Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w tytule – zabieram się za modernizację roweru Cannondale Trail 24.

Planuję gruntowną przebudowę – w zasadzie wszystko poza ramą i amortyzatorem pójdzie do wymiany.

Kiedyś z dużym zaangażowaniem odchudzałem swoje Yeti 575, ale od tamtej pory miałem dłuższą przerwę. Teraz wracam do rowerowego świata za sprawą moich trzech córek. Ten konkretny rower będzie słuzył najpierw najstarszej, 8-letniej, a w przyszłości przejdzie kolejno na młodsze – 6-latkę, a potem najmłodsza. Chciałbym więc zbudować lekką, porządną i przede wszystkim sprawiającą frajdę maszynę.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i propozycje, zwłaszcza w zakresie napędu, kół i hamulców tarczowych – na tym obecnie zalezy mi najbardziej.

Na start zamówiłem już kilka komponentów (w nawiasach podaję wagę z danych producenta):

Korba 135 mm [477 g]

Suport [103 g]

Zębatka 30T [80 g]

Zacisk sztycy [40 g]

Opony Schwalbe Billy Bonkers [440 g każda]

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Napisano

Masz rower, w którym największym problemem wagowym jest rama, amortyzator i części typu sztyca, siodełko i kokpit, po czym w celu zbicia wagi zrzucasz kilkadziesiąt gramów na zacisku sztycy. To ma sens. Aczkolwiek nie krytykuję, bo sam tak zrobiłem, że w rowerze Żony montowałem lżejsze (no i lepsze przy okazji ;) ) części z moich byłych i ostatecznie została w nim tylko ciężkawa rama z przyległościami.  

Ja bym to widział tak:

- najbardziej czuć zmianę w masie rotującej = dobrze, że zmieniasz opony, choć i tak sama waga to nie wszystko. Obecnie mam opony cięższe o dobre 100g na sztuce niż poprzednie, a jeździ się na nich bez porównania lżej. Dlaczego? Przez niższe opory toczenia.

- hamulce tarczowe? A my mówimy o modelu Trail 24? Bo wg katalogu on ma V-brake. I wierz lub nie, ale nawet dla dorosłej osoby sensowne V-ki wystarczają do jazdy nie tylko po asfalcie. A jeżeli te słabo hamują, to zacząłbym od wymiany klocków. 

- dużą różnicę robią elementy, o których się zwykle nie pamięta. Ja na samej wymianie kierownicy i mostka urwałem ponad 200g. Do tego sztyca, siodełko, pedały i nagle jesteś do przodu nie 50, a 500g.

Poza tym nie dajmy się zwariować. Bawienie się w liczenie gramów jest fajne, ale w gruncie rzeczy dla typowego amatora (nie wspominając o dziecku) jest niczym więcej jak podbijaniem własnego ego. 

Napisano

Trochę te masy wymienionych elementów nieprzydatne, nie wiedząc ile ważą obecne.

Taki przykład, który ostatnio przerabiałem i chodzi mi po głowie.
W grawelowym na początku roku dałem nowe koła, wyszły wagowo poniżej 1600g. Razem z dętkami tpu zszedłem z wagą o około 1300g. Czuć wyraźnie lepszą dynamikę. No ale stare koła były stare i ciężkie, więc nie było to aż tak trudne zadanie.
W fullu mam koła o wadze 1900g (katalogowo i +/- w rzeczywistości), budując podobne jak w grawelowym zejdę o jakieś 200-300g, a wydam nie mniej kasy. Efekt już nie będzie tak dobry. Na razie zmieniłem opony na lżejsze i szybsze i dętki i poszło około 800-900g w dół, no ale to były pancerne 2,5" WTB Vigilante w wersji Tough. Efekt też czuć, a kosztowało mnie to znacznie mniej.

Dobrze by było rozpoznać co ile waży i gdzie można efektywnie zbić wagę.

@MrJ

Nie przesadzałbym z masa rotującą, to tylko ułamek tego co ogólnie na masie można zyskać/stracić. Jeżeli dobrze pamiętam jakieś stare opracowania, to okolice 8-10% ogólnego efektu masy.

Napisano
W dniu 17.05.2025 o 12:53, zekker napisał:

@MrJ

Nie przesadzałbym z masa rotującą, to tylko ułamek tego co ogólnie na masie można zyskać/stracić. Jeżeli dobrze pamiętam jakieś stare opracowania, to okolice 8-10% ogólnego efektu masy.

Tylko ja piszę nie o czystej matematyce, a realnych odczuciach z jazdy. Oczywiście, że lepiej jest mieć rower o kilogram lżejszy niż cięższy, ale przy porównaniu "zdejmiemy półtora kilograma z ramy" a "zdejmiemy pół kilograma z kół" bardziej zauważalna będzie to druga zmiana. Przy czym i tutaj waga to nie wszystko - patrz takie rzeczy jak wspomniane opory toczenia opon czy nawet zmiana pozycji w związku z modyfikacjami kokpitu albo siodełka, które trudno jest porównać teoretycznie. 

Przy czym oczywiście każdy ma swoją wizję na modyfikacje roweru, określony budżet i inne preferencje, których nie będę krytykował bo "ja wiem lepiej". Tyle że bawiłem się przez lata w takie właśnie zmiany jak "założę zacisk sztycy o 40g lżejszy" i poza własną satysfakcją niewiele z tego wynikało. Po czym zmieniłem choćby opony - i to bardziej z konieczności niż chęci, bo stare miały już dość - i nagle był efekt "okurła" 😅

Napisano
Cytat

ale przy porównaniu "zdejmiemy półtora kilograma z ramy" a "zdejmiemy pół kilograma z kół" bardziej zauważalna będzie to druga zmiana

No ja takich odczuć nie miałem przy zabawach w zmianę między letnimi, a zimowymi, a zdejmowaniem u-locka.
Różnica między letnimi a zimowymi około 700-800g, u-lock 1700g - wrażenia co najwyżej porównywalne, przy czym opony to też inny bieżnik (zimówki z kolcami).

Oprócz tego co podał KSikorski (imo brakuje tam pewnych bezpośrednich porównań), to kiedyś był też temat, gdzie wyliczenia robił uzurpator: https://www.forumrowerowe.org/topic/210560-masa-rotująca-mit-masy-rotującej-kół/ Link w temacie trochę przestarzały, tutaj aktualny: http://uzurpator.com.pl/documents/Mit_masy_rotowanej.html

Masa rotująca ma marginalny wpływ na całkowitą energię z rowerzystą. W tym temacie ciut większą, bo mowa o dzieciach ale wątpię, żeby się ścigały i urywały sekundy.
Większy efekt dadzą po prostu lepsze opony, które się sensownie toczą.

Także nie wiem czy jest sens ciągnąć temat masy rotującej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.05.2025 o 08:34, MrJ napisał:

Masz rower, w którym największym problemem wagowym jest rama, amortyzator i części typu sztyca, siodełko i kokpit, po czym w celu zbicia wagi zrzucasz kilkadziesiąt gramów na zacisku sztycy. To ma sens. Aczkolwiek nie krytykuję, bo sam tak zrobiłem, że w rowerze Żony montowałem lżejsze (no i lepsze przy okazji ;) ) części z moich byłych i ostatecznie została w nim tylko ciężkawa rama z przyległościami.  

Ja bym to widział tak:

- najbardziej czuć zmianę w masie rotującej = dobrze, że zmieniasz opony, choć i tak sama waga to nie wszystko. Obecnie mam opony cięższe o dobre 100g na sztuce niż poprzednie, a jeździ się na nich bez porównania lżej. Dlaczego? Przez niższe opory toczenia.

- hamulce tarczowe? A my mówimy o modelu Trail 24? Bo wg katalogu on ma V-brake. I wierz lub nie, ale nawet dla dorosłej osoby sensowne V-ki wystarczają do jazdy nie tylko po asfalcie. A jeżeli te słabo hamują, to zacząłbym od wymiany klocków. 

- dużą różnicę robią elementy, o których się zwykle nie pamięta. Ja na samej wymianie kierownicy i mostka urwałem ponad 200g. Do tego sztyca, siodełko, pedały i nagle jesteś do przodu nie 50, a 500g.

Poza tym nie dajmy się zwariować. Bawienie się w liczenie gramów jest fajne, ale w gruncie rzeczy dla typowego amatora (nie wspominając o dziecku) jest niczym więcej jak podbijaniem własnego ego. 

Dzięki za komentarz i sorki, że tak późno odpisuję! 

Co do kolejności wymiany części – dla mnie nie ma to większego znaczenia, ani dla roweru też nie, bo i tak finalnie wszystko, co się da i co ma sens, zostanie wymienione. To raczej proces niż jednorazowy "upgrade" 

A co do "największego problemu wagowego" – tu się akurat nie zgodzę  Rama wcale nie jest problemem – wręcz przeciwnie, to jedna z głównych zalet tego roweru. Jest lekka, ma naprawdę fajną geometrię, no i to konstrukcja robiona specjalnie z myślą o dziewczynkach, więc idealnie pasuje.

Amortyzator też jest spoko – działa bardzo dobrze przy niskiej wadze ridera, co nie jest wcale takie oczywiste, i do tego też jest lekki. Właśnie ze względu na ramę i amortyzator zdecydowałem się na ten rower, więc to był raczej punkt wyjścia niż coś, co wymaga zmiany 

A zacisk sztycy? No cóż – każdy gram się liczy, a skoro można coś zyskać małym kosztem, to czemu nie 😅