ILC Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca (edytowane) Cześć, Szukam fulla do 15 tysięcy złotych - górna granica jednak wiadomo czym mniej tym lepiej. Zastosowanie ścieżki, las, wyboje ale bez wielkich szaleństw, zazwyczaj to i więcej będzie normalnych DDR i dojazdów do lasu po asfalcie więc tutaj nie chce mieć jakiegoś mega kloca, który będzie takie casualowe trasy ograniczał i wyczerpie dużo energii zanim pojawię się na miejscu. Napęd raczej skłaniam się ku Shimano, nawet Deore mnie zadowoli, 1x12. Zawieszenie jakiś dobry Fox czy Rock shox. Koła 29". Ważę niewiele to podstawowe hamulce zdadzą egzamin. Co znalazłem, taki Cube mi się podoba. Posłucham opinii i ew. innych propozycji za co z góry dziękuję. A może jakiś elektryk? https://szybkierowery.pl/produkt/cube-stereo-one55-c62-slx-carbon-bondibluengrey-1/ Edytowane 29 Czerwca przez ILC Cytuj
NerfMe Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca Jak już dojedziesz na miejsce po tych asfaltach to po jakich terenach będziesz jeździł? W górach, czy w płasko-Polsce? Cytuj
Maciorra Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca Cytat Zastosowanie ścieżki, las, wyboje ale bez wielkich szaleństw, zazwyczaj to i więcej będzie normalnych DDR i dojazdów do lasu po asfalcie więc tutaj nie chce mieć jakiegoś mega kloca, który będzie takie casualowe trasy ograniczał i wyczerpie dużo energii zanim pojawię się na miejscu. Rower, który podlinkowałeś będzie takim właśnie klocem. To ma skok 160/155mm - zanim dojedziesz do tego lasu DDRem odechce Ci się żyć. Ten las jest w ogóle w jakichś górach, czy to płaskopolska? Cytuj
ILC Napisano 29 Czerwca Autor Napisano 29 Czerwca Haha czyli źle wybrałem. Tak raczej ani płasko ani ciężko bo Świętokrzyskie, od czasu do czasu będzie jakiś wypad w tereny typu Pieniny czy gdzieś Dolny Śląsk. Nad morzem Krynica czy Hel też by było spoko pojeździć. Cytuj
NerfMe Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca To raczej szukaj roweru trailowego, w świetokrzyskim jest gdzie pojeździć na fullu. Jeśli chodzi o Hel i Krynicę (chyba że Zdrój;)) to jedynie w TPK są tereny na fulla. Generalnie to jak nie jeździsz w wymagającym terenie to zakup fulla mija się z celem. 1 Cytuj
Maciorra Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca 2 godziny temu, ILC napisał: Haha czyli źle wybrałem. Tak raczej ani płasko ani ciężko bo Świętokrzyskie, od czasu do czasu będzie jakiś wypad w tereny typu Pieniny czy gdzieś Dolny Śląsk. Nad morzem Krynica czy Hel też by było spoko pojeździć. Może coś w rodzaju Speca Chisel? Wygląda na dość przyjemnego pomykacza - łatwe trasy powinien połknąć z godnością, a w górach też sobie poradzi. 1 Cytuj
ILC Napisano 29 Czerwca Autor Napisano 29 Czerwca 2 godziny temu, NerfMe napisał: To raczej szukaj roweru trailowego, w świetokrzyskim jest gdzie pojeździć na fullu. Jeśli chodzi o Hel i Krynicę (chyba że Zdrój;)) to jedynie w TPK są tereny na fulla. Generalnie to jak nie jeździsz w wymagającym terenie to zakup fulla mija się z celem. Czyli ten Cube to już Enduro? Po czym poznać trail? Cytuj
JWO Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca Enduro to wiekszy skok (>150mm) zawieszenia i mniejszy kat glowki. 1 Cytuj
lelek2 Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca Mam cube one22 gdzie jest 130/120 skoku. W warszawie zabraklo mi skoku tylko na dwoch dropach. Moge smialo polecic, na prostych trasach mam taki sam czas jak na hardtail. A na troche ciezszych trasach srednia predkosc +10%. Do tego full o niebo wygodniejszy i bezpieczniejszy. W zaleznosci od tego co bedziesz jezdzil to po prostu zmienisz opony na inne. Radon to tez cube teraz skeen trail sa w super cenach. Topowy model za 12k - osobiscie taki bym wybral. Moj cube tez byl na podobnym a nawet minimalnie gorszym napedzie i placilem 13,5k Na pewno bierz cos z sekcji marathon 1 Cytuj
ILC Napisano 30 Czerwca Autor Napisano 30 Czerwca (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! No właśnie też chcę przejść na fulla nawet jeśli nie wykorzystam pełnego potencjału takiego roweru nawet dla samego komfortu jazdy jak mówisz ale i będzie większa radocha z grzebania i serwisowania takiego cacka a na HT już się najeździłem 😉 Faktycznie te Skeen Trail są mega fajne, nawet ten 9.0 za 8000zł wyjdzie i mi się podoba, nie wiem czy dla mnie jest sens wykorzystać cały budżet i brać najbardziej dopasiona wersję 🤔 A powiedzcie mi tak z ciekawości czym się różni takie zawieszenie, że damper z tyłu jest mocowany pod górną rurą zamiast jak w tych Radonach na dole przy korbie horyzontalnie? To ma jakieś większe znaczenie pod względem obsługi czy trwałości czy po prostu inny schemat i jakaś niewielka różnica w charakterystyce pracy? Przykładowo w tym: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/neuron/cf/neuron-cf-7/4005.html?dwvar_4005_pv_rahmenfarbe=M119_P10 Edytowane 30 Czerwca przez ILC Cytuj
NerfMe Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca (edytowane) Tak, możesz szukać czegoś z kategorii: trail, XC czy tam obecne downcountry. Przykładowe modele: Giant Trance, Radon Skeen Trail, Specialized Chisel FS, YT Izzo, Ibis Ripley, Rose Ground Control, Trek Fuel Ex itp. Charakteryzują się stosunkowo małym skokiem i wypośrodkowaną geometrią. Mocowanie dampera nie ma żadnego znaczenia. Jak się upierasz na fulla. Edytowane 30 Czerwca przez NerfMe 1 Cytuj
JWO Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca 19 minut temu, ILC napisał: A powiedzcie mi tak z ciekawości czym się różni takie zawieszenie, że damper z tyłu jest mocowany pod górną rurą zamiast jak w tych Radonach na dole przy korbie horyzontalnie? Systemy zawieszenia cz. 2: który jest najlepszy? To gdzie jest damper nie ma znaczenia dla kinematyki. Troche ma znaczenie jaki dostepna jast blokada, ale to szczegol. 1 Cytuj
lelek2 Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca Bierz skeen trail 10.0 hd jest super cena, mega osprzet przy wiekszych dropach zmieniam kompresje aby mnie tak nie dobijalo wiec jest to fajna opcja. Mozesz amortyzacje zmieniac kiedy chcesz. Dzien po polmaratonie, jak mnie dobilo na dropie to cala stopa mi spuchla na tydzień. Wiec opcja konfiguracji jest fajna. + kola nie do zajechania w hadtailu z canyona na malutkich dropach pekla mi obrecz, gdy uzywalem zaledwie max 80% amortyzatora. I po tym kupujac fulla tez zwracalem uwage i wybralem takiego ktory ma obrecze z limitem wagowym do 140 czy nawet 150kg teraz mam 2 canyony i 1 cube teraz zamawialem gravela z canyona i wzialem takiego za 9,5k a teraz mysle ze lepiej bylo wziac takiego za 16,7k xd a i tak tym gravelem jezdze prawie na samym asfalcie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi