swiatuniek Napisano Poniedziałek o 13:30 Napisano Poniedziałek o 13:30 Serwus, Ze względu, na nowość dla mnie jeśli chodzi o system SPD. Mam pytanie, początkiem sezonu kupiłem sobie pedała do swojej szosy : Shimano PD-EH500. Teraz chce sobie kupić następujące buty - https://www.ekoi.com/pl/buty-szosowe-na-rower/15409-r-classic-biale.html Czy pod w/w pedała te buty podejdą ? Cytuj
Pietrash Napisano Poniedziałek o 13:50 Napisano Poniedziałek o 13:50 Tak, te buty będą pasować pod twoje bloki. Może warto rozważyć typowe pedały do roweru szosowego np. taki model https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-rowerowe-shimano-spd-sl-pd-rs500-pd20352/?srsltid=AfmBOooEgYogsW2suVhWTsjrrVXt-Lc4IjMOEVQzAnLGYe9p1STbDNpA Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 19:23 Napisano Poniedziałek o 19:23 Właśnie chciałem napisać to co kolega powyżej - jeśli już kupujesz typowe buty szosowe to też kup pedały spd-sl i bloki spd-sl. Co prawda buty, które podlinkowałeś mają otwory zarówno pod bloki spd jak i spd-sl więc na upartego możesz jeździć w blokach spd i tych pedałach co już masz Cytuj
swiatuniek Napisano Wtorek o 10:04 Autor Napisano Wtorek o 10:04 Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Jestem świadom, że pedała które @Pietrash wysłałeś byłby najlepsze, natomiast te o których pisałem ja, są na tyle wygodne, że mogę jechać rowerkiem na delikatną przejażdżkę bez obuwia typowo rowerowego. Cytuj
nctrns Napisano Wtorek o 10:17 Napisano Wtorek o 10:17 Jeśli w tych butach zamierzasz jechać bez zatrzymywania się na zasadzie garaż-garaż, to ok, ale jak będziesz musiał się przejść na przykład po płytkach, albo w ogóle chodzić więcej niż 2-3 kroki, to będzie mordęga i lepiej kupić buty MTB Cytuj
Talrand Napisano Wtorek o 11:46 Napisano Wtorek o 11:46 Te buty wydają się najgorszym połączeniem SPD i butów 'w stylu szosowym'. Jeśli założysz do nich bloki SPD to nadal nie da się w nich normalnie chodzić bo nie mają podparcia po bokach bloków, nawet w SPD-SL można więcej spacerować niż w tych z górskimi blokami wbijającymi się w ziemię. Powiedziałbym że czas wybrać albo buty typowo pod SPD (podejście praktyczne) albo przejść na system SPD-SL. Cytuj
Charvel Napisano wczoraj o 12:32 Napisano wczoraj o 12:32 Pal licho, jak będzie mu się w nich chodziło na zewnątrz. Tymi blokami panele czy klepkę w domu zaora tak, że go matka/żona pierwszego dnia spakuje z walizkami 😉 Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 16:14 Napisano wczoraj o 16:14 W dniu 1.07.2025 o 12:04, swiatuniek napisał: Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Jestem świadom, że pedała które @Pietrash wysłałeś byłby najlepsze, natomiast te o których pisałem ja, są na tyle wygodne, że mogę jechać rowerkiem na delikatną przejażdżkę bez obuwia typowo rowerowego. No to kup buty mtb a nie szosowe. Ja jeżdżę na szosie w butach mtb bo, jak pisali koledzy powyżej, da się w nich chodzić. W grawelu mam też pedały dwustronne spd/platforma w stylu tych Twoich bo używam go też w mieście jako commutera i też chcę mieć możliwość jazdy w "cywilnych" butach. Ja mam akurat buty mtb Specialized Recon 1.0 i wybrałem je bo mają bardzo wysoki bieżnik i bloki w ogóle nie przeszkadzają w chodzeniu. Mam też stare, inne buty mtb i tam jest niższy bieżnik i już się nie chodzi tak wygodnie, więc zwróć na to uwagę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi