Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję letnich rękawiczek które będą dobrze pochłaniały wstrząsy. Mam zwykłe letnie z małą ilością żelu i słabo amortyzują. Mam też zimowe grube motocyklowe i te są świetne ale powyżej 15 stopni się nie nadają.

Napisano

Chiba Gel Premium są wporzo

Jest też model Gel Comfort...tańsze i też w porządku, trochę mniej żelu jak ktoś woli

Niedawno kupiłem Giyo żelowe i jakościowo porządne, sporo żelu.

Używałem też Ziener jakiś model coś koło 80 zł kosztował...też nie narzekałem.

Zależy co kto lubi...duża ilość żelu wbrew pozorom nie każdemu pasuje bo może powodować dyskomfort.

Warto dodać że powszechnie się przyjęło jakoby rękawiczki miały służyć amortyzacji wstrząsów i eliminować drętwienie rąk kiedy to tak naprawdę mają one na to minimalny wpływ.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za rady. Moim zdaniem rękawiczki mają kolosalny wpływ na drętwienie rąk. W zimowych nie ma z tym problemu, bo są motocyklowe i naprawdę mają grubą warstwę amortyzacji.

Napisano

Ja mam Chiba Bioxcell Air, są ok, ale przez pierwsze jazdy mocno wzynały mi się między palce. Czytałe gdzieś podobne opinie. Teraz, po x jazdach, są już wygodniejsze.

• +1 pomógł 1
Napisano

Weź pod uwagę, że zimą średni czas jazdy jest dużo krótszy, a i trudno porównać rękawice motocyklowe do rowerowych.

Nie jest moim celem nikogo przekonywać do tego co ja myślę ale jeśli faktycznie ktoś ma problem z drętwieniem dłoni to wszelkie poradniki i specjaliści zalecają w pierwszej kolejności zwrócenie uwagę na geometrię ramy i zajmowaną pozycję na rowerze. Zmiana pozycji może zdziałać cuda, a zmiana rękawiczek..no może coś da ale nie takie same cuda bym nie liczył :)

• +1 pomógł 2
Napisano

Drętwienie rąk to rower i jego ustawinie a nie rękawiczki. Ja na MTB po dłuższych jazdach to miałem straszne mrówki w rękach,ale szczerze to nie bawiłem się w jakieś ustawianie. Skręcony,siodełko pod wzrost i jeździłem. Jak kupiłem Gravela to pierwsze co to dłuższa lektura i poradniki ;) Latam po 3h i ani drętwienia,bólu pleców itd. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Zimą jeżdżę tyle samo nawet dłużej bo rower jest na dojazdy do pracy 13km w jedną stronę. Może nie do końca chodzi mi nawet o drętwienie bardziej o ból na wybojach jak zbyt szybko jadę i amorek nie nadąży, na prostej w miarę równej drodze jest ok.

Napisano

Dodam jeszcze że Chiba ma skopaną podaną rozmiarówkę. Kupowałem z miesiąc temu, M-ka podany obwód dłoni 20-22cm, L-ka 22-24. Mój obwód wychodził ok 21,5-22. No i M-ki kupiłem i ciasne uwierające strasznie, nie dało się tego nosić, ewidentnie za małe. L-ki siadły idealnie ale gdybym miał te 23cm obwodu to już by były przyciasne. Tabele z rozmiarami brałem z oficjalnej niemieckiej strony chiba.de

Napisano

.

13 godzin temu, MikeStorm napisał:

Poszukuję letnich rękawiczek które będą dobrze pochłaniały wstrząsy. Mam zwykłe letnie z małą ilością żelu i słabo amortyzują.....

A może rozwiązanie z drugiej strony?  Zamiast rękawiczek, miękkie i elastyczne uchwyty?  Ja osobiście mam awersję do rękawiczek latem, a fabryczne "sportowe gripy" wręcz cięły skórę dłoni, musiałem je wymienić, spróbowałem te, i to był strzał w 10-tkę😉:

Screenshot_2025-05-22-22-01-36-338_com.android.chrome.thumb.jpg.8563c18591d145f44d9a33c2cf0c9888.jpg

Screenshot_2025-05-22-22-02-41-164_com.android.chrome.thumb.jpg.c30e267f2e52061f2657ac78973699a5.jpg

Nawet w chłodne dni mogę jeździć bez rękawiczek, bo ta pianka ma świetne właściwości izolacyjne, sprawia odczucie, że grzeje.

Jednak na poważny dyskomfort podczas jazdy, bóle nadgarstków, karku..., itd. pomaga jedynie dobre ustawienie roweru, np. gięta kierownica, regulowany mostek..., i dobry amortyzator oczywiście👍😃.

• +1 pomógł 1