2 godziny temu, oppppo napisał: Po ostatnich przygodach z dętkami i średnią wymiany jednej dętki na tydzień, chciałbym sobie potestować tubeless. zalej sobie do tej dętki po prostu mleko (rozkręcana Presta) i nie będziesz łapał kapci - ja tak zrobiłem (miałem kapcia na tylnej 2x tygodniowo). Wolałem to niż zabawę z mlekiem przy takich oponach, prawilne tubeless mam w 'mtb' , na takich cienkich mi się nie chciało , a obręcze nie TLR dodatkowo pchnęły mnie w kierunku tego rozwiązania 1 Cytuj
cervandes Napisano Środa o 16:02 Napisano Środa o 16:02 ... a gdyby tak kupić dętki latex i je zalać mleczkiem... Hmmm, do przemyślenia na wiosnę! Cytuj
Mod Team sznib Napisano Środa o 19:45 Mod Team Napisano Środa o 19:45 https://allegro.pl/oferta/slime-plyn-antyprzebiciowy-do-opon-hulajnogi-473ml-17640209135 Kumpel używa i chwali. Sam się zastanawiam czy by nie zainwestować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi