Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, 

Nie jeździłam na rowerze od kilkunastu lat. Jestem mało zorientowana, proszę wybaczyć jeżeli się wygłupie z pytaniem.   Kupiłam niedawno rower, koła w rozmiarze 29, zastanawiam się czy jest możliwość zmiany ich na inny rozmiar, przykładowo 27,5 lub 28 ? 

Pozdrawiam :)

Napisano

28 i 29 to te same obręcze, 28 i 29 to wielkości umowne bo szeroka opona będzie wyższa a wąska niższa przez co średnice kół będą różne. Rozmiar zbliżony do 28 uzyskamy zakładając wąską oponę. W skócie opony 28 i 29 zakłada się na te same obręcze. 27.5 to już mniejsza obręcz co za tym idzie mniejsza średnica koła jeśli mamy hamulce tarczowe to zmiana na mniejsze koła jest wykonalna.

Napisano

29 cali uzywa sie do opisu kol MTB, 28 cali do szosy, chociaz jak napisal @Rafał87 to ten sam rozmiar obreczy. 
W jakim celu chcesz 'zmniejszyc' kola? 27,5 to standard schodzacy, bedzie coraz trudniej o czesci.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Można się też zdziwić zahaczając pedałem na zakręcie, gdy się rower obniży. Z drugiej strony (jeśli rama i widelec ma miejsce) to można założyć na obręcze 27,7 cala (zwane też 650B) opony bardzo szerokie (zwane 27,5+), które dadzą efektywną średnicę koła taką jak węższe opony na obręczy 700C (czyli takiej jak pod 28 i 29"). I przyłączam się do pytania o cel ćwiczenia.

Edytowane przez Wojcio
Napisano

Dziękuję za odpowiedzi :)  Od lat nie jeździłam i chyba źle dobrałam  rower ...  wydaje mi się, że jest troszkę za ciężki, za duży . Myślałam o mniejszej średnicy aby było trochę niżej,  bardziej zwrotnie. Może to również kwestia przyzwyczajenia, ale raczej głównie źle dobranego typu roweru.  Do obręczy w tym modelu producent nie zaleca węższych opon (ponoć założone są najwęższe z możliwych).  Rower sprzedam, a zakupie raczej lekki crossowy.

Dziękuję bardzo za pomoc, posiadacie dużą wiedzę :)

Pozdrawiam

Małgosia

Napisano

Ile masz wzrostu i jakiej wielkości rower kupiłaś? Jakiej szerokości opony masz teraz? Kross Lea to raczej budżetowy tower i na pewno nie ma szerokich obręczy, z tego co widzę w necie są tam fabrycznie wstawiane opony nieznanej szerzej chińskiej marki w rozmiarze 2,1" więc na pewno możesz je wymienić na jakieś inne o szerokości np. 1,75" lub 45 mm

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Lżejsze opony i dętki mogą odchudzić ten rower o kilogram a zmniejszenie masy kół sprawi, że rower wyda się zwrotniejszy i szybszy. Z dostępnych danych fabrycznych to wynika, że założone opony są najszersze z możliwych :) . Natomiast na rozmiar roweru opony ani koła nie pomogą - trzeba zmienić...

Zmierz wewnętrzną szerokość obręczy - pewnie to 23-25mm i możesz kupić opony np., 700x45c lub 700x50c (polecam continental Hardpack 50 - to z tańszych) i do tego lekkie dętki - ale dobre opony - zwijane, gravelowe. Mam za sobą wiele eksperymentów - opona robi największą zmianę w rowerze za stosunkowo małe pieniądze (opory, masa, charakter).

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 2