dzik86 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) Witam po latach Całkowicie wypadłem z tematów rowerowych, bardziej zająłem się bieganiem, ale rower może być świetnym uzupełnieniem. Do rzeczy: Od tego sezonu mam problem z napędem, na podjazdach na najcięższych biegach, lub czasami na lekkich górkach łańcuch strasznie się ślizga po zębatkach korby, lub kasecie (tego nie wiem, bo dzieje się w losowych momentach i ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Korba jak i tylna kaseta wyglądają podobnie, tyle że kaseta jest trochę mniej zużyta https://ibb.co/27g4qVr8 Łańcuch chyba jest rozciągnięty ?: IMG-20250513-192456 hosted at ImgBB — ImgBB Zębatek o takim rozstawie raczej nie znajdę, tzn są, ale za 44T chcą 130zł , więc chyba lepiej kupić nową korbę. Jeżeli teraz mam na supporcie octalink - ten na pewno jest do wymiany, bo już słychać łożyska, więc czy jak mam mufę 68mm, to czy mogę pchać się w hollowtech2 ? Dziękuję za pomoc Edytowane 13 Maja przez dzik86 Cytuj
Greg1 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Zobacz sobie jeszcze zębatki na AliExpress. Możesz jak najbardziej "pchać się" w ht2. A jaki masz napęd? Widzę na zdjęciach, że trzyrzędowy ale jaka kaseta, ile zębatek? Będziesz chciał mieć nadal napęd trzyrzędowy czy będziesz przechodził na napęd dwurzędowy albo jednorzędowy? Cytuj
dzik86 Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja Korba to dziadek Deore FC-M530, kaseta jak dobrze pamiętam to Alivio CS-HG51 3x8 , zastanawiałem się nad tymi zębatkami, bo są tanie jak barszcz, tylko czas oczekiwania jest długi i nie wiem czy będzie to działało z łańcuchem którego i tak będę musiał kupić Głównie chciałbym się dowiedzieć, czy ten napęd jest zajechany, bo łatwo jest kupić nowe, a tu się okaże że problem był w złym ustawieniu przerzutek Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Maja Mod Team Napisano 14 Maja Łańcuch jest podniesiony nad zębatkami korby - tak być nie powinno (chyba, że coś gmerałeś przed zdjęciem)... Cytuj
uzurpator Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja (edytowane) 8 godzin temu, dzik86 napisał: Do rzeczy: Od tego sezonu mam problem z napędem, na podjazdach na najcięższych biegach, lub czasami na lekkich górkach łańcuch strasznie się ślizga po zębatkach korby, lub kasecie (tego nie wiem, bo dzieje się w losowych momentach i ciężko to jednoznacznie stwierdzić Pewno dlatego, że ten napęd jest dojechany jak wyborca <aktualnie_nielubianej_partii_politycznej> na wiecu wyborczym. Zebatki, łańcuch, kaseta i pewno kółka przerzutki do wymiany. EDIT: Poza tym, przerzutka przednia jest za wysoko. Edytowane 14 Maja przez uzurpator Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi