thetere Napisano Poniedziałek o 22:12 Napisano Poniedziałek o 22:12 Jak Ci pasuje GT to go bierz, papier papierem, ale przede wszystkim to musisz się czuć na rowerze komfortowo, choć przy sakwach przydałaby się stopka ( odpowiednie pod nie gniazdo ). Trek i cannon je mają. GT widać po zdjęciach że to taki rekreacyjny MTB a nie XC ( kierownica wyżej od siodła ), w pozostałych rowerach musiałbyś wymienić mostek z większym kątem, aby zbliżyć pozycję - jakbyś miał to robić to pierw polecam regulowany na testowanie. Cytuj
serwus Napisano Poniedziałek o 22:21 Autor Napisano Poniedziałek o 22:21 (edytowane) Dzięki, taki mam zamiar. Widziałem też opcję zamontowania takiej dodatkowej, hmm, przedłużki do mostka? Faktycznie, próbując na GT miałem wrażenie, że jest najbardziej komfortowy. Ale wymiana mostka to chyba drobiazg. Edytowane Poniedziałek o 22:27 przez serwus Cytuj
thetere Napisano Poniedziałek o 22:56 Napisano Poniedziałek o 22:56 jest też opcja kupienia kierownicy ze wzniosem, widziałem amerykańską manufakturę robiącą stalówki MTB ( chyba tak to można nazwać, by były na szerokich kapciach i deore 1x12 ) z taką kierownicą, wyglądały kozacko. Niemniej nie robiąc sobie reklamy, bo aktualnie sprzedaje dwa Trail SL. Jakbyś miał go kupić, to wlazłbym na olx i tam poszukał nowych w twojej okolicy, jeśli nie zależny Ci na gwarancji. 5600 zł to zaporowa cena, ja za tyle "jedynkę" sprzedaję. W Żorach widzę za 3900zł SL 3, nie wiem czy to twoje okolice, ale na południu. 1 Cytuj
serwus Napisano Poniedziałek o 23:42 Autor Napisano Poniedziałek o 23:42 (edytowane) W tym GT nie ma miejsca na stopkę? Nie pomyślałem o tym, a w sumie dobrze ją mieć. Tak z ciekawości, czemu sprzedajesz? I już tak BTW. Jak jeździcie 100km+ w jakieś odludzie, to w jaki sposób dajecie sobie radę bez sakw albo innego bagażnika? 😄 Lubię jeździć w słońcu, ale leje się ze mnie jak z cebra, więc muszę zabierać ze sobą galon wody. 🫠 Kiedyś jeździłem z plecakiem, ale lepił się do pleców i obciążał, więc przerzuciłem się na bagażnik, a potem na sakwy. Edytowane Wtorek o 00:27 przez serwus Cytuj
martinnoo Napisano Wtorek o 06:10 Napisano Wtorek o 06:10 Chłopie, Ty jeszcze nic nie kupiłeś? Weź może faktycznie poszukaj czegoś w okolicy używanego - dwa, trzy podstawowe kryteria Twoje niech spełnia, 2-3 tyś wydasz i tyle. Tym GT jeździ moja znajoma, nie chcę głupot wymyślać, ale 4-4.5 tyś dała !? To jedno. Dwa, to w życiu bym na niego normalnie nie spojrzał, ale, że dla Niej, to mówię ładny, pasuję Ci 😉 Cytuj
serwus Napisano Wtorek o 09:06 Autor Napisano Wtorek o 09:06 Mi też tak będziesz mówił? 😘 Ale nie chcę używanego, mam pecha do sprzętów i zależy mi na gwarancji. Cytuj
martinnoo Napisano Wtorek o 09:51 Napisano Wtorek o 09:51 (edytowane) Naaajaaak! Tylko weź inny kolor bo będę mieć dziwne sny... Tam nie ma co się zepsuć, gwarancja na podzespoły Ci minie nawet nie będziesz wiedział kiedy. Druga sprawa, to te podzespoły nie są aż tak kosztowne, inaczej z ramą, ale nie wnikam w gwarancję, nie wracam do wcześniejszych postów co i dlaczego Ci nie leży. Patrząc tylko na post wyżej i to co wysłałeś, to ja już bym wolał pięknego Chiselka - genialny sprzęt, zwłaszcza rama, a jeśli nie boisz się modów, to jest to idealna baza. https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-rower-mtb-specialized-chisel-l-satin-smoke-gloss-tarmac-CID767-ID13HmHZ.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 ___________________ Cytat I już tak BTW. Jak jeździcie 100km+ w jakieś odludzie, to w jaki sposób dajecie sobie radę bez sakw albo innego bagażnika? 😄 Lubię jeździć w słońcu, ale leje się ze mnie jak z cebra, więc muszę zabierać ze sobą galon wody. 🫠 Kiedyś jeździłem z plecakiem, ale lepił się do pleców i obciążał, więc przerzuciłem się na bagażnik, a potem na sakwy. @ 160km w siodle, xc, dwa bidony, zero sakw, mała torba podsiodłowa z jakimś tam ratunkiem koła, smartfon z dodaną płatnością i 50zł gotówki. I z takim samym zamysłem wybieram się ode mnie nad morze (240km). @@ Widzę te obładowane GRAVELE, powtarzam GRAVELE, to dla mnie, to inny stan umysłu. Miałem, spróbowałem, żałuje, nigdy więcej. @@@ Tak wygląda zestaw "znajomego" na DPZ 1001km Edytowane Wtorek o 10:31 przez martinnoo Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 10:43 Napisano Wtorek o 10:43 Fajna oferta tylko ciekawe jakby taki Chisel wyglądał z "przedłużką do mostka"... ☺️. 2 Cytuj
martinnoo Napisano Wtorek o 10:55 Napisano Wtorek o 10:55 (edytowane) Bo ja nadal nie mogę zrozumieć o jaki rower mu chodzi, rozumiesz. "Przedłużki" to nie musi zakładać kupując chociażby Crosssfira od Unibika, no ale brnie w niezrozumiały dla mnie sposób w coś innego. Chisel to taka fajna "klasyka" jeśli mogę tak napisać. Rama super, pozycja na niej też turbo wygodna - dla mnie i dla znajomego co również przymierzał się pod jakieś tam sakwy. Miał wiele opcji wyżej, tu ma kolejną, w Crosssfira też nie pójdzie. Serwus, ile Ty masz wiosen? Edytowane Wtorek o 11:00 przez martinnoo 1 Cytuj
serwus Napisano Wtorek o 11:49 Autor Napisano Wtorek o 11:49 (edytowane) Crossfire disc od unibike mam teraz, tylko to nie jest mtb. Chciałbym mieć szerokie opony + otwory montażowe na bagażnik + "rekreacyjna" pozycja (niezbyt pochylona). Co tu trudno zrozumieć? 😉 Popraw mnie, jeśli się mylę, ale ten chisel przynajmniej jednej z tych cech nie spełnia. Edytowane Wtorek o 11:52 przez serwus Cytuj
martinnoo Napisano Wtorek o 12:20 Napisano Wtorek o 12:20 Już Cię poprawiam, spełnia wszystko 🙂 Szeroka opona, wygodna pozycja, co prawda bez otworów montażowych na bagażnik, ale z możliwością zainstalowania bagażnika. Nawet nóżkę da się zamontować 🙂 Pytanie czy doczytasz sobie jak to zrobić, czy kolejny miesiąc będziesz szukać roweru, być może masz jakąś trzecią opcję. @ A jak chciałeś zamontować bagażnik do Cannondale Trail SL 2? 🙂 Cytuj
serwus Napisano Wtorek o 12:32 Autor Napisano Wtorek o 12:32 A to na zdjęciach to nie są otwory montażowe? Poza tym, co to jest miesiąc? Nie spieszy mi się nigdzie, wolę kupić taki rower, żeby był dobry. I tak nie było u mnie pogody, żeby jeździć. Mój unibike wytrzymał tyle lat, to jeszcze kilka miesięcy wytrzyma. Jeżeli na forum jest jakiś limit czasowy na temat, to przepraszam. 💀 Cytuj
martinnoo Napisano Wtorek o 12:59 Napisano Wtorek o 12:59 To Ty studiujesz te rowery, nie ja. Cannondale i GT ma wszystko co potrzeba więc nie wiem po co da dyskusja 🙂 Czyli tak jak myślałem, masz trzecią opcję - Unibike będzie jeździł dalej 👊 Daj znać jak coś zakupisz 🥳 Cytuj
serwus Napisano Wtorek o 13:19 Autor Napisano Wtorek o 13:19 Po to, żeby osoba nieznająca się na tym mogła dowiedzieć się, czy któryś z tych rowerów nie jest jakimś znanym bublem. 😋 Już wiem, co chciałem wiedzieć, dam znać. 1 Cytuj
thetere Napisano Wtorek o 15:08 Napisano Wtorek o 15:08 Cytat Tak z ciekawości, czemu sprzedajesz? Pojawiła się tylko M-ka SL 1 w dobrej cenie w zagranicznym sklepie, szybka decyzja zakupowa, jak nie podpasuje to osprzęt przeszczepie - mam starego MTB od krossa, ale niestety bez gniazd montażowych do bagaży. Dotarła, a trzy dni później w tym samym sklepie pojawiła się także L-ka trochę drożej, znów szybka decyzja ( i dobrze, bo na stanie to nie wiem czy dwie doby L-ki były ). Dotarła, ale pomyślałem że rower kupowany pod "Carpatia Divide" - dzięki filmom bushcraftowego, nie powinien być w jasnym kolorze, choć lubię te barwy, moim głównym rowerem jest biały cross Specialized Crosstrail. Dobrałem w tym samym sklepie kolejnego SLa z najbardziej pasującym mi kolorem w rozmiarze L, i przeszczepiłem ramę. To co zostało sprzedaje, a to co sobie zostawiłem modernizuje ( wleciały tarcze XT, hamulce 4t SLX, napęd Sram GX 2x10- choć on pewnie pójdzie do crossa ) Cytat Bo ja nadal nie mogę zrozumieć o jaki rower mu chodzi, rozumiesz. "Przedłużki" to nie musi zakładać kupując chociażby Crosssfira od Unibika, no ale brnie w niezrozumiały dla mnie sposób w coś innego. Bo to czego szukamy to często nie ma. Ja dziś potrzebuje znaleźć dwa rowery "low-step frame" z wyprostowaną pozycją jak w rowerach miejskich - dla seniorów, niemniej, nie sprzętu na asfalt tylko do lasu, z oponą najmniej 2", amortyzacją z przodu, bez prądnicy, najlepiej bez bagażnika - aby był lekki, bo na to moja mama narzeka. Wisienką na torcie byłoby zunifikowane mocowanie pod kosz z przodu. Takich rowerów praktycznie nie ma. Jak ktoś przegląda rower miejskie, to dziś praktycznie wszyscy producenci w przypadku rowerów 2x montują korby 46-30 za kasetą 11-36 - ja się pytam, po co w tego typu rowerach tarcza 46?! czy człowiek który konfiguruje przed produkcja taki rower w ogóle myśli ? przecież shimano już ma korbę 40-26, na serio nie byłaby ona lepsza dla użytkowników mieszczuchów. Cytuj
Thomass13 Napisano Wtorek o 16:48 Napisano Wtorek o 16:48 6 godzin temu, martinnoo napisał: Naaajaaak! Tylko weź inny kolor bo będę mieć dziwne sny... Tam nie ma co się zepsuć, gwarancja na podzespoły Ci minie nawet nie będziesz wiedział kiedy. Druga sprawa, to te podzespoły nie są aż tak kosztowne, inaczej z ramą, ale nie wnikam w gwarancję, nie wracam do wcześniejszych postów co i dlaczego Ci nie leży. Patrząc tylko na post wyżej i to co wysłałeś, to ja już bym wolał pięknego Chiselka - genialny sprzęt, zwłaszcza rama, a jeśli nie boisz się modów, to jest to idealna baza. https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-rower-mtb-specialized-chisel-l-satin-smoke-gloss-tarmac-CID767-ID13HmHZ.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 ___________________ @ 160km w siodle, xc, dwa bidony, zero sakw, @@ Widzę te obładowane GRAVELE, powtarzam GRAVELE, to dla mnie, to inny stan umysłu. Miałem, spróbowałem, żałuje, nigdy więcej. Mówisz ze gravel nie jest dla wszystkich? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 21:09 Mod Team Napisano Wtorek o 21:09 Oczywiście, że nie jest - wystarczy więcej piachu i korzeni, żeby uznać go za nietrafiony pomysł. Co z tego, że większość swoich tras pewnie objechałbym grawelem, skoro na wertepach bym przeklinał , a na podjazdach by mi brakowało lżejszych przełożeń... Kombinacje z szerszymi oponami i niskim ciśnieniem są bez sensu - w MTB nie ma tego problemu 2 Cytuj
serwus Napisano Wtorek o 22:09 Autor Napisano Wtorek o 22:09 Zazdroszczę ludziom, którzy są w stanie na tym jeździć, ja jak zsiadłem, to myślałem, że się nie wyprostuję już.🫡 Cytuj
martinnoo Napisano wczoraj o 05:40 Napisano wczoraj o 05:40 12 godzin temu, Thomass13 napisał: Mówisz ze gravel nie jest dla wszystkich? Tak, nie jest dla wszystkich. Ja łyknąłem tego, żałuje (powodów było kilka). Druga sprawa Kriss też ładnie podsumował. Zdjęcie Grizla, które wstawiłem - sam widzisz na jakich jest oponach, a na jakich wychodzi z fabryki. Wiem, że kolega ma drugi komplet, ale noo... Teraz w sobotę kolejny mój znajomy rusza na kilka dni w trasę R10. W zeszłym rok kupił Aspre 2. Gdyby nie to, że wydał kupę pieniędzy na rower, sakwy, gadżety, jakiś tam bushcraft pod wyjazd, to sprzedałby go już dawno, przeklina go strasznie, a mógł przecież jechać swoim MTB. Po wyjeździe sprzedaję i zostawia sobie Treka XC. Ale to są gusta guściki, jednym przypasi, drugim nie, nie ma co rzucać w siebie jakimiś argumentami ☺️ Cytuj
Thomass13 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jasne ze tak nie ma co pisać ze ten czybtamten rodzaj roweru to dziadostwo. Dużo zależy od dyscypliny, ukształtowania terenu lub to co nam pasuje. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi