Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Szukam roweru używanego do jazdy rekreacyjnej – głównie asfalt, ścieżki rowerowe, nierzadko lasy i drogi w gorszym stanie.
Zależy mi na crossie lub trekkingu – czymś lekkim, komfortowym i uniwersalnym.

Budżet: do 600 zł
Wzrost: 174 cm
Waga: 100 kg

Wydaje mi się że takie preferencje pode mnie, jeśli się mylę proszę poprawcie mnie:

• Koła 28 cali

• Rama 17–19 cali (najlepiej 19")

• Hamulce tarczowe mile widziane, ale niekonieczne

• Osprzęt najlepiej Shimano Acera/Altus lub lepszy

• Rama aluminiowa

• Możliwość zamontowania błotników i bagażnika na przyszłość

Będę wdzięczny za konkretne modele, których warto szukać – zależy mi na czymś, co dobrze posłuży na kilka sezonów i będzie opłacalne w tym budżecie.
Myślałem o Kross Evado 2.0 / 3.0 lub ROMET ORKAN 3M
Dzięki z góry!

Napisano

Proponuje przejrzeć lokalne ogłoszenia - nie raz można znaleźć rower w dobrym stanie, który komuś "zawadza" w garażu/piwnicy - i zobaczyć na żywo.
(ewentualnie przy podaniu konkretnych ogłoszeń, ktoś na pewno oceń/wstępnie wyselekcjonuje).

Trudno podać konkretny model  w takich przypadkach "bierze się" to co jest w "najlepszym stanie", w danej kategorii/grupie osprzętu tego co szukamy. Bo kupić np. konkretny model, ale "dojechany" to po zakupie trzeba się liczyć, że trzeba będzie prawdopodobnie coś do wymiany w niedługim czasie. 

Napisano

A nie lepiej jest sobie dozbierać hajsu i kupić coś lepszego? Kiedyś miałem rower za 400 złotych i mało brakowało a byłbym się całkiem zniechęcił do jazdy. Takie budżetowe rowery to jest dramat.

Napisano
Cytat

Udało mi się kupić Monteria Crosser 3.0 za 800zl. Myślicie że udany zakup cena/jakosc?

Jeździć, obserwować ... wyrobić własną opinie ;)

Cytat

Wolnobieg, amor ze sprężyną, ciężka rama, ale w tej cenie spoko.

Według specyfikacji ten rower ma(chyba) kasetę.