Maciek_wwa Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja Cześć Wszystkim, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że mój temat jest założony zgodnie z regulaminem. Do rzeczy - poszukuję swojego pierwszego gravela, do maks 6,5 tys. "Niestety" jestem wysoki - 190 cm. Czytałem posty na forum, że nie jestem jedyny w tym temacie. Wiele rowerów z tego powodu( swojego małego rozmiaru) odpada m.in Romet, Kross. Inne są fajne, ale drogie. Celuje w nowy rower, nie jestem za używkami. Moje preferencje to również 2 blaty z przodu. Wczoraj testowałem Meridę Silex 400 - tutaj rozmiar L, bardzo mi odpowiada. Czy uważacie Państwo, że to dobry wybór za te pieniądze? Nie chce czekać kolejny sezon i zbierać hajs, bo one i tak zapewne podrożeją Dziękuję za wyrozumiałość Pozdrawiam Cytuj
Greg1 Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja Nie wiemy za ile go znalazłeś więc nie wiemy czy to dobry wybór za te pieniądze. Dobrze by było jakbyś też wrzucał linki do rowerów o które pytasz bo nie każdy pamięta wszystkie szczegóły wyposażeniowe każdego roweru (np. czasami są korby pozagrupowe, Merida też ma nową ramę od zeszłego roku i nie wiem czy pytasz o rower na starej ramie czy na nowej) i ciężko się odnieść Cytuj
Maciek_wwa Napisano 28 Maja Autor Napisano 28 Maja Jak najbardziej masz rację. Moja wina, poniżej link ze sklepu do którego mam najbliżej https://rowerybielany.pl/gravel/5454-15320-merida-silex-400-fall-green-2025.html#/68-size-l Cytuj
Mihau_ Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja 1 godzinę temu, Maciek_wwa napisał: Czytałem posty na forum, że nie jestem jedyny w tym temacie. Wiele rowerów z tego powodu( swojego małego rozmiaru) odpada m.in Romet, Kross. A ja tam nie widzę większych problemów żeby w razie potrzeby wymienić mostek na centymetr dłuższy za stówę zamiast dopłacać 2000 do meridy Cytuj
Maciek_wwa Napisano 28 Maja Autor Napisano 28 Maja Ale ta potrzeba jest od początku. Od razu mam inwestować w nowy rower ? Cytuj
Greg1 Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja (edytowane) Rower już na nowej ramie, która nie jest tak "kontrowersyjna" jak wcześniejsza. Jednak ponad 6 tys. zł za GRX-a 2x10 wydaje się sporo bo za 5-5,5 tys. zł możesz mieć np. Kellysa Soot 50, który w rozmiarze L(57) jest przeznaczony na wzrost 180-190 cm. Ja mam 183 cm i mam Soota 50 w rozmiarze L i musiałem zmienić mostek na 2 cm krótszy, żeby było mi wygodnie bo z oryginalnym byłem trochę za mocno wyciągnięty, więc dla Ciebie powinien być o.k. Tu masz nawet poniżej 5 tys. zł: https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-SOOT-50-202324-SHIMANO-GRX/7465#variantOptions=4:440 Za około 5,5-6 tys. zł możesz też mieć Fuji Jari 1.1 z GRX-em 2x11 (i pozagrupową korbą), który występuje w rozmiarze XXL (60) pod wzrost 185-196 cm: https://allegro.pl/oferta/wyprzedaz-nowy-gravel-fuji-jari-1-1-28-60cm-shimano-grx-2x11-hydraulika-17330679513?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting albo Sensa Romagna Gravel GRX, na pełnym GRX-ie 2x12 w rozmiarze 58 przeznaczonym na wzrost 183-192 cm: https://swietnyrower.com/product/rower-gravel-sensa-romagna-grx-2x12/ Jednak rower ma się przede wszystkim podobać i skoro Tobie podoba się Merida to nie ma co się zastanawiać. Edit. Mostek, jak siodełko albo sztyca z lub bez offsetu jest elementem, który służy do dopasowania roweru do siebie bo producent daje sobie dość duży zakres wzrostu do rozmiaru ramy i tymi elementami dopasowujemy rower do siebie. Tak jak napisałem powyżej, ja ze swoim wzrostem byłem w dolnym zakresie i musiałem wymienić mostek na krótszy, żeby było wygodnie i żeby zaraz nie narzekać w internetach, że: "bolą plecy, boli kark, co robić?" Edytowane 28 Maja przez Greg1 1 Cytuj
Maciek_wwa Napisano 28 Maja Autor Napisano 28 Maja Tak, Merida mi się podoba i mam ją od ręki. Ale przyszedłem właśnie tutaj, żeby uzyskać odpowiedzi na pytanie - czy warto @Greg1 czy jest różnica w osprzęcie pomiędzy tym Kellysem, który wrzuciłeś a tą Meridą ? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Maciek_wwa napisał: Wiele rowerów z tego powodu( swojego małego rozmiaru) odpada m.in Romet, Kross. Pokaż mi rower który w swoim najwiekszym rozmiarze będzie za mały na 190 Szukasz dużej L albo XL ( 580-595 ett ) , nie ma z tym problemu na rynku. A wymiana mostka na dłuższy/krótszy to nie inwestycja tylko dopasowanie Edytowane 28 Maja przez marcin_ostrów Cytuj
Greg1 Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja (edytowane) Nie nie ma różnicy, ten sam GRX. Różnice są w innych komponentach: siodełkach, kierownicach, mostkach, obręczach, piastach czy oponach. No i napis na ramie jeden jest droższy a inny tańszy. Można też się przypatrzeć ramie i jej wadze @Maciek_wwa dopisałem "Edit" do poprzedniego wpisu w trakcie jak mi odpowiedziałeś, nie wiem czy widziałeś Edytowane 28 Maja przez Greg1 1 Cytuj
Maciek_wwa Napisano 28 Maja Autor Napisano 28 Maja 12 minut temu, marcin_ostrów napisał: Pokaż mi rower który w swoim najwiekszym rozmiarze będzie za mały na 190 Szukasz dużej L albo XL ( 580-595 ett ) , nie ma z tym problemu na rynku. A wymiana mostka na dłuższy/krótszy to nie inwestycja tylko dopasowanie Podpowiedz proszę w takim razie z tymi modelami Będę bardzo wdzięczny @Greg1 wiem, że jest tak jak mówisz. I jeżeli ktoś, kto ma pojecię da sobie z tym radę, tak ja nie do końca bym sobie poradził z odpowiednim dopasowaniem co i jak Cytuj
Greg1 Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja To się czuje - jak za bardzo jesteś wyciągnięty i "naturalnie" kładziesz ręce przed łapami to znaczy, że rower jest trochę za długi, jak się garbisz i kolanami zahaczasz o kierownicę to rower za krótki i reguluje się mostkiem i offsetem w sztycy siodełka. W dwóch szosach nie musiałem nic robić, było wygodnie od początku, w grawelu musiałem dać krótszy mostek ale będąc na granicy rozmiarów z premedytacją kupowałem większy rozmiar i byłem tego świadomy. To nie jest rocket science Romet Aspre 2 w rozmiarze XL z efektywną długością górnej rury 592 mm, przypisany przez producenta dla rozmiaru 188 cm (dziwne to gdy L jest dla 178-188 a ten tylko dla 188) też będzie dobry rozmiarowo. Romet Aspre 3 na GRX-ie 2x11 tak samo. Kross Esker 5.0 i 6.0 w rozmiarze XL z efektywną długością górnej rury 591 mm, przypisany przez producenta dla rozmiaru 181-187 cm tak samo. Jedynym problemem w rowerach z dużym slopingiem, jak np. Esker może być za krótka rura podsiodłowa, po prostu nie będziesz mógł odpowiednio wysoko podnieść siodełka, żeby dopasować do swojego rozmiaru. Wtedy lepsze są rowery z bardziej tradycyjną, "kwadratową" ramą 1 Cytuj
Maciek_wwa Napisano 28 Maja Autor Napisano 28 Maja Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź i wyjaśnienie tematu. No muszę się nad tym zastanowić, czy iść do Meridę czy dalej szukać. Wiadomo, że różnica w cenie wyjdzie ok 1,5-2 tys w przypadku zakupu Rometa lub Kellys-a. Ciężki wybór Cytuj
clavdivs Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja 7 godzin temu, marcin_ostrów napisał: Pokaż mi rower który w swoim najwiekszym rozmiarze będzie za mały na 190 Szukasz dużej L albo XL ( 580-595 ett ) , nie ma z tym problemu na rynku Tu był taki temat. Wysocy maja gorzej bo Azjaci nie produkują masowo dużych ram, długość ramy sie zgadza, ale wysokość już nie. To troszkę jak z kupowaniem ciuchów na ali, nosisz XL, kupujesz i zapobiegawczo wybierasz XXL, przychodzi zakładasz i wyglądasz jak szynka. Kross i inni by miec taka niska cene , zamawiają wolumen o mniejszym zakresie rozmiarowym. @Maciek_wwa Mieszkasz w Warszawie, masz spore możliwości by mieć szanse na przymierzenie się do różnych modeli. W przypadku zmian, np podniesienia kierownicy, czy dania dłuższego mostka, nie zawsze jest takie to proste, bo może zbraknąć długości przewodów hamulcowych, przedłużenie w hydraulice nie jest takie proste. Silex w tej cenie, to nie jest jakas mega okazja, więc nie musisz się speszyć, ryzyko wykupu nie istnieje. :). Z drugiej strony za Meridę zapłacisz drożej, ale możesz się pocieszyć że jest to jedna z najlepszych ram gravelowych :). Z czym się zgadzam. Rama to rzesz stała, osprzęt jak to osprzęt, rzecz wymienna. 1 Cytuj
Kamnatmec Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja (edytowane) Od ponad tygodnia jeżdżę superiorem 6.3 z 1x10 11-36T. Bardzo fajny rower, karbonowy widelec, napęd grx, komfortowa pozycja. Polecam sprawdzić 6.3 i 6.4 który jest na 2x10 i kosztuje 500 więcej Ps. Mam 193 cm wzrostu i kupiłem xl Edytowane 29 Maja przez Kamnatmec Cytuj
Maciek_wwa Napisano 29 Maja Autor Napisano 29 Maja Dziękuję, ale wyższa kwota nie wchodzi już w grę Cytuj
Maciek_wwa Napisano 30 Maja Autor Napisano 30 Maja Panowie, Dostałem propozycji zakupu nowego roweru z linka poniżej - w cenie lepszej niż katalogowa. Jakieś opinie? https://kellysbike.com/pl/pl/gravel/groot-70-hunter-green_10787?fbclid=PAQ0xDSwKm3K5leHRuA2FlbQIxMAABpyEvFODsAcA3COFCvNxKs-op_58MezPYohDzREsLPXDZuIise6OuigZp2vaZ_aem_OcbTKURA7WGbL_hwOQsIJg Cytuj
burz Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja Wszędzie są ceny lepsze niż w katalogu. Przykład: jakieś 3 tygodnie temu kupowany był Kellys Soot 80, cena katalogowa 8999 zł, w sklepie 6499 z ratami 0 proc. Cytuj
Maciek_wwa Napisano 30 Maja Autor Napisano 30 Maja A patrzac na specyfikację Silexa 400 i powyższego z linku? Cytuj
burz Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja (edytowane) Z powyższego linku coś jak Kellys o którym pisałem, tylko tamten ma ramę karbonową i w zakupie kosztował jak podałem. Zależy jaką dostałeś ofertę cenową. Edytowane 30 Maja przez burz Cytuj
burz Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja Te Kellysy to praktycznie takie same rowery (osprzęt) tylko na innych ramach o innej geometrii. Najlepiej przymierz się do obu, a jeżeli podpasują oba, to… Możesz dopłacić 300 zł do karbonu, to bierz Soot 80, nie chcesz karbonu i mieć 300 stówki w kieszeni - Groot. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja Groot to Soot w wersji trochę bardziej terenowo-wyprawowej bo fabrycznie wychodzi na szerszych oponach niż Soot (50c w Groocie vs. 40c w Soocie) i ma inserty do mocowania tobołków na widelcu. Jeśli potrzebujesz tak szerokich opon bo będziesz głównie jeździł w terenie i po wertepach to Groot, jeśli jednak przeważnie będziesz jeździł po asfaltach i ewentualnie szutrach to Soot. Jeśli chcesz obładowany tobołkami jechać w nieznane to Groot, jeśli jednak szybkie wycieczki wokół komina to Soot 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi