Skocz do zawartości

[Klamki hamulca - wymiana] Czy możliwa jest wymiana M4100 na BL-M8100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy mogę bez problemu wymienić klamki hamulca, jeśli jest taki zestaw:
Klamki: M4100
Zaciski: MT-420 4 tłoczkowe
Chcę zmienić tylko klamki, bez zmiany zacisków i przewodów, na klamki Deore XT BL-M8100

Czy to jest możliwe i nie będzie żadnych problemów?
Z góry dziękuję za pomoc.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Ja przykręciłem nowe klamki na starych bebechach (oliwka i ta szpilka), zmieniłem tylko klamkę i dolałem płynu do klamki, jednocześnie naciskając dźwignie przez kilka minut, żeby wygonić powietrze.

Działa póki co :)

Napisano

Dziwne, bo nie za bardzo powinno. O ile szpilka to rzecz do wielokrotnego stosowania, o ile się wyciągnie z przewodu, o tyle oliwka się zgniata przez dociśnięcie śrubą i w zasadzie jest to jednorazowe, bo już raz zgnieciona nie za bardzo się "dogniecie" czy dobrze ułoży do być może ciut innego ustawienia. Ostatecznie to nie odkształcalna guma, tylko miedź czy mosiądz (?).

Ale jestem zwolennikiem prymatu praktyki nad teorią, więc skoro Wam to działa, to najwyraźniej o dziwo się da.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Będę miał po demontażu hamulce 4 tłoczkowe MT 420 i pomyślałem że założę je do innego roweru zamiast dwutłoczkowych podstawowych Tektro. Wiem że będę musiał założyć nowy przewód hamulcowy ale nigdy tego nie robiłem - jak zacząłem czytać to zobaczyłem że są dwa typy przewodów i każdy ma kilka podtypów. Czy mógłby ktoś napisać jakich dokładnie części potrzebuję ( najlepiej w zestawie) i jakich narzędzi.

Napisano

Na szybko, to z Redditu sprzed łaadnych paru lat:

Cytat

Przewody hamulcowe – Shimano używa zasadniczo dwóch projektów przewodów. Oba mają tę samą średnicę zewnętrzną, ale wewnętrzna w przewodzie wyższej klasy jest węższa. Ponieważ otaczający materiał jest wzmocniony stalą, sprawia to, że przewód jest sztywniejszy w węższym przewodzie.

Tańszy przewód ma kod BH59, a sztywniejszy przewód BH90. Shimano wprowadziło swoje hydrauliczne hamulce szosowe z BH59, ale teraz przeszło na BH90 w nowych projektach, w tym w obecnej generacji 105, Ultegra i Dura-Ace. Znajdziesz również BH90 w hamulcach Deore i wyższego poziomu.

NIE ma technicznej różnicy w elementach wewnętrznych hamulców dostarczanych z BH59 i BH90 (np. BL-T6000 jest dostarczany z BR-M6000 i BH59, podczas gdy BL-M6000 jest dostarczany z BR-M6000 i BH90), to tak jak lepsze manetki są dostarczane z lepszymi linkami, więc otrzymujesz lepszy przewód z lepszymi hamulcami. Jeśli chcesz ulepszyć swoje hamulce za pomocą BH90, możesz, ale to kosztuje około 20 $, więc nowy zestaw hamulców może być lepszym zakupem (mając na uwadze, że zaciski hamulców tarczowych mogą ulec uszkodzeniu przez wodę/brud, więc zawsze dobrze jest mieć wszystko nowe na pokładzie).

Poza przewodem hamulcowym jest jeszcze mała kwestia złącz – masz proste i banjo. Złącze banjo jest teoretycznie lepszym złączem, więc znajdziesz je w wyższych zaciskach MTB, ale nie jest to naprawdę ważne.

Swoja drogą polecam całość tego, o hamulcach shimano, chociaż to sprzed ery zacisków FM.

Potrzebować będziesz zestawu szpilka i oliwka do każdej strony przewodu, zestawu do zalewania (w zasadzie tożsamy z zestawem do odpowietrzania) oraz oleju mineralnego shimano do hamulców. Śruby dociskające oliwki powinny być w klamce i zacisku, ale jeśli nie - to tez będzie potrzebne (ten zacisk nie ma banjo, przewód  wchodzi na prosto). 

Generalnie i w skrócie: łączysz przewód z zaciskiem (szpilka, oliwka, śruba - wsadzasz w odwrotnej kolejności na przewód z każdej strony), przeprowadzasz przewód przez ramę do klamki, tam łączysz z klamką (szpilka, oliwka, śruba - ta sama czynność, jak przy zacisku), nastepnie zalewasz układ (wsadzasz wypełnienie między tłoki, by trzymaane były na rozwarciu, pionujesz układ, od dołu na zacisku odślepiasz wejście, podłączasz wąż z płynem ze strzykawką, otwierasz układ na dole, otwierasz układ na górze na klamce, wsadzasz tam zbiorniczek do łapania nadmiaru,  wstrzykujesz płyn od dołu, aż się u góry będzie przelewać do tego zbiorniczka i żadne pęcherzyki z tym nie będą się pojawiać, można poruszać w tej zabawie klamką kilka razy dla rozprowadzenia płynu "w klamce", zamykasz dół, zdejmujesz zbiorniczek u góry, zamykasz górę). Szybko i na temat. Gdfybym nie wiedział, jak to zrobić i bym to przeczytał, gówno bym się dowiedział, dlatego poszukaj na YT filmów o tym, niestety głównie jest to o "skracaniu przewodu hamulcowego", ewentualnie o "odpowietrzaniu układu hamulcowego", ale filmy o skracaniu pokażą, jak połączyć przewód z klamką (u Ciebie również z zaciskiem, bo takia sama zasada obowiązuje w MT420), natomiast filmy o odpowietrzaniu pokażą to samo, co będzie z zalewaniem, bo znów proces wygląda identycznie, tylko przy odpowietrzaniu przepycha się nowym płynem stary płyn z powietrzem, a przy zalewaniu - płynem przepycha się wyłącznie powietrze :). Trudno znaleźć kompletny montaż całego układu na YT, bo na ogół ludzie kupują te "J-kity", gdzie masz osobno klamkę oraz już zalany zacisk z przewodem i w najoptymistyczniejszym wariancie nawert skracać nie trzeba.

Najlepiej, gdybyś wymontował te zaciski od razu z przyczepionymi do nich kompletnymi przewodami, wtedy będzie łatwiej, bo odchodzi kwestia montażu przewodu z jednej strony (do zacisku). No chyba, że te przewody są do dupy. Pamiętaj, że komplet szpilka+oliwka zależy od rodzaju użytego przewodu (vide cytowany wyżej Reddit).

Napisano

Dzięki, znalazłem ( okazuje się że jednak trzeba używać najbardziej oczywistych źródeł ) na stronie Shimano jest informacja że kompatybilny jest zestaw SM- BH 90 SS. Taki kupię przynajmniej do tyłu - bo przód powinno mi się udać przełożyć bez odłączania czegokolwiek.