divton Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Szukam zastępstwa dla dotychczas używanego Rockridera Expl 540. Z powodu pęknięcia ramy dostałem zwrot środków na kartę podarunkową i szukam czym go zastąpić. Z roweru byłem zadowolony, w sezonie robię cotygodniowe całodniowe wyprawy po ~200km w mieszanym terenie i nie miałem bólów podczas jazd. W rowerze zmieniłem napęd na 1x12 10-51 który wraz z tylnym kołem został mi po rowerze. Fabryczny napęd pracował zbyt często na zewnętrznych zębatkach, po jego zużyciu założyłem Deorkę 12s i jest to idealny dla mnie napęd. Trasy mieszane, sporo szlaków pieszych nizinnych wiec odrzucam Gravele jako zbyt mało uniwersalne. Zastanawiam się czy brać ponownie RR Expl 540 i zmienić napęd na stary 1x12 czy może od razu iść w coś z napędem 1x12 w podobnej cenie czyli Romet Mustang M8 2024 który wypatrzyłem. A może jeszcze coś innego? https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317 https://allegro.pl/oferta/rower-romet-mustang-m8-18-l-grafitowy-2024-16234119402 Na plus 540 świetna gwarancja Decathlonu oraz bony które dostałem za stary rower, przy Romecie będą musiał opłacać przeglądy aby mieć gwarancje na ramę oraz sprzedać z 10% stratą bony. Na minus 540 pęknięcie ramy w starym rowerze, nie skakałem nim choć bywały szybkie zjazdy jeśli była okazja, więc mam obawy. Na plus Rometa Deorka 12s więc mam drugi kompletny napęd i koło w zapasie. Cytuj
afly Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja W którym miejscu pojawiło się pęknięcie ramy? Osobiście swoje złotówki postawiłbym na Rockroder EXPL 540 (w tym budżecie). 1 Cytuj
divton Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja Pękła mi jadąc zwykłą dziurawą żwirówką do sklepu. Ale od roku coś czasami strzykało tylko to ignorowałem sądząc że to siodełko. Wcześniej nie widziałem pęknięcia ale też specjalnie się nie przyglądałem. 1 Cytuj
DEFTONES Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Przy aluminium osłabienie materiału najczęściej jest w okolicy spoiny. Ale też odlewy potrafią pęknąć w najmniej oczekiwanym miejscu. Cytuj
Galvatron Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Ja bym mimo wszystko został przy Rockriderze. Judy Silver to bardzo ryzykowny pomysł, bo jeśli powłoka górnych goleni jest tej samej jakości, co w Reconie Silver, to możesz łatwo ją uszkodzić. 1 Cytuj
afly Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Biorąc pod uwagę usytuowanie sztycy względem rury podsiodłowej, to skrzywiona sztyca przyśpieszyła proces "destrukcji". Obstawiałem właśnie uszkodzenie w tym rejonie. Cytuj
divton Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja (edytowane) 14 tysięcy km. Edytowane 9 Maja przez divton Cytuj
leotdipl Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Nawiasem, nie bez powodu jest ten trójkąt wspawany w Romecie ... a pro po Rometu pytanie. Czy ten amor w Romecie jest naprawdę taki do bani? Cytuj
NerfMe Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Jeździłem chwilę na tym widelcu u kolegi w rowerze. Tłumienie działa, pracuje ok, jak reszta RS z Motion Control. Totalnie gubi się w trudniejszym terenie, jest mało sztywny, ciężki, a po 800 km powłoka goleni górnych wygląda jakby miał przejechane milion kilometrów. 1 Cytuj
cervandes Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Kupiłbym EXPL ponownie. Roweru jesteś pewien, sprawdzał się i masz pod niego gotowe modyfikacje. A że to nowy zakup, to gwarancja biegnie od początku. Kupisz inny rower i się zacznie - a to zły mostek a to coś nie tak z kątami i wygodą... Jak Ci pasuje EXPL to po co zmieniać, zwłaszcza, że ma amortyzator z aluminiowymi goleniami? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi