Przecietny Napisano Poniedziałek o 11:41 Napisano Poniedziałek o 11:41 Czesc mam kilka pytań odnośnie rowerów szosowych. Czasem słyszy się o szosach road plus i tego wątku chyba nie rozumiem. To chyba nie ten sam rodzaj roweru co endurance? Czy road plus to szosa niekoniecznie endurance z możliwością założenia szerszej opony? Druga sprawa, szosa endurance jak wnioskuje nie zawsze ma możliwość założenia opony np 35mm? Tu głównie chodzi o wygodniejszą pozycję a nie zawsze idzie to w parze z szeroką oponą, zwłaszcza jeśli chodzi o starsze konstrukcje z hamulcem szczękowym? - Zeby załozyć do szosy endurance tak szeroką oponę trzeba mieć hamulce tarczowe? - Jak szeroką oponę mozna założyć pod hamulec szczękowy? Oczywiście rozumiem,że w grę wchodzi też miejsce w ramie/widelcu. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 12:03 Napisano Poniedziałek o 12:03 Obecnie pojęcia Endurance i Road+ są często stosowane wymiennie, niemniej jednak szosa endurance to taka co oferuje wygodną pozycję a szosa Road+ to taka co mieści szerszą oponę (35-38c) i umożliwia zjazd z asfaltu. Chociaż na upartego da się i na 28c jechać po dobrej jakości szutrze. Testowane. Niekoniecznie trzeba mieć hamulce tarczowe, żeby założyć do starszej szosy na szczękach oponę np. 35c. Są szczęki Shimano do szerszych opon - Shimano BR-R451, które wg producenta mieszczą opony 32c. Oraz są hamulce szczękowe Tektro R559 Long Arms, które też mieszczą szersze opony - nie pamiętam czy to są te same ale miałem jakieś Tektro w Tribanie 100 i jeździłem na oponach 35c a wchodziły też 38c. Nie, sprawdziłem w necie i przy opisie Tribana 100 jest, że są tam hamulce Promax RC 482, widzę, że występują też pod nazwą Van Rysel RC-482. Tak, w grę wchodzi też miejsce w ramie z tyłu (na górze w tylnym trójkącie przeważnie jest szerzej ale na dole, przy suporcie może być ciasno) oraz w widelcu i to nie tylko z boku ale i przestrzeń nad oponą a zwieńczeniem widelca Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 12:13 Autor Napisano Poniedziałek o 12:13 Z tego co piszesz da się znaleźć coś na szczękach z możliwością założenia opony 35mm tyle,że trzeba patrzeć aby miały konkretne hamulce(lub je wymienic) co pewnie utrudnia i zawęża wybór.Starsze szosy często występują z tak dużym miejscem na oponę? Chodzi mi o takie powiedzmy z lat 2013-2020 gdy jeszcze tarczówki nie były tak popularne? Bo jak patrzę po używkach endurance to często mają 28mm. Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 12:15 Napisano Poniedziałek o 12:15 29 minut temu, Przecietny napisał: - Jak szeroką oponę mozna założyć pod hamulec szczękowy? W Esce Sport do przodu weszło 42, tył ograniczył trójkąt i tylko 38 31 minut temu, Przecietny napisał: Tu głównie chodzi o wygodniejszą pozycję Bo endurance to geometria, która ma dać komfort dla kregosłupa na dystansie ultra ( no juz takim 300,czy calodziennej jeździe), aczkolwiek ja na race dyskomfortu nie odczuwam. 2 minuty temu, Przecietny napisał: z lat 2013-2020 2013 to laczek max 25 , od 2018 tendencja szła ku tyciu 1 Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 12:37 Autor Napisano Poniedziałek o 12:37 Cytat W Esce Sport do przodu weszło 42, tył ograniczył trójkąt i tylko 38 Jaki model masz na mysli, bo nie potrafię rozszyfrować eska sport?😆 Cytat 2013 to laczek max 25 , od 2018 tendencja szła ku tyciu aha to widzisz, źle wywnioskowałem. Czyli rowery od 2018. A co to były za szosy takie już naprawdę chyba starszego typu które miały bardzo szerokie jak na tamte czasy opony, niektórzy nazywają je starymi gravelami? Cytat Bo endurance to geometria, która ma dać komfort dla kregosłupa na dystansie ultra ( no juz takim 300,czy calodziennej jeździe o coś takiego mi chodzi tylko z oponą 35mm i z drugiej ręki Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 12:42 Napisano Poniedziałek o 12:42 23 minuty temu, Przecietny napisał: Bo jak patrzę po używkach endurance to często mają 28mm Mają 28mm bo z reguły mają szczęki od Shimano a one teoretycznie, zgodnie ze specyfikacją techniczną przyjmują tylko 28mm. 28 minut temu, Przecietny napisał: trzeba patrzeć aby miały konkretne hamulce(lub je wymienic) co pewnie utrudnia i zawęża wybór Ja w tym swoim Tribanie wymieniłem klocki na takie od 105-tki z wsuwkami ale podobno najlepsze są SwissStopy Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 12:49 Autor Napisano Poniedziałek o 12:49 nie pomyślałbym,że sama wymiana klocków pozwoli na szerszą oponę, w szosach wszystkie są wsuwane tak jak np w starych vbrake xt? Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 12:52 Napisano Poniedziałek o 12:52 Nie, wymiana klocków nie pozwoli na szerszą oponę, wymiana klocków sprawi lepsze hamowanie. Nie wszystkie klocki szosowe są wsuwane, np. klocki Sora / Tiagra są w całości - guma nalana na śrubę, jak na zdjęciu poniżej Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 12:57 Autor Napisano Poniedziałek o 12:57 (edytowane) ok rozumiem, nie znam jeszcze tematu za bardzo, staram się wdrożyć. Póki co zaczynam(chyba) kumać z wygladu który to endurance a który race😆. Bo z nowych to mają na stronie napisane😆. No i zapamiętałem modele😆 Edytowane Poniedziałek o 12:58 przez Przecietny 1 Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 13:21 Autor Napisano Poniedziałek o 13:21 szukam wśród takich używek. Rozmiary przypadkowe chodzi o zakres modelowy, rocznikowy i cenowy ale nie wygląda na to aby weszły tam opony 35 mm nawet jakby wymienić hamulce prawda? https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-giant-contend-3-CID767-ID12fUEL.html https://www.olx.pl/d/oferta/giant-scr-3-rozmiar-m-tiagra-4700-2x10-CID767-ID11cWKY.html https://www.olx.pl/d/oferta/giant-contend-ml-3-black-2018-CID767-ID167YnO.html https://www.olx.pl/d/oferta/szosa-trek-lexa-rozm-50-CID767-ID165hfL.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4 https://www.olx.pl/d/oferta/giant-defy-2-aluxx-rower-szosowy-szosa-CID767-ID12LmjW.html https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-kross-vento-2-0-2x8-jak-nowy-CID767-ID15ZA4H.html najlepszy byłby taki, bo tu wszystko jasne ale musiałby się pojawić w Wielkopolsce, bo tak daleko nie pojadę oglądać. https://www.olx.pl/d/oferta/cannondale-synapse-disc-tiagra-54-model-2019-CID767-ID15vmNR.html poza tym na początek chce wytypować model, modele a potem konkretnie szukać. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 13:30 Napisano Poniedziałek o 13:30 Ten Giant Content z trzeciego linku wygląda jakby miał dużo miejsca w widelcu. Na pewno Kross Vento nie zmieści nic więcej niż 28mm - mam na sprzedaż Vento 3.0 na Sorze, jak się zdecydujesz na 28c to mogę Ci sprzedać - jeżdżę co tydzień przez Piłę a to już Wielkopolska 1 Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 14:12 Napisano Poniedziałek o 14:12 Godzinę temu, Przecietny napisał: Jaki model masz na mysli, bo nie potrafię rozszyfrować eska sport?😆 https://www.olx.pl/d/oferta/zabytkowy-rower-eska-sport-1958r-piekny-CID767-ID15owZP.html?gQT=2&srsltid=AfmBOoq9QbPPsnvtwBugQ1uLoyuYRUEBdp5XgxXn687hMMPrrVQKgLSniPY U mnie rzecz jasna oryginalna jest tylko rama Rama na Columbusie Godzinę temu, Przecietny napisał: A co to były za szosy takie już naprawdę chyba starszego typu które miały bardzo szerokie jak na tamte czasy opony, niektórzy nazywają je starymi gravelami? Ramy z lat 40 i 50( pomijając pierwsze szosy na świecie) miały duże prześwity i przyjmowały laczek nieraz i 40c, Favority i Orkany taką możliwość zachowały do końca swoich dni , z tym, że Orkany to padło straszne Godzinę temu, Przecietny napisał: o coś takiego mi chodzi tylko z oponą 35mm i z drugiej ręki Poodwiedzać złomy, albo Allegro,OLX i Favorita( najlepiej samą ramę i robić). Godzinę temu, Greg1 napisał: ale podobno najlepsze są SwissStopy Techstopy to to samo i 3x tańsze ( bo nie płacisz za Szwajcarię i Swisstop). Jeździłem na niebieskich,- żylety Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 14:15 Autor Napisano Poniedziałek o 14:15 (edytowane) Dzieki za propozycję rozważe jak będe juz zdecydowany na zakup a Ty do tej pory nie sprzedasz, choć po gravelu widzę,ze 28 mm moze być dla mnie za mało. Ogólnie chodzi mi po głowie konkretny model z nowych ale najpierw chciałym się przekonać czy jazda cały czas po szosie jest dla mnie. Bo ewentualnie ten używany będe miał komu odsprzedać. Chyba,że trafiłby się taki jak ten synapse z linku wyżej to już by został. Cytat Poodwiedzać złomy, albo Allegro,OLX i Favorita( najlepiej samą ramę i robić). to mogłoby być rozwiązanie ale do szosy nic nie mam, żadnych gratów oprócz mostków i sztyc😆 Edytowane Poniedziałek o 14:48 przez Przecietny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi