Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koła jeszcze nie odkręciłem ponieważ codziennie jeżdżę, ale dotarłem do informacji, że jest tam bębenek do 10-rzędów więc może nie będzie najgorzej. Oczywiście jeszcze sprawdzę. Czy to by do siebie pasowało?:

1) https://allegro.pl/oferta/kaseta-8-rzedowa-shimano-acera-cs-hg400-8-11-45t-16616374885

Kaseta Shimano Acera CS-HG400-8 11-45T     lub

2) https://allegro.pl/oferta/kaseta-zebatek-shimano-acera-cs-hg400-8-rzedow-11-40-zebow-12754690993

Kaseta Shimano Acera CS-HG400 11-40T 8rz.

3) https://allegro.pl/oferta/shimano-claris-st-r2000-klamkomanetka-prawa-8rz-7072792211?srsltid=AfmBOor_3_WCANOeQbOlyjUL0hm9D0WXraFV-Va178T0LBHUJvE88dpd

Shimano Claris ST-R2000  klamkomanetka prawa 8rz (chyba pozostałbym przy jednej)

4) Dlaczego miałbym wymieniać łańcuch skoro mają one tolerancję od nawet 5 do 8 rzędów np. 

https://allegro.pl/oferta/lancuch-rowerowy-shimano-cn-hg71-5-6-7-8-rzedowy-116-ogniw-mtb-trekking-11774838236

Dlaczego nie HG-40?

5) linki i pancerze. Te do przerzutki moje będą zapewne za krótkie, ale te do hamulca może stykną?

6) czyli korba mogłaby zostać?

7) Przerzutka SHIMANO Essa RD-U2000

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-essa-rd-u2000-pd42767/      lub

8 ) Przerzutka tylna SHIMANO Acera RD-M3020

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-acera-rd-m3020-pd32367/

Coś widzę, że powyżej 36 zębów już mało tych przerzutek.

Czy są jakieś przeciwwskazania/ograniczenia co do max. wielkości tarcz? Czy przerzutka pracuje wtedy mniej precyzyjnie? Czy może chodzi tylko o cenę poszczególnych komponentów (przerzutka itp.). A skoro bębenek pozwoliłby na 10 rzędów to jakie są negatywy takiego rozwiązania? Cena manetek itp.? Wiem, że kaset 12 rzędowych nie polecają ze względu na "cienkość" blatów. Czy coś jeszcze?

Kaset 7-rzędowych z większą liczbą zębów nie mogę znaleźć.

Wątek z konkurencyjnego forum czytam tylko, że zmiana specyfikacji Tribana uległa zmianie. Wcześniej był tam wolnobieg co powoduje pewne zamieszanie.

Napisano

Jak wymienisz tylko jedną manetkę to będzie Ci niewygodnie, różna budowa klamkomanetek. No i będzie to wyglądało dziwacznie. Kup już lepiej dwie nowe Sensah z Ali, będą kosztowały mniej niż jedna Clarisa

Napisano

Generalnie to idziesz na bardzo drogi osprzęt w stosunku do roweru i uzysk z tego będzie taki-se.

Łańcuch będziesz musiał wymienić, bo aktualny będzie na 99% za krótki, za zabawy w przedłużanie to odrobinę awangarda.

2 godziny temu, Mbuna napisał:

Czy są jakieś przeciwwskazania/ograniczenia co do max. wielkości tarcz? Czy przerzutka pracuje wtedy mniej precyzyjnie? Czy może chodzi tylko o cenę poszczególnych komponentów (przerzutka itp.). A skoro bębenek pozwoliłby na 10 rzędów to jakie są negatywy takiego rozwiązania? Cena manetek itp.? Wiem, że kaset 12 rzędowych nie polecają ze względu na "cienkość" blatów. Czy coś jeszcze?

1. Każda przerzutka posiada zakres rozmiarów kaset które obsługuje. Wyjście poza to powoduje degradację zmiany biegów. Do tych kaset 11-4x to tylko bym tę przerzutkę ESSA brał.

2. W cenach z PL to taki upgrade wyniesie Cię więcej niż cena roweru, a uzyskasz niewiele. Klamkomanetki Shimano są bandycko drogie.

3. 12 rzędowych napędów nie należy się bać.

Jako, że masz bębenek 10 - czyli w praktyce 8/9/10/11*/12* to ja bym nawet się nie zastanawiał, ale szedł w chińczyznę. LTWoo GR9 + kaseta 11-46 + byle jaki łańcuch 11rz. Na budżecie za to możesz sobie sprawić LTWoo GR7 klamka + przerzutka + kaseta 11-42. Da się kupić w cene samej manetki clarisa.

LTWoo polecam ze względu, ze mam pozytywne doświadczenia, w przeciwieństwie do sensaha.

Napisano (edytowane)

A co jest nie tak z Sensahem?

Pytam z ciekawości, bo w rowerach mam wszystkie możliwe Chińskie klamki z Microshiftem włącznie  i do działania nie mogę się przyczepić:) 

Edytowane przez kaido2
Napisano

No widzę, że są nawet gotowe zestawy do kupienia co by mi ułatwiło sprawę. Ale R9 to już zdaje się 11 biegów i problem z bębenkiem piasty. A tak w ogóle to co wtedy z moją korbą jeśli będzie np. 10 rzędów? Nie będzie miała za grubych zębów do takiego łańcucha?

Czy taka chińszczyzna będzie teoretycznie równie niezawodna od tego co mam teraz (Tourney)?

Ten hak przerzutki od Tribana jest typowy/kompatybilny do tego LTWoo?

Jakie klucze/sprzęt muszę zakupić do wymiany (chodzi mi o typowo rowerowe; taki zwykły sprzęt oczywiście posiadam)? Klucz do kasety będzie jakiś typowy?

Napisano
23 godziny temu, kaido2 napisał:

A co jest nie tak z Sensahem?

Nie wiem :) bo mam złe doświadczenia, chociaż w świetle internetów, gdzie ludzie są generalnie zadowoleni, mogę być wyjątkiem. Miałem:

1. Zestaw SRX - przerzutka + manetka, 11rz. W sumie działa do tej pory, ale jest niekompatybilny z czymkolwiek poza sobą oraz ma mega zadkowe sprzęgło.

2. Zestaw cośtam :) - góralskie 1x12. Kupiłem na cele kanału jutub z dwoma innymi napędami - ( LTwoo i SRide, też 1x12 ). Używane zgodnie z przeznaczeniem, nigdy nie udało mi się doprowadzić tego do przyzwoitego działania. Przerzutka była bez sprzęgła, mimo iż reklamowano, iż takowe posiada. Ostatecznie wszystko wylądowało w śmietniku, bo nawet manetka miała indeks inny niż inne grupy z chin. Z tego zestawu została mi manetka Ltwoo 12rz z której korzystam do teraz.

3. Zestaw Empire Pro - podobny problem co z tym wyżej - nigdy nie dałem rady ustawić tego idealnie na trzech różnych kasetach. Zmiana biegów była gumowa, podobnie jak modulacja hamulców. Winię za to fakt, że to na ramie XL było ( bom duży człowiek ) a klamki miały schowane kable pod owijką. Jednak z czymkolwiek od shimano nie miałem takich problemów.

4. Zestaw 1x13, chyba też SRX. Tutaj mam w sumie najmniej skarg. Po prostu działało, ale piętą achillesową okazała się koncepcja przerzutki bez sprzęgła w połączeniu z kasetą 11-52 o wadze 750g. Było to w praktyce nieużywalne w endurówce w której chciałem tego używać. Sprzedałem w choinkę.

Napisano
22 godziny temu, Mbuna napisał:

No widzę, że są nawet gotowe zestawy do kupienia co by mi ułatwiło sprawę. Ale R9 to już zdaje się 11 biegów i problem z bębenkiem piasty. A tak w ogóle to co wtedy z moją korbą jeśli będzie np. 10 rzędów? Nie będzie miała za grubych zębów do takiego łańcucha?

Z tymi bębenkami to jest trochę bałaganu. 11 rzędowe kasety _szosowe_ - czyli o rozstawie 11-3x lub mniejsze, wymagają szerszego bębenka. Ale kasety górskie ( rozstawy 11-4x ) pasują na to co najczęściej jest nazywane "10 rzędowym". Chociaż ten "10 rzędowy" to naprawdę bębenek 8 rzędowy na który w miarę upływu lat dokładano kolejne zębatki.

W każdym razie - jeżeli masz bębenek "10 rzędowy" to możesz tak naprawdę zamontować każdą kasetę pod system HG poza 11 i 12 rzędowymi kasetami szosowymi ( rozstawy 11-3x ).

Twoja korba jest na 99% ok. Zmierz suwimiarką grubość zęba - jak będzie 2mm lub mniej, to na 100%.

22 godziny temu, Mbuna napisał:

Czy taka chińszczyzna będzie teoretycznie równie niezawodna od tego co mam teraz (Tourney)?

Ten hak przerzutki od Tribana jest typowy/kompatybilny do tego LTWoo?

Jakie klucze/sprzęt muszę zakupić do wymiany (chodzi mi o typowo rowerowe; taki zwykły sprzęt oczywiście posiadam)? Klucz do kasety będzie jakiś typowy?

Tourney to nie jest jakiś niemożliwy do osiągnięcia wzorzec precyzji :) Ja z LTwoo nie miałem problemów, kupa ludzi z tego korzysta i opinie są pozytywne.

Tak - hak jest kompatybilny.

Od siebie jeszcze dodam, że definitywnie chcesz wersję przerzutki GR7/GR9 ze sprzęgłem, czyli tą:

https://pl.aliexpress.com/item/1005007869999818.html

Nawet jeżeli kosztem kupna tylko jednej klamki zamiast dwóch do zestawu. Co do manetek - to zależnie od tego, czy chcesz 10 czy 11 rzędów to GR7 i GR9 będą pasować.

Potrzebujesz:

1. Bacik do zdjęcia kasety
2. Klucz do kasety
3. Fura imbusów / ampuli.

Z części to:

1. Przerzutka
2. Conajmniej prawa manetka
3. Łańcuch
4. Kaseta
5. Linka przerzutki
6. Mozliwe, że owijka na kierownicę

Napisano

@uzurpator, dzięki za szczegóły.

Szczerze to nie wychodzę poza 10s, bo nie mam takiej potrzeby. W rowerach najczęściej 7-9 s. Z chinczyków używam tylko klamek , korb, tarcz jeżeli chodzi o napędy, reszta oparta na Shimano / Sram ( bo tego z różnych źródeł mam trochę) i to działa bezbłędnie, ale te niskie napędy nie potrzebują też precyzji działania, dlatego pewne błędy nie wyłażą :)