Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie chciałem napisać to co kolega powyżej - jeśli już kupujesz typowe buty szosowe to też kup pedały spd-sl i bloki spd-sl. Co prawda buty, które podlinkowałeś mają otwory zarówno pod bloki spd jak i spd-sl więc na upartego możesz jeździć w blokach spd i tych pedałach co już masz

Napisano

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Jestem świadom, że pedała które @Pietrash wysłałeś byłby najlepsze, natomiast te o których pisałem ja, są na tyle wygodne, że mogę jechać rowerkiem na delikatną przejażdżkę bez obuwia typowo rowerowego. 

Napisano

Jeśli w tych butach zamierzasz jechać bez zatrzymywania się na zasadzie garaż-garaż, to ok, ale jak będziesz musiał się przejść na przykład po płytkach, albo w ogóle chodzić więcej niż 2-3 kroki, to będzie mordęga i lepiej kupić buty MTB

Napisano

Te buty wydają się najgorszym połączeniem SPD i butów 'w stylu szosowym'. Jeśli założysz do nich bloki SPD to nadal nie da się w nich normalnie chodzić bo nie mają podparcia po bokach bloków, nawet w SPD-SL można więcej spacerować niż w tych z górskimi blokami wbijającymi się w ziemię.

Powiedziałbym że czas wybrać albo buty typowo pod SPD (podejście praktyczne) albo przejść na system SPD-SL.

Napisano

Pal licho, jak będzie mu się w nich chodziło na zewnątrz. Tymi blokami panele czy klepkę w domu zaora tak, że go matka/żona pierwszego dnia spakuje z walizkami 😉

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 12:04, swiatuniek napisał:

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Jestem świadom, że pedała które @Pietrash wysłałeś byłby najlepsze, natomiast te o których pisałem ja, są na tyle wygodne, że mogę jechać rowerkiem na delikatną przejażdżkę bez obuwia typowo rowerowego. 

No to kup buty mtb a nie szosowe. Ja jeżdżę na szosie w butach mtb bo, jak pisali koledzy powyżej, da się w nich chodzić. W grawelu mam też pedały dwustronne spd/platforma w stylu tych Twoich bo używam go też w mieście jako commutera i też chcę mieć możliwość jazdy w "cywilnych" butach. Ja mam akurat buty mtb Specialized Recon 1.0 i wybrałem je bo mają bardzo wysoki bieżnik i bloki w ogóle nie przeszkadzają w chodzeniu. Mam też stare, inne buty mtb i tam jest niższy bieżnik i już się nie chodzi tak wygodnie, więc zwróć na to uwagę